1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 1995'de başlanan politikalar meyvesini veriyor

1995'de başlanan politikalar meyvesini veriyor

Çalışmalara 18-20 yıl önce1995 yıllarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile merkezi Ankara’da olan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin (DSYMB) ortaklaşa yürüttüğü proje ile pilot il seçilen İzmir, Manisa ve Ankara’da başlanmıştı.

A+A-

Daha bundan 5-6 sene önceye kadar, Dünya’nın belirli çeşitli ülkelerinden kültür ırkı büyükbaş hayvan ihraç eden Türkiye,nihayet ihraç eder duruma geldi!.1995’den beri yürüttüğü büyükbaş hayvan ıslah çalışmalar sonucu geliştirilen, siyah alaca Holştayn ırkı düvelerden yavaş yavaş istenilen verimin alınması üzerine, ihracat kapısı açıldı.Yeni nesil düveler,ilk olarak 29 Kasım’da düzenlenen törenle,Türkmenistan’a  ihraç ediliyor..  

İzmir, Manisa ve Ankara pilot il seçildi

18-20 yıl önce1995 yıllarında ilk ciddi çalışmalara, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile merkezi Ankara’da olan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin (DSYMB) ortaklaşa yürüttüğü proje ile pilot il seçilen İzmir, Manisa ve Ankara’da başlanan ıslah çalışmaları, ilk meyvelerini vermeye başladı.

3.500’den,7.500 litreye çıkarıldı

Geliştirilen siyah alaca Holştayn ırkı gebe düvelerin 259 başı,29 Kasım’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılacağı törenle, İzmir’den Türkmenistan’a ihraç edilecek.1990’lı yıllarda ortalama 3.500-4.000 litre olan düvelerin süt verimi, yapılan çalışmalarla 7.500 litrenin üzerine çıkarıldı.

Ortalama 20 yıl süren çalışmalarla, bir öz kaynak ürünü olarak geliştirilen, rekabet gücü yüksek damızlık düveler ve boğa spermaları, başta Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika ülkeleri olmak üzere, tüm dünyaya ihracı hedefleniyor.

Birliğe,çeşitli hibe programları uygulanıyor

Bakanlık ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği,ülke genelinde sığır ıslahına yönelik soy kütüğü, ön soy kütüğü, döl kontrolü ve süt kalitesini geliştirme projelerini birlikte yürütüyor,bu projeler karşılığında da, Merkez Birliği’ni destekleyerek,çeşitli hibe programları uyguluyor.

5 ilde süt analiz laboratuarları açıldı   

Öte yandan; sütün miktarı kadar, kalitesini de artırmak için Merkez Birliği ve  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın  2011 yılında başlattığı süt analiz laboratuvar projesi ile ilk defa  sütün yağ, protein, somatik hücre içeriğinin ıslahı çalışmaları da bütün hızıyla devam ediyor.Projeler, Bursa,İzmir, Tekirdağ,Balıkesir ve Ankara illerinde açılan laboratuarlarda, geliştirilerek sürdürülüyor. (Halim Utlu)

uuuuunnamed.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.