263 madenci için anma töreni
ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 263 maden işçisi, sabah ocak girişinde dualarla anıldı.
Dünya madencilik tarihinin en büyük kazaları arasında yer alan 21 yıl önceki patlamada ölen madenciler için 'kuyubaşı' denilen ocak girişinde saat 07.30'da anma töreni düzenlendi. Törene Vali Erol Ayyıldız, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile gece vardiyasından çıkan işçiler ve gündüz vardiyasına girecek olan madenciler katıldı.
Ölen madenciler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, madenciliğin dünyanın en zor mesleği olduğunu, 165 yıldır bunu yaşayarak öğrendiklerini söyledi. Zonguldak taşkömürü havzasında 165 yılda yaklaşık 5 bin madencinin kazalarda yaşamını yitirdiğini belirten Alabaş, şunları kaydetti:
"Biz 5 bin maden şehidimizle bu acı tecrübeyi edindik. 165 yıldır atalarımız ve bizler, bu ülkenin, bu bölgenin kalkınması için canımızla dişimizle mücadele ediyoruz. Ancak bütün uyarılara, dünyadaki teknolojik gelişmelere rağmen bu acıları yaşamaya da devam ediyoruz. 2010'da Karadon, 2013 başında da Kozlu'da toplam 38 arkadaşımızı iş cinayetlerine kurban verdik. İş cinayeti diyoruz, çünkü 2010'da yaşanan kazadan sonra gerekli önlemler alınmadı ve bu kazalar yaşanmaya devam ediyor."
Alabaş, Türkiye'nin kömür ihtiyacı artarken, bölgede çıkarılan kömür miktarının ise hızla düştüğünü, bu yüzden TTK'nın işçi talebinin gerçekleşmesi için girişimlerini sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise madencilik iş kolunun ağır ve tehlikeli işler sınıfında değerlendirilen son derece riskli bir iş kolu olduğunu hatırlatarak madencileri uyardı. İnan şöyle konuştu:
"Bizim ocaklarımız birinci derece gazlı ocaklardır. Riskimiz bu nedenle iki kart artmaktadır. Burada madenciye düşen disiplinli çalışmak, verilen işi harfiyen yerine getirmek ve birbirine sahip çıkmaktır. Bir başka iş kolunda olmayacağı kadar titiz davranmaktır. Madenci madenciye emanettir. Bir madenci bütün madencilerin canının kurtarabilir. Yine bir madenci yaptığı hatayla arkadaşlarının hayatını riske edebilir. Bu yüzden iş güvenliği kurallarına uymamız gerekiyor."
Konuşmaların ardından ölen madenciler için Kuran okundu. Ölen arkadaşları için dua eden işçiler, daha sonra ikram edilen lokumlar ve ellerindeki öğle yemekleriyle yer altına inerek mesailerine başladı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.