300 bin TL'lik daireler kapış kapış satılıyor
Çözüm sürecine ilişkin beklentiler giderek güçlenirken, Diyarbakır’da yatırımlar da hız kazandı.
1,6 milyona dayanan nüfusu ile Diyarbakır, sanayi, tarım ve ticarette önemli potansiyel barındırıyor. Son 30 yıllık çatışmalı süreçte ekonomik gelişme önemli bir durağanlık yaşasa da, arşivler, Diyarbakır’ın 1930’lara kadar Türkiye’nin en güçlü 3 sanayi merkezinden biri olduğunu gösteriyor. İstanbul ve Bursa’dan sonra sanayide ilk 3 arasında yer alan Diyarbakır’da özellikle tekstilde adından söz ettirir.
Diyarbakır iş çevreleri, çözüm sürecinin başarılı olması durumunda kent ekonomisinde bir patlama yaşanacağı görüşünde. Birçok firma yatırım için kolları sıvamış durumda. Birçok firma da incelemelerini sürdürüyor.
YATIRIM İÇİN KOLLARI SIVADILAR
Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki yatırımları koordine eden Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, elindeki listeye bakarak yatırım için gelen ve gelmek üzere olan firmaları sıralıyor.
94 milyon liralık yatırım planı olan Hakan Plastik, Dizayn Boru, Fırat Boru ile 70 milyon liralık yatırım öngören İskur İplik, 500 kişi istihdam etmeyi planlayan İstikbal Mobilya, Biesci, telefon pili üretmeyi planlayan İ Teknoloji İlhan Karakoyun’un ilk etapta saydığı firmalar arasında.
Karakoyun, Sabancı Gruba bağlı Kordsa, Ülker, Pınar Süt, CMC Group, Tempo Çağrı Merkezi ile Turkcell Global’in de Şanlıurfa’da yatırım yapma planları olduğunu açıkladı. Karakoyun, Türkiye’de bir ilk olan tarım ihtisas OSB’nin Diyarbakır’da kurulma çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu kaydetti.
HILTON GELDİ, DİVAN YOLDA
Bölgedeki ekonomik gelişmeler ile birlikte siyasi gelişmelerin de içinde bir isim olan GÜNSİAD (Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, ekonomik anlamda, Diyarbakır’ın patlamaya hazır olduğu görüşünde. Bedirhanoğlu, yatırım için birçok firma ile görüştüklerini, kimilerinin yatırım kararı aldıklarını; kimilerinin de bekleyiş içinde olduğunu ifade etti.
Diyarbakır’da ticaretin önemli bir canlılık gösterdiğini ifade eden Bedirhanoğlu, otel yatırımlarının da hız kazandığını kaydetti. Hilton Otel yatırımının sürdüğünü, Divan Otel için de görüşmelerin sürdüğünü belirten Bedirhanoğlu “Biz de yeni bir otel yatırımı yaptık. 1 Şubat’ta kapılarını açtığımız dört yıldızlı otel için 11 milyon TL’lik yatırım yaptık. Başkalarını yatırıma davet ederken kendi yaptığımız yatırımı örnek gösteriyorum. Diyarbakır’da hem ticarette hem turizmde büyük bir potansiyel var.”
TERSİNE YATIRIM DALGASI
Diyar Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karakaş da, Diyarbakır’a son 3-4 yıl içinde yatırım yapan isimlerden. “Bizim hikâyemiz Avrupa'da başladı” diyen Karakaş
Ortalarını “Aileleri Avrupa'ya giden gurbetçilerin çocukları” olarak tanımlıyor.
1980’li yıllarda yurtdışına gitmek durumunda kaldıklarını anlatan Karakaş, 6 ortakla Diyar Group’u kurduklarını anlattı. Dört şirketle inşaat ve hizmet sektöründe faaliyet gösterdiklerini aktaran Karakaş, şirketlerinde 750 kişinin çalıştığını ifade etti. İsveç ve Almanya’da bulunan yatırımlarının bir bölümünü Diyarbakır’a aktardıklarını kaydeden Karakaş, söz konusu yatırım tutarının şimdilik 15 milyon dolar seviyesinde olduğunu anlattı. Karakaş, barış sürecinin gelişmesi ile birlikte Avrupa’da bulunan çok sayıda firmanın da yatırım yapma niyeti taşıdıklarını ifade etti.
LÜKS KONUTLARA İLGİ BÜYÜK
Diyarbakır’da inşaat sektörünün ciddi bir ivme kazandığını aktaran Karakaş, 2 hafta içinde 306 konutluk projenin inşaatına başlayacaklarını söyledi. Son 4-5 yıl içinde Kayapınar İlçesi’nde binlerce lüks konut üretildiğini aktaran Karakaş, fiyatları 300 bin TL’yi bulan dairelerin kısa süre içinde satıldığına işaret etti. Karakaş son 4 yıl içinde inşa edilen ve fiyatları 800 bin TL’yi bulan 1000 villanın da benzer şekilde kısa sürede satıldığını kaydetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.