1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 36 İl'de 'Silici-2' operasyonu!

36 İl'de 'Silici-2' operasyonu!

İstanbul merkezli 36 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan suç örgütüne yönelik "Silici 2" operasyonu düzenlendi.

A+A-

Emniyet Genel Müdürlüğü  Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde yürütülen “Akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı” ve “Nitelikli dolandırıcılık” çalışmasının 2'inci ayağında İstanbul merkezli 36 ilde operasyon düzenlendi.

“Silici 2” adı verilen operasyonda 120 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce yapılan tespitlerin ardından başlatılan çalışmada, 157 akaryakıt istasyonunda toplam 196 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği, silinen akaryakıtın piyasa değerinin yaklaşık 1 milyar 200 milyon lira olduğu belirtildi.

İLK OPERASYON GEÇEN AY YAPILDI

“Silici” olarak adlandırılan ilk operasyon geçtiğimiz ay gerçekleştirilmişti. İstanbul merkezli 50 ilde düzenlenen operasyonda 220 şüpheli hakkında işlem yapılmıştı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük “Akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı” operasyonu olarak adlandırılan çalışmanın maddi büyüklüğü 15 milyarlık olarak belirtilmişti.

Operasyon düzenlenen 170 akaryakıt istasyonundaki verilerin “Uzaktan erişim” yöntemiyle merkezi Konya'da bulunan otomasyon firmasınca İstanbul'da kiralanan serverler üzerinden silindiği öğrenilmişti.

ASFALT FİRMASI, TAŞ OCAĞI

Silici operasyonunda şebekenin de tüm yöntemleri ortaya çıkarılmıştı. İddiaya göre, şebeke üyeleri rafineriliden alınan akaryakıtı, kağıt üzerinden; taş ocağı, asfalt fabrikası gibi firmalara satmış gibi gösteriyor.

Akaryakıt faturaları bu firmalar adına kesiliyor. Şebeke üyeleri bu faturaları anlaşılan firmalara düşük kar oranı ile satıyor. Aldıkları faturaları ise “Gider” olarak gösteren firmalar, devlete ödeyecekleri vergiyi ödenememiş oluyordu.

OTOMASYON FİRMASI

Şebeke ellerindeki akaryakıtı ise, faturası olarak anlaştıkları akaryakıt istasyonlarına satıyor. Bu aşamada Konya merkezli bir otomasyon firması devreye giriyor.

İstasyonlar faturasız olarak aldıkları motorin ve benzini satarken, sistemde “Girdi” olarak görülmeyen fazla ürün otomasyon firmasında merkezi sistem üzerinden siliniyor.

PROGRAMI ‘OYUN'LA SAKLAMIŞLARDI

Vurgunun en önemli ayağını oluşturduğu belirtilen otomasyon firmasının, çok sayıda istasyonla anlaşmalı olduğu belirtilmişti. Firma başına 2 bin lira alan otomasyon şirketinin devletin milyonlarca lira kaybına sebep olduğu ifade edilmişti.

Otomasyon firmasının şüphe çekmemek için firmalardaki bilgisayarlarda yer alan “Silici” programını, oyun aplikasyonu gibi gösterdiği de ortaya çıkmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.