Akşener, Erdoğan’ın yerine mi hazırlanıyor?
İYİ Parti'deki çalkantı araya İzmir depremi girmesine gündem değişmesine rağmen hala durulmadı. Bu da sorunun daha derinlerde olduğunu gösteriyor.
İYİ Parti AKP'nin yerine alternatif olarak seçildi. Çünkü 18 yıldır iktidarda olan AKP, her alanda yıpranma belirtileri gösteriyor. Ekonomi, adalet, eğitim, toplumsal barış, erozyona uğradı.
AKP sonrası için yerine tüm kadrolarıyla yeni bir parti hazır olmalı.
Bu pati CHP olamaz. Çünkü solun Türkiye’deki en fazla oy oranı yüzde kırk. Bu oran cumhurbaşkanı seçilmesi için yeterli değil.
MHP de olamaz çünkü AKP desteği onu da yıpratmış ve Ülkücüler bölünmüştür, ayrıca MHP'ye istedikleri gibi hakim olamazlar. AKP seçmeninin oylarını alacak bir parti gerekli.
O parti yükselme trendine geçen İYİ Parti'dir.
Ancak bu tercihte bir kaç pürüz var. İYİ Parti MHP kadrolarının kurduğu bir parti, dolayısıyla Milliyetçi muhafazakar, hatta Ülkücü bir çatıya sahiptir. Bu yapısıyla iktidar olması hem zor hem denetim altına alınması zorlaşır. İYİ Parti önce bu zafiyetlerden temizlenmeli.
İYİ Parti'deki Milliyetçi Ülkücü ideolojiyi güçlü olarak temsil eden Ümit Özdağ’dır. Göçmenler konusu da uzun vadeli stratejik bir plandır. Yeni dönemde göçmenler konusu da üzerine gidilmemesi gereken bir konudur, onun da kamuoyunda canlı tutulmasını sağlayan Ümit Özdağ’dır. Partiden uzaklaştırılırsa bu kanat çöker ve parti de böylece temizlenmiş olur. Dolayısıyla tasfiye edilmesi mutlaka gereklidir,
"Ya Koray Aydın ne olacak?" derseniz, ikinci operasyonda bertaraf edilecek veya pasifize edilecek Koray Aydın’dır.
Birinci operasyona kurultayda Ümit Özdağ’ın ekibinin üzeri çizilerek başlandı.
Bir yandan da parti kademeleri partinin kuruluş amaçlarına uygun olmayan görüş ve beyanatları sabit olan Bahadır Erdem gibi kariyer sahibi sol görüşlü kişilerle zenginleştirilmektedir. Muhtemelen ihraçlardan sonra Ülkücü kökenlilerin yerleri bu şekilde doldurularak İyi Parti tam bir liberal parti olarak iktidara hazır hale getirilecek.
Ümit Özdağ bu hamleyi gördü ve o bilinen açıklamayı yaptı.
Hazırlıksız yakalanmasından mıdır bilinmez Ümit Özdağ’ın aceleci çıkışı şu ana kadar aleyhine işlemektedir. Kendisine sempati ile bakanların bile CNN Türk deki açıklamalarını eleştirmekte stratejik hata yaptığına inanmaktalar.
Ümit Özdağ’a açık olarak desteği İsmail Koncuk vermektedir. Tahmin edilen 15 civarında milletvekili desteklemektedir.
Hızlı bir organizasyonla il başkanlarının talebiyle Ümit Özdağ ihraç talebiyle disipline verildi. Parti yönetiminden bu tedbiri destekleyen açıklamalar geldi. Bu da gösteriyor ki olaylar tesadüfü olarak gelişmiyor, sanki bir plan adım adım işletiliyor, atılacak adımlar beklenmeden atılıyor.
Bütün bu gelişmeler ışığında Meral Akşener bu konuda ne düşünüyor? Olayın ertesi günü Bolu’da esnaf ziyaretlerinde idi. Belediye başkanını ziyaretinde konu açıldı fazla teferruata girmeden "O sorunu da önümüzdeki günlerde çözeceğiz” diye geçiştirdi. Ancak gördüğüm kadarıyla sanki kafasında bir çözüm varmış gibi çok rahatsız olmadığı gözlendi.
Buraya kadar açıklananlar hep senaryo. Bu senaryo yaklaşık 20 yıl önce hem de başarıyla uygulandı. Refah Partisi'nden ayrılanlar, gizli açık istişareler sonunda AKP’yi kurdu. Tayyip Erdoğan yasaklı olmasına ve partinin genel başkanı olmamasına rağmen ABD'ye defalarca seyahat ederek bir dizi görüşmeler yaptı. Siyasi hayatını kurtaran anayasa değişikliği sonunda Siirt seçimlerinde ufak bir gedik bulunarak parlamentoya da girmiş oldu.
Daha aşılması gereken çok büyük sorunlar var. Her ne kadar AKP yıpranıyor ve oy kaybediyorsa da Türk siyasetinde AKP en büyük partidir. Erdoğan’ın otoriter yönetimi devletin her kademesine tam olarak hakimdir. Öyleyse nasıl iktidardan uzaklaştırılacak? 2002'de olduğu gibi.
AKP'nin öngörüsüz, tüketime dönük politikaları sonunda ekonomi çökme noktasına gelmiştir. Döviz kurlarının sürekli artmasına rağmen henüz denetimi elinden bırakmadı. Bu durum uzun süre devam edemez. Bu halat çekme yarışında karşı tarafın halatı giderek daha güçlü çekmesine karşı direnmesine benziyor. Kendi gücü dayanamayacağı noktaya geldiğinde bıraktığı gibi ekonomide de denetimi bırakmak zorunda kalacak. Ekonomiye hakim olamayan bir iktidarın ayakta kalması mümkün değildir.
Böyle bir ortamda pürüzlerden temizlenen ve desteklenen bir İYİ Parti AKP'nin yerine, tıpkı AKP gibi iktidar olabilir.
"Meral Akşener de MHP den geldi, Ülkücü vasıfları var" diyenlere, Tayyip Erdoğan da Milli Görüş çizgisinden gelmişti.
Neredeydi nerelere geldi.
Bu plan siyasi krizi çözme amacını taşısa da, arkasındaki gölgeler İYİ Parti'yi ve Meral Akşener’i bırakmayacaktır.
Türkiye’nin istikbali İYİ Parti'nin kuruluş amacına uygun kadroları koruyarak iktidara gelmesindedir.
'Cesurlar Hareketi' her adımda cesur ve şeffaf olmalıdır.
Böylesi bir senaryoyla iktidara geldiğinde bir de bakmışsın ne ülkeyi ne de partiyi sen yönetmiyorsun...
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.