Çankırı Milletvekili Şahinle ilgili skandal iddialar
İstanbul milletvekili ve KİT komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, Çankırı’da yapılan bazı uygulamalarla ilgili hazırladığı soru önergesinde AKP Çankırı milletvekili İdris Şahin’i ilgilendiren soruları gündeme getirdi.
A+A-
Şahin’in “Çankırı’da usulsüz olarak yapılan bazı işlerin ortasında yer aldığı”na ilişkin iddialara soru önergesinde yer veren Erdoğdu, İçişleri Bakanı Muammer Güler’den bu iddiaların yanıtlanmasını istedi.
Çankırı da 2003 yılının Mayıs ayında 30 milyar (eski) TL ile kurulan Nimet Tuz’u 6 ay sonra yine aynı sermayeyle AKP Çankırı milletvekili İdris Şahin ile dönemin AKP Çankırı İl Başkanı Salim Çivitçioğlu ve yardımcısı Abdülkadir Şimşek ile AKP EİGM üyesi devralmış, daha sonra da birkaç kez sermaye artırımı yapan şirkete, Şabanözü AKP ilçe başkanı Bahri Nalbant da ortak olmuştu. Bu arada aynı kişiler 2005 yılında 500 milyar sermaye ile Safir Tuz’u kurmuş, aradan 5 ay geçtikten sonra da iki tuz şirketi “Safir Tuz” adı altında birleşmişti
AKP’li vekil İdris Şahin ve arkadaşlarının şirketi almasından sonra Çankırı İl Özel İdaresi’ne ait Çankırı Tuz Ürünleri Dağıtım AŞ (ÇANTAŞ)’ye müracaat ederek 1 Mart 2013 yılında bitecek olan kira sözleşmelerini ihalesiz olarak 10 yıl süreyle uzatılması talebi, 18 Haziran 2010 yılında Kamu İhale Kanunu hükümlerine ve Danıştay’ın bu yöndeki kararlarına aykırı olarak, 2025 yılına kadar uzatılmıştı.
Bu konuya soru önergesinde yer veren Erdoğdu, “Söz konusu (ÇANTAŞ) fabrikayı kiralayan firmanın 18 Haziran 2010 tarihinde kira süresinin uzatılması konusunda ilgili idareye başvuruda bulunduğu ve bu başvuru sonrasında kira süresinin 2025 yılına kadar uzatıldığı doğru mudur? Doğru ise Bu işlemin hukuki dayanağı nedir” dedi.
Söz konusu fabrikayı kiralayan firmanın sahipleri ve ortakları arasında AKP’li milletvekili, il başkanı ve yöneticilerinin olup olmadığını soran Erdoğdu, “Kira sözleşmesi uzatıldığı 18 Haziran 2010 tarihi sonrasında haksız kazanç elde edildiğine ilişkin yapılmış adli bir inceleme var mıdır? AKP Çankırı milletvekili İdris Şahin’in ve eşinin mal varlığının, kira süresinin uzatılmasından hemen sonra ciddi şekilde artmasıyla ilişkisi olup olmadığı araştırılmış mıdır” diye sordu.
SULU TARIM ARAZİSİNE FABRİKA
30 milyara aldıkları şirketi 6 yılda 6 trilyonluk bir şirket haline getiren ortaklar, ÇANTAŞ’dan kirayı 2025 yılına kadar uzattıktan sonra, Germece köyü hudutları içindeki sulu tarım arazisine fabrika kurma karar almış ancak bu karara sivil toplum örgütleri ile yöre halkı itiraz etmişlerdi.
Çevre, DSİ ve Tarım İl Müdürlükleri de fabrika kurulmasına önce olumsuz rapor verirken, sonra aynı kurumlar, “Fabrikanın yapılmasında kamu yararı var” diyerek olumlu rapor vermişlerdi. Bunun üzerine Çankırı Ziraat Odası, konuyu İdare Mahkemesi’ne taşımış ve Kastamonu İdare Mahkemesi, tuz fabrikasının tarım arazilerine zarar vereceği gerekçesiyle fabrikanın yapılmasını uygun bulmamıştı.
Halen Danıştay’da temyiz için bekleyen bu konuya da değinen Erdoğdu önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Söz konusu alanda tuz fabrikası kurulması için yapılan ilk başvuruların reddedildiği, daha sonra siyasi baskıyla raporların olumluya çevriliği iddiası doğru mudur? Kurulacak olan fabrikanın ortak ya da sahipleri kimlerdir? Bunlar arasında bir AKP milletvekilinin bulunduğu doğru mudur? Fabrika kurulması için alınan izinlerin olumlu çıkması yönünde ne gibi etkisi olmuştur?”
KUM OCAĞININ 80 BİN TL OLAN KİRASI 26 BİNE NASIL İNDİ
Erdoğdu önergesinde, Çankırı Valiliği İl Özel İdaresi’ne ait kum ocağı ihalesine ilişkin sorulara da yanıt verilmesini istedi.
Çankırı Valiliği’nin 19 Ocak 2012 de yaptığı kum ocağı ihalesini 80 bin TL’ye Şimşekler Ltd Şirketi almış, ancak Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, “fiyatın çok yüksek olması, kum ocağı yerinin net olmaması, muhammen bedel ödenmesinde bedel hesaplanmasında matematiksel hatalar yapıldığı” gibi gerekçelerle ihaleyi iptal etmişti.
İhale daha sonra 3 Mayıs 2012’de tekrar yapılmış ve ihaleden üç gün önce yani 30 Nisan 2012’de kurulan ve ihaleye tek başına giren ŞUA Ltd Şirketi almıştı. Üstelik ilk ihalede 5 yıllığı 80 bin TL’ye verilmişken, bu kez önceki ihaleden tam 54 bin TL düşük fiyata 26 bin TL’ye ŞUA Şirketi’ne kiralanmıştı.
Önergesinde, ihaleyi alan ŞUA Şirketi’nin ortakları arasında önceki ihaleyi kaybeden Akyazı Şirketi’nin ortaklarından Recep Akyazı ile AKP İl Başkanı Abdülkadir Şimşek’in kardeşi Ahmet Şimşek’in bulunmasının tesadüf olup olmadığını soran Erdoğdu, “Devletin 5 yılda toplam 270 bin TL kaybı olmasının nedeni nedir? Çankırı Valisi’nin keyfi olarak ihale iptal ettiği, özel şirketlere rant sağladığı iddialarını da dikkate alarak bu konuda bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz” diye sordu.
HÜKÜMET KONAĞININ YERİ
Erdoğdu, depreme dayanıksız ve yetersiz olduğu gerekçesiyle Çankırı Hükümet Konağı’nın yenisinin AKP Milletvekili İdris Şahin’in arsası olan ve AKP Çankırı İl Başkanı Salim Çivitçioğlu’nun kayınpederi müteahhit Selahattin Paşabeyoğlu’nun da büyük köşkü ve inşaatlarının bulunduğu Kastamonu yoluna yapılma kararı alınmasına ilişkin iddialara da değindi.
Hükümet Konağı’nın halkın kolayca ulaşabileceği bölge ve şehrin gelişme istikameti olan Ankara yolu güzergahı yerine AKP Milletvekili İdris Şahin’in arsası olan Kastamonu yoluna yapılması kararından sonra bölgenin düşük olan gayrimenkul fiyatlarının olağanüstü arttığına dikkat çeken Aykut Erdoğdu, “Yeni hükümet konağının yapılacağı yer ile Adliye, Emniyet Müdürlüğü, Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Müftülük hizmet binalarının birbirine olan mesafeleri kaç km ye çıkacaktır ve buraya gelmek isteyen vatandaşlar kaç vasıta kullanacaktır” diye sordu.
ŞAHİNLER SİMİT SARAYI
Erdoğdu soru önergesinde son olarak, mülkiyeti SGK’ya ait binada AKP milletvekili İdris Şahin’in yönettiği ve kazancını aldığı iddia edilen büfe, fasfood ve çay bahçesi müştemilatını gündeme getirdi. Erdoğdu, Şahin’in burayı devralmasından sonra Çankırı Adliye Sarayı’nın korunması gerekli kültür varlığı olduğu gerekçesiyle Ankara 1 nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 20 Eylül 2012’de, yıkım kararı almasına, ancak aynı kurulun bu karardan 41 gün sonra “olumlu” kararı vermesi konusuna önergesinde yer verdi.
Erdoğdu, “Birinci kurulun aldığı kararın hemen akabinde aynı kurulun ikinci bir karar almasının gerekçesi ve hukuki mantığı nedir? Hukukla ve mantıkla örtüşmeyen bu durum kurula siyasi baskı yapılarak yeni bir karar çıkartıldığı iddiasını doğrulamıyor mu? Bu türden uygulamalar bağımsız olması gereken kurulların güvenilirliğini zedelemez mi? Hukuk devletine olan güveni yok etmez mi” diye sordu.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Erdoğdu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na yönelttiği soru önergesinde de, Mülkiyeti İdris Şahin’in eşine ait, apartmanın İl Sağlık Müdürlüğü’ne kiraya verilmesini de soru önergesine taşıdı. Erdoğdu, kiralamanın rayiç bedellerin çok üzerinde yapıldığına ilişkin duyumlara işaret ederek, “Kiracısı olduğunuz binayı hangi tarihte, hangi usulde kaç yıllığına kiraladınız? Kira artış oranı yılda kaç kez ve neye göre tespit edilmektedir” dedi.
İdris Şahin ve eşinin kira uzatma tarihine (18 Haziran 2010) yakın dönemde edindikleri mal varlıkları ve tarihleri şöyle:
24 Şubat 2010 – Çankırı Aksu Mah. Parsel no: 128
24 Şubat 2010 – Çankırı Aksu Mah. Parsel no: 129
25 Mayıs 2010 – Ankara Keçiören Bağlarbaşı Mah. Bağımsız bölüm no: 10
24 Haziran 2010 – Pursaklar Giçik Köyü bağımsız bölüm no:3
24 Haziran 2010 – Pursaklar Giçik Köy bağımsız bölüm no: 13
30 Haziran 2010 – Çankırı Buğdaypazarı Mah. Bağımsız bölüm no:5
30 Haziran 2010 – Çankırı Buğdaypazarı Mah. Bağımsız bölüm no: 6
30 Haziran 2010 – Çankırı Buğdaypazarı Mah. Bağımsız böl. No: 8
30 Haziran 2010 – Çankırı Buğdaypazarı Mah. Bağımsız bölüm no: 9
30 Haziran 2010 – Çankırı Buğdaypazarı Mah. Bağımsız bölüm no: 10
30 Haziran 2010 – Çankırı Buğdaypazarı Mah. Bağımsız bölüm no: 11
9 Temmuz 2010 – Ankara Çankaya Sancak Mah. Bağımsız bölüm no: 22
18 Nisan 2011 – Ankara Çankaya Aziziye Mah. Bağımsız bölüm no:14
26 Ekim 2011 – Çankırı Eldivan parsel no:32
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.