ELEKTRİKLİ İÇİN BÜYÜK BABAYİĞİT İÇİN KÜÇÜK ADIM
MÜSİAD Başkanı Olpak’ın gündeme getirdiği, Derindere Motorlu Araçlar’ın hayata geçirdiği elektrikli araç projesi nihayet gün yüzüne çıktı. Tüm yazılımı DMA tarafından geliştirilen Toyota Corolla temelli araç, tek şarjla 280 km gidebiliyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nail Olpak’ın “Bir üyemiz yerli oto çalışması yapıyor” açıklamasıyla gündeme gelen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da test ettiği belirtilen elektrikli araç, dün bir toplantıyla tanıtıldı. Derindere Motorlu Araçlar (DMA) kurucu ortağı Özkan Derindere, aranan babayiğitin kendisi olmadığını, ancak ileride özgün bir araç üretmeyi arzuladıklarını söyledi.
İlk etapta 100 elektrikli araç üreten ve bunları 120 bin TL fiyatla satışa sunan DMA, elektrik motoru gibi bazı parçaları ithal ederken, kritik elektronik beyin üniteleri ve buna ait yazılımları kendi bünyesinde geliştirmiş. Tip Onay Belgesi’ne sahip araçlar, DMA tarafından elektrikli hale getirilirken, tek şarj ile 280 km gidebiliyor.
220 voltluk şehir cereyanında yaklaşık 8 saatte tam şarj edilebilen aracın aküleri, istenirse 2.5 saatte hızlı şarjla da doldurabilecek.
2006 yılından bu yana çalışma yaptıklarını, ilk etapta benzinli Toyota Corolla’yı elektrikli hale getirdiklerini söyleyen DMA kurucu ortağı Özkan Derindere, “Tamamen kendi kaynaklarımızı kullandık, kimseden destek almadık” dedi.
‘Yazılımı bize ait’
Elektrikli araçların geleceğine inanarak bu işe girdiklerini vurgulayan Derindere, “Kısa vadede binek ve hafif ticari araçları yüzde 100 elektrikli hale getirip pazara sunmayı hedefliyoruz. Orta vadede başka modellerin ve arazi araçlarının elektrikli hale getirilmesine yoğunlaşacağız. Uzun vadedeyse hedefimiz DMA markalı özel tasarımlı araçlar üretip, önemli bir oyuncu olmak” diye konuştu. Elektrik motoru ve bazı aksamları dışarıdan ithal ettiklerini, ancak yazılımların tamamen kendilerine ait olduğunu belirten Derindere, şöyle devam etti:
“Otomobilin en önemli parçası olan beyin ünitelerini biz geliştirdik. Parça aldığımız firmalarla ön anlaşmalar imzaladık. İleride adetlere bağlı olarak, bunları Türkiye’de üretmek istiyoruz. İhracatolanaklarına da bakacağız.”
‘Fason üretici olmayız’
Geliştirdikleri aracı, bir fuar sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da test ettiğini söyleyen Derindere, talep edilmesi halinde Başbakanlık için bir araç teslim edebileceklerini kaydetti.
Ortak arayışında olmadıklarını, ancak projenin verimliliği ve gelişimine katkısı olacak bir teklif gelirse bunu değerlendirebileceklerini ifade eden Derindere, “Henüz bu projeyi Toyota ile paylaşmadık. Bazı büyük markalardan da, kendileri adına üretim için bize başvurdu. Fason değil, kendi modelini üreten olmak istiyoruz. Henüz aranan babayiğit değiliz. İleride neden olmasın?” dedi. Yıllık 1200 adet kapasiteleri olduğunu söyleyen Derindere, “Satamasak da işin devamını getireceğiz” ifadesini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.