Felsefe de Türkler'le başlamış
Konya Türk Ocağı’nın bu haftaki konuğu, milli bir felsefeci olan Prof. Dr. Levent Bayraktar idi. Vedat başkanın kısa ve öz konuşmasının ardında Sn. Bayraktar söz aldı: Sn. Bayraktar’a göre, Tarih yazı ile başlar da felsefe Türklerle başlamaz mı?
* Yazılı medeniyet Sümerler ile başlamıştır. Sümerlerin felsefe ile çalışan ilk toplum oldukları kabul edildi. Sümerce çözülünce, sondan eklemeli bir dil olduğu ve içinde Türkçe kelimeler olduğu tespit edildi.
* Dünya nasıl “Tarih Türklerle başlar" tespitini kabul ettiyse, “Felsefe de Türklerle başlar” tespitini kabul etmek zorunda kaldı.
* Türkiye’de felsefe, topyekûn millî ve manevi değerlerimizi gözden geçireceğimiz felsefe ile iyi bir bağ kuramadık. Buradan bir medeniyet çıkaramadık.
* Başka ülkelerin ve başka filozofların felsefesini almak ve öğrenmekle; yabancı felsefecilerin: TÜRKİYE BAYİLİĞİNİ yapmaktayız ve yaptık.
* Türk kültürüne, Türk entelektüel yapısını kurabildik mi?
* Yazılı en eski medeniyeti bilmeliyiz ki, en eskisi SÜMERLER'dir. Sümeroloji çözülünce görüldü ki medeniyetin de, felsefenin de ne eskisinin Yunan değil Türkler olduğu görüldü.
* Tarih Türkler'le başlar, tarihi Sümerler başlatmıştır.
* Sümerler yazıyı, hukukta da kullanmıştır. Yazı insanlık tarihine Sümerler'in bir hediyesidir. Sümerler astroloji biliyordu, Sümerler şehirler kurmuştur, şehir kültürünü yaşamışlardır.
* Sümerler'de ikili meclis vardı.
* Birincisi GENÇLER'den oluşur, ikincisi YAŞLILAR'dan oluşurdu. Bir mesele olduğunda GENÇLER, bunun savaş yoluyla çözülmesini önerirken; YAŞLILAR, diplomasi yolunu tercih ederek işin, ikili görüşmelerle çözülmesini önerirlerdi ve bir ortak paydada buluşurlardı.
* Sümerler listeler ilmini bilirlerdi. Dünyada ki her şeyin canlı cansız bütün varlıkların listesini yapmışlardır.
* Sözlük kullanmışlar ve sözlük geliştirmişlerdir.
* İslam toplumu felsefeyi doğurmuştur. Süryani ve Yunancadan çevirilerle, kendi filozoflarını yetiştirmişlerdir.
* İslam felsefesi, “akli ve dini” diye bir ayırım yapmadan bütün belgeleri Arapçaya tercüme etmişlerdir.
* Sadrettin KONEVİ ve MEVLANA üzerinden Konya’da bir 12. yy Rönesansı doğmuştur.
* Avrupa’nın karanlıktan kurtulmasının nedeni, Arapçadan Latinceye çevrilmiş eserler sayesindedir. Bu sayede Avrupa, “Ortaçağ karanlığından” kurtularak aydınlanmıştır. Batı medeniyetinin alt yapısını İslam medeniyeti oluşturmuştur.
* Medrese kavramı, İslam felsefesinin bir ürünüdür. Nizamül Mülk’ün kurduğu “Nizamiye Medreseleri” İslam'a felsefe girmesine yöneliktir. İbni Haldun’a kadar İslam medeniyeti zirve yapmıştır.
* Coğrafi keşifler, yeni bir rönesansın doğmasına neden olmuştur ve İslam alemi elindekini Batı’ya kaptırıyor.
* Günümüzde medeniyet: GÜÇ'tedir. Oysa İslam anlayışında güç: HAK’tadır. Yani haklı olan güçlüdür. İslam’ın felsefesi budur.
* Günümüzde ABD’nin tavrı buna en güzel örnektir.
* Yunus’a göre, evrensel bir hak olarak; kendin için neyi HAK görüyorsan, başkaları için de Hak o'dur derken Kant, bunu kendine göre yorumlar.
* Tanzimatla birlikte dünyaya ayak uydurmaya çalışıldı ama her alanda olmadığı için başarılı olunmadı.”
Türkçe ile de bal gibi felsefe ve ilim yapılır. Yeter ki biz isteyelim. Türkçe dışında yapacağınız felsefe, Türk felsefesi değil başkalarının felsefesini yapmış olursunuz. Daha pek çok konu ilgi ve heyecanla dinlendi.
Esen kalınız...
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.