Gençlik ve siyaset...
Gençliğin konusu birkaç açıdan incelenmeli..
Siyasi parti gençliğe önem verdiği bolca palavralarla anlatır. Bu günlerde de en çok konuşulan gençliktir.. Gençlik ile alakalı seçime giren bütün siyasi partilerin projeleri var. Bazıları önemli, bazıları ise sadece söz ola geri gele manasında ..
Gençlere sordum…Size göre sizin için en önemli projesi olan siyasi parti hangisidir? Verilen cevap ilginç... Diyorlar ki "Siyasi partilerin projelerine inanmamız için, önce o partilere inanmamız lazım. Maalesef bir çoğuna inanmıyoruz…Bununla beraber projelerine de kesinlikle inanmıyoruz."
Gençlere hak vermemek mümkün değil… Siyasetçilerin söylemlerine baktığımda, gençler doğru söylüyorlar.. Farklı siyasi partilerin olması normal… Birden fazla siyasi parti yoksa, demokrasiden söz edilemez..
Siyasi partilerin kuruluş gayeleri millete hizmet etmek değil midir? Halkın sorunlarına akılcı ve bilimsel yöntemlerle çözüm yollarını sergilemek demokratik ülkelerde siyasi partiler aracılığı ile olur. Siyasi partiler olmazsa demokrasi olmaz. Özgürlük olmaz. Hür iradeden söz edilemez.. Bir başka ifadeyle siyasi kurumlar gençliğin geleceğine şekil veren sivil ve demokratik kuruluşlardır… Şayet bu sivil toplum kuruluşları gençliğe umut olmazlarsa, onların ufkunu açmazlarsa, geleceklerini uygun bir siyasi düşünce ile şekil vermezlerse, gençlik o kurumlara saygı duymaz, onlara güvenmez ve inanmazlar.
Türk Gençliği bu günkü siyasi partilere inanmıyorlar, güvenmiyorlar ve asla saygı duymuyorlar. Bu durum gençliğin suçu değildir. Elbette gençlik haklıdır. Siyasilerin kullandıkları dil, üslup ve eylemlerinin neticesinde gençliğe umut olmadıkları aşikârdır. Şu sözlere bir bakınız lütfen. "Çöplük, pislik, tezek, alçak, hain, haysiyetsiz, şerefsiz, onursuz, yalancı, riyakar, sahtekar, hırsız, vb" bir çok sokakta bile söyleyemeyeceğimiz sözler. Bu sözleri dinleyen gençlik sizce siyasilere nasıl bakarlar?
TBMM’de görev alacak her insan topluma örnek olmalıdır. Bu örneklik her hareketiyle kendini göstermelidir. Sokakta dahi söylenemeyecek sözleri siyasiler TBMM'de söylemekten uzak durmazlarsa gençlik bu şahısların hangi davranışlarını örnek alacak ki, onlara inansın ve ya onlara güvensin?
Demokratik ülkelerin hiç birisinde ülkemizde olduğu gibi ahlaki olmayan hiç söze yer verilmez. Demokrasisi gelişmiş Avrupa devletlerinin kurumlarında toplumsal ahlak ile bağdaşmayan hiçbir söze yer verilmez. Ya bizde?
Siyaset gençleri hangi konuda yönlendirmelidir, sorusu akla gelebilir.
EĞİTİM, KÜLTÜR, BEDEN VE RUH SAĞLIĞI açısından ve en önemlisi de siyaset açısından gençlik hem yetiştirilmeli hem de yönlendirilmelidir. Aslında siyaset gençliğin tüm alanlarını kapsar..
Siyaset açısından gençlik günümüz Türkiye’sinde en önemli bir sorundur. Ülkemizde gençliğin siyasette uğraşması bilim çevrelerince yeterince tartışıldığına inanmıyorum. Neden böyle düşünüyorum… Bir çok üniversitemiz var. Üniversitelerimizin hiç birinde gençliğe kişilik kazandıracak çalışma yoktur. Aynı zamanda ilk öğretim ve orta Öğretim kurumlarında da böyle bir çalışma yok. Milli Eğitim temel amaçları sadece kağıt üzerinde kalmıştır. Aslında bu amaçlar söz olarak eksik değildir. Uygulama alanında amaçlarla alakalı bir çalışmaya yer verilmemektedir..
Her siyasi parti Türk gençliğinin siyasi alanda olmasından korkmaktadır. Sadece sözde gençliğe değer verildiğine şahit oluyoruz. Halbuki Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünü genç kuşak oluşturmaktadır..
Ülkemizde "gençliğe önem veriyorum" diyenler yalan söylüyorlar. Gençliğe verilmiş olsaydı yüzbinlerce genç hem de üniversite mezunu olmuş gençlerin yüzde 25'i işsiz olur muydu?
Şayet gençliğe değer verilseydi, onlarca genç; işsiz oldukları için intihar eder miydi?
Şayet gençliğe önem verilseydi; üniversitede okuyan, mezun olan genç kızlar, genç erkekler "BU ÜLKEDE YAŞAMAK İSTEMİYORUM" dermiydi? Bu durumdan sorumlu olan siyasiler değil mi?
Her şeye rağmen gençlere bazı önerimler var.
Bak genç kardeşim; geleceğimizin teminatı sizlersiniz. Yurdumuzun geleceğinde söz sahibi sizler olacaksınız. Hiç bir şart sizleri karamsarlığa itmesin… Kendi geleceğinizi sizler belirleyeceksiniz. Asla umutsuz olmayınız. Şartlar bugün zordur, biliyorum. Zor şartlarla mücadele etmelisiniz. Daha doğrusu hayatınızın önündeki engellerle savaşmalısınız. Hiç bir zorluk sizleri yıldırmamalıdır. Yılgınlığa asla izin vermemelisiniz. Kendi geleceğinizi, kendiniz planlamalısınız. Siyaset alanında mutlaka yer almalısınız..
Türk Gençliği,Türk Milletine önder olmalıdır. Bakınız Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu devleti kurduğunda sizin kadar genç ve heyecanlıydı..
Atatürk’ün gençliğe hitabesini her gün mutlaka okuyunuz. Bu hitabe size ışık olacak, yol gösterecek, cesaret verecektir..
Unutmayınız ki gelecek sizin, siz geleceksiniz...
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.