"Gülen'i bitirme planı 2004 MGK'da alındı"
Cemaat AKP restleşmesinin zirveye çıkması sonrası kılıçlar çekildi. Taraf gazetesi bugün "Gülen'i biritme kararı 2004'te MGK'da alındı" sürmanşeti ile çıktı.
Mehmet Baransu imzalı haberde, 2004 yılında Başbakan Erdoğan, Abdullah Gül ve Hilmi Özkök tarafından imzalanan Milli Güvenlik Kurulu kararına yer verildi.
Belgeye göre taraflar MGK'da Gülen'i bitirme planı hazırladı ve imzaladı.
MGK tavsiye kararını, hükümet kanadından Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Cemil Çiçek, Vecdi Gönül ve Abdülkadir Aksu da imzalamış.
Ayrıca dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, kuvvet komutanları özden örnek, Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un da imzaları bulunuyor.
Bu haber, alışık olduğumuz Taraf manşetlerini artık sıkça göreceğimiz anlamına geliyor. Ancak bu kez "bavullar" AKP için açılıyor.
Cemaat ile AKP'nin arasından su sızmadığı dönemde "AKP ve Gülen'i bitirme planı" manşeti ile çıkan Taraf'ın, yollar ayrıldıktan sonra "AKP'nin Gülen'i bitirme planı" sürmanşeti ile çıkması, tarihin unutulmayacak ironileri arasında yerini aldı.
İşte Taraf'ın o haberi:
GÜLEN'İ BİTİRME KARARI 2004'TE MGK'DA ALINDI
"Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerine karşı alınması gereken tedbirler" başlığıyla MGK'da alınan kararda, "ağır yaptırımlar için eylem planı hazırlanmalıdır" dendi.
İŞTE ÇOK TARTIŞILACAK O BELGE
25 Ağustos 2004 günü yapıları MGK'da içeride bu imzalar atılırken, dışarıya bir cümlelik şu açıklama yapıldı: "Ülke genelindeki güvenlik ve asayiş durumunun değerlendirilmesi yapılmış, Irak'a ilişkin gelişmeler ayrıntılı biçimde gözden geçirilmiştir..." Ayrıca MGK toplantısında, dönemin Dışişleri Bakanı Gül'den, Gülen okulları ve Milli Görüş'e yardım edilmesi için elçiliklere gönderilen genelgelerin geri çekilmesi de istendi...
KARAR 2004'TE, MGK'DA VERİLMİŞ
25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısında, Gülen grubuna karşı bir eylem planı hazırlanması kararı alındığı ortaya çıktı. Kararın altında dönemin Başbakanı Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Gül'ün de imzaları bulunuyor.
Milli Güvenlik Kurulu'nun, 2004 yılı Ağustos ayında yaptığı toplantıda, "Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerine karşı alınması gereken tedbirler" başlığıyla, "Cemaate karşı bir eylem planı hazırlanması", tavsiye kararı olarak hükümete bildirilmiş.
MGK kararında, "Nurculuk Faaliyetleri ve Fethullah Gülen grubuna" ait kurumların faaliyetlerinin engellenmesi için, "Ağır yaptırımlar getiren yasal düzenlemeler yapılmalıdır, eylem planı hazırlanmalıdır" deniyor.
25 Ağustos 2004 tarihli MGK kararının altında, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül'ün yanı sıra, beş ayrı bakanın imzası var. Aynı belgeye, MGK üyesi Aytaç Yalman, Özden Örnek, İbrahim Fırtına, M. Şener Eruygur da imza koymuş.
24 Haziran 2004 tarihli MGK toplantısında "Türkiye'deki Nurculuk Faaliyetleri ve Fethullah Gülen" konusu da gündeme alınıp konuşuluyor.
Toplantıda, Gülen Grubu'nun faaliyetlerinin tasfiye edilmesine ilişkin 15 ayrı karar almıyor.
Karar, iki sayfa hâlinde getirilip, bir üst yazıyla ilgili kişilere veriliyor. 25 Ağustos 2004 tarihinde de tüm kurul üyeleri tarafından imzalanıp, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunuluyor.
BAŞBAKANLIK TAKİP EDECEK
481 Sayılı MGK Kararı olarak kayda geçen kararda, "Bir eylem planı oluşturulmasının" kararlaştırıldığının altı çizilirken, resmî kurumların atacağı adımlar da tek tek sıralanıyor. Konunun "Psikolojik harekât boyutuna" dikkat edilmesi gerektiği de vurgulanıyor.
Gülen cemaatine karşı uygulanacak tedbirler için ise; Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu (BUTKK) koordinesinde, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı görevlendiriliyor.
CEMAAT OKULLARI TAKİP EDİLMELİ
2004 tarihinde tavsiye kararı olarak alman MGK kararlarındaki bazı maddeler şöyle: "F.GÜLEN grubunun yurtiçi ve yurtdışı faaliyetleri, Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Fethullah Gülen Koordinasyon Kurulu (BUTKK) koordinesinde İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı ve ilgili diğer kurumlar aracılığı ile yakından takip edilmelidir.
Devletin yurt dışında görevli memurları aracılığı ile F.GÜLEN grubu yakından takip edilmeli gerekiyorsa Abdullah Gül Dışişleri Bakanlığı tarafından ilave tedbirler geliştirilmelidir.
F.GÜLEN grubuna ait özel okulların faaliyetleri, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından incelenmeli ve takibe alınmalıdır. Bu gruba ait okullardaki şüpheli ve yasa dışı faaliyetler periyodik olarak BUTKK'na rapor edilmelidir."
ÖĞRENCİ EVLERİNE ENGEL OLUNMALI
MGK kararında Gülen cemaatine ait kurumlar için "Ağır yaptırımlar getiren yasal düzenlemeler yapılmalıdır" deniyor. Kararda, "öğrenci evleri"ne de vurgu yapılıyor. MGK kararında yasaların v etkin hâle getirilmesi vurgulanarak şöyle deniyor: "F.GÜLEN grubunun 'öğrenci evleri' kapsamında sempatizan ve yandaş edinme gayretleri İçişleri Bakanlığı nezdinde dikkatle takip edilmelidir. Yasal olmayan yollar kullanılarak din eğitimi veren ve bir nevi dini alet ederek yandaş toplama sistemi olan 'öğrenci evleri' uygulamalarına engel olunmalıdır."
BAĞIŞ YAPANLAR İZLENMELİ
25 Ağustos 2004 tarihli belgede, MASAK'ın cemaate bağış yapan iş adamlarını takibe alması da şu satırlarla talep ediliyor: "Yapılan bağışlar ile usulsüz para hareketleri ve kara para uygulamalarının Maliye Bakanlığı-MASAK (Mali Suçlar Araştırma Kurulu) aracılığı ile takip edilmesi sağlanmalıdır."
GENELGELER ÇEKİLECEK
Belgede dikkat çeken önemli detaylardan biri de, Milli Görüş'e yardım edilmesi ile ilgili genelgenin geri çekilmesinin istenmesi. Abdullah Gül'ün, Dışişleri Bakanı sıfatıyla gönderdiği iki genelgenin de geri çekilmesi kararlaştırılıyor.
Kararda, Gül'ün Büyükelçiliklere, Gülen okullarına ve Milli Görüş'e yardım edilmesi için gönderdiği 3846 ve 3847 sayılı genelgelerin geri çekilmesi isteniyor.
TARAFTA YER ALMIŞTI
CEMAATE karşı MGK'da alınan bu eylem planının var olduğuna ilk dikkati gazeteci Alper Görmüş çekmişti. Görmüş, 24 Şubat 2012'de, Taraf'taki Medyaironik köşesinde konuyu anlatırken, "MGK 2004'te 'Cemaat'i takip' kararı alıyor" başlığı altında şu ifadeleri kullanmıştı: "Soru şöyle: Devletteki 'Cemaat'le ilgili olduğu düşünülen kadroları tasfiye kararı MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasından epeyce önce alındığı iddiası doğruysa, bu kararNE kadar eskiye gitmektedir? Ya da hükümet ile cemaat arasındaki gerilim ne zamandan beri vardır?" Görmüş, MİT'in, cemaat aleyhine çalıştığını ima etmiş ve Darbe Günlükleri'ndeki MGK ayrıntısını şöyle yazmıştı: "Ben, aşağı yukarı 2006'dan beri 'Hükümet, cemaatin devlet içindeki ağırlığından rahatsız, harekete geçecekmiş' cümlesini ya da onun türevlerini duymaktayım. Fakat 2004'te Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) Gülen Cemaati'nin takip edilmesine dair bir tavsiye kararı alındığını herkes gibi ben de bilmiyordum. Fakat alınmış. Özden Örnek'in günlüklerinin Haziran 2004 ve Ağustos 2004 MGK'larının anlatıldığı bölümlerinde bu durum şöyle ifade ediliyor:
24 Haziran 2004: Fethullah Gülen konusunda Genelkurmay Başkanı oldukça ağır bir konuşma yaptı ve hükümeti suçladı. Eğer siyasi irade konulup bu konunun üstüne gidilmezse bir felaket olacağını belirtti.
25 Ağustos 2004: Fethullah Gülen ve teşkilatı ile ilgili olarak geçen toplantıda yapılan görüşmeden sonra bu adamın faaliyetlerinin yakından takip edilmesine karar verilmişti, onunla ilgili tavsiye kararı bugün imzalandı. Bilmem ne işe yarayacak.
Özden Örnek 'Bilmem ne işe yarayacak' diyor ama, MİT'in MGK kararına dayanarak o günden beri bir çalışma yapmadığını bugün kim güvenle öne sürebilir?"
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.