Hamileler dikkat

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dentaydın Diş Hastanesi Periodontoloji Bölüm Başkan Yrd. Doç. Burcu Karaduman, hamilelik döneminde diş etlerinde meydana gelen değişikliklere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

A+A-

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dentaydın Diş Hastanesi Periodontoloji Bölüm Başkan Yrd. Doç. Burcu Karaduman, hamilelik döneminin tüm vücudun fiziksel ve psikolojik yönden pek çok değişikliklere uğradığı bir dönem olduğunu, bu özel dönemde hormonlarda meydana gelen değişimlerden dolayı vücuttaki pek çok dokuda olduğu gibi dişeti dokusunda da bazı değişimler meydana gelebileceğini ve bu durumda dokuların mikroorganizmalara karşı cevabının daha fazla olacağını belirtti. Bu nedenle, bu dönemde bakteri plağını kontrol altında tutabilmek için günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımına ekstra özen göstermenin çok büyük önem taşıyacağına dikkat çekti.

Hamilelik döneminde en sık rastlanan şikâyetlerden biri olan hamilelik gingivitisinin hamile kadınların yaklaşık % 30-100'ünde görülmekte olduğunu ifade eden Yrd. Doç.Dr. Burcu Karaduman, gingivitisin dişetinde şişlik, kızarıklık ve kanama ile ortaya çıkabileceğini, hamilelik öncesi dişeti hastalığının ve anne adayının hamilelik başlangıcında yaşadığı ağız bakımı zorluğunun daha da şiddetli olabileceğini söyledi. Dişeti büyümelerinin irritasyonu sonucu hamilelik tümörü (piyojenik granülom) adı verilen iltihabi lezyonlar oluşabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Karaduman, habis olmayan bu büyümelerin hamilelerin % 0,2-9,6'sında görülebileceğini ifade etti. En sık olarak 2. veya 3. trimestırda ortaya çıktığını belirten Karaduman, "yapılan araştırmalar hamile kadınlarda tedavi edilmemiş periodontal hastalıkların düşük doğum ağırlığı ve erken doğum için önemli bir risk faktörüdür, hamilelik sırasında bir dişeti problemi ortaya çıkmışsa anne adayı diş hekimine başvurmalı ve daha ileri dişeti tedavisi gerektiren durumlarda bir uzmandan yardım almalıdır" dedi.

Hamilelikte sabah bulantıları ve kusmaları veya özofajeal reflü oluştuğundan dolayı dişlerde asit erozyonu oluşabileceğine de dikkat çeken Yrd. Doç. Dr Burcu Karaduman, sık yemek yermek, aş erme ile şeker ve karbonhidrat ağırlıklı gıdaların tüketimindeki artışın hamilelik döneminde çürük sayısında artışa neden olabileceğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr Karaduman hamile kalmayı düşünen veya hamile olan her anne adayının, hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı için mutlaka bir diş hekimi kontrolünden geçmesini önerirken, anne adaylarının hekiminin uygun gördüğü tedavilere uyması gerektiğine dikkat çekti.
 

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.