HELAL ET DİYE AT ETİ SATAN FİRMA AÇIKLANDI
Aralarında 'helal et' de satan 370 firmaya toplam 50 bin ton at eti satan firma açıklandı.
Avrupa'da bir süre önce patlak veren at eti skandalı giderek derinleşiyor. Hollanda merkezli W. Selten isimli firmanın Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde toplam 370 firmaya toplam 50 bin ton et sattığı açıklandı. W. Selten'den et alan firmalar arasında Avrupa'daki çeşitli ülkelerde helal diye bilinen bazı firmaların da olduğu ortaya çıktı.
Hollanda Gıda ve Tüketim Malları Güvenliği Kurumu (NVWA), W. Selten isimli firmanın at etlerini 2011 yılı Ocak ayı ile 2013 yılı Şubat ayları arasında piyasaya sürüldüğünü ifade etmişti. Bu durum ciddi miktarda at etinin çoktan tüketilmiş olabileceği düşüncesini akıllara getiriyor. Bununla birlikte at etlerinin bir kısmının hâlâ piyasada olma ihtimali de yüksek.Hollandalı yetkililer Almanya, İngiltere, Danimarka, Belçika gibi çeşitli Avrupa ülkeleriyle iletişime geçerek konuyla ilgili bilgi verdi. Bu ülkelerdeki gıda uzmanları W Selten firmasından et alan diğer firmaları tespit etmeye çalışıyor.
Danimarka'da bir süreden beri devam eden araştırmalar neticelendi. Danimarka Gıda İdaresi (Födevarestyrelsen) yetkilileri, ülke genelinde faaliyet gösteren 14 firmanın bu firmadan et aldığını tespit etti. Bu firmalar arasında helal sertifikalı et sattıklarını iddia eden bazı firmalar da bulunuyor. Bunlardan biri bir süre önce adı domuz eti skandalına karışan Anadolu Gıda. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Anadolu Gıda yetkilileri, W. Selten firmasından 2 yıldır hiç et almadıklarını söyledi. Bununla birlikte Hollanda Gıda ve Tüketim Malları Güvenliği Kurumu (NVWA), W. Selten isimli firmanın 2011 yılı Ocak ayı başından itibaren piyasaya at eti sürdüğünü açıklamıştı.
Diğer taraftan W. Selten firması tarafından piyasaya sürülen at etlerinin Avrupa'nın diğer ülkelerinde faaliyet gösteren hangi firmalar tarafından tüketicilere satıldığı henüz netlik kazanmış değil. Hollandalı yetkililer W. Selten'in toplamda 370 firmaya satış yaptığını açıkladı. Danimarka'da bu firmalar netlik kazansa da, Müslüman nüfusun daha yoğun olduğu diğer Avrupa ülkelerinde durum belirsiz. Avrupa'daki Müslüman kamuoyu konunun bir an evvel aydınlığa kavuşturulmasını ve söz konusu 370 firmanın tamamının bir an önce açıklanmasını talep ediyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.