1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İMKB Başkanı'ndan açıklama

İMKB Başkanı'ndan açıklama

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) tarafından yürütülen 'Halka Arz Seferberliği' Denizli zirvesi bugün yapıldı.

A+A-

İMKB Başkanı İbrahim Turan, şirketler için büyümenin yolunun borsadan geçtiğini söyledi.

Denizli Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen Halka Arz Seferberliği zirvesine İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İkinci Başkanı Emin Özer, TSPAKB Genel Sekreteri İlkay Arıkan, Denizli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İsmail Yılmaz ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ile sanayici ve işadamları katıldı.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, dünyanın finans merkezlerinden biri olma iddiası içinde olan Türkiye'nin, kendi içinde işleyen sermaye piyasası kurması gerektiğini belirterek, "Firmalarımızın yatırımlarını finanse edecek kaynaklara güvenli şekilde ulaşması sağlanmalıdır. Küçük ve orta ölçekli firmalarımız yaygın şekilde sermaye piyasalarından yararlanmalıdır. Halka açılma bunun en önemli adımlarından biridir" dedi.

'YATIRIM İÇİN SERMAYEYE İHTİYAÇ VAR'

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan da, Türkiye'nin koyduğu hedeflere ulaşabilmesi için yatırım ve üretim yapması gerektiğini, bunun için de sermayeye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

2023 yılında kişi başı 25 bin dolar gelir hedefini yakalamak için dünyanın sunduğu tasarruflardan istifade edilmesi gerektiğini vurgulayan Turhan, "İşletmelerin büyümeleri için halka arz faaliyetlerini artırmaları önemli. Şirketlerin büyümelerinin yolu borsadan geçiyor" diye konuştu. Turhan, halka arzın işletmelere sağladığı avantajlar hakkında bilgiler de verdi.

'KURUMSALLAŞMA ÖNEMLİ'

Türkiye'de bir insan ömrünü geçebilecek yaşta firmanın çok az olduğunu belirten Turan şöyle konuştu:

"Yurt dışındaki firmalara bakıyorsunuz 300 yıllık, 250 yıllık, 100 yıllık firmalar var. Neden bizde uzun ömürlü firmalar olmuyor? Kurumsallaşmayı, yani firmayla sahibi arasındaki bire bir bağı koparacak, firmayı kendi ayakları üzerinde duracağı bir yapıyı gerçekleştiremiyoruz? Şirkette çocuklar giriyor, ardından kuzenler giriyor ve işler iyice karışıyor. Şirketin geleceği için kurumsallaşma çok önemli."

'HALKA ARZ, KURUMSALLAŞMAYI KOLAYLAŞTIRIR'

Halka arzın kurumsallaşmayı kolaylaştırdığını, işletmelerin şeffaf ve hesap verebilir bir ortama kavuştuğunu belirten Turhan, hisseleri halka arz edilen firmaların önemli bir tanıtım yapma imkanına kavuştuğuna da dikkati çekerek şunları söyledi:

"Yılbaşından bu yana Makedonya, Bosna Hersek, Arnavutluk, Kazakistan, Singapur, Güney Kore, Japonya, Özbekistan, Umman, Suudi Arabistan, Filistin, Mısır ve Fas ile işbirliği noktasında anlaşmalar yaptık. Halka arzı kullanan işletmeler, Türkiye'nin yakın çevresindeki tüm bölgelerin piyasasında önemli bir yere sahip olacak. Bu da uluslararası alanda iş yapma imkanı yaratacak. Şimdi dünyayla yarışan bir ekonomimiz var. 2023 yılı yani Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında 500 milyar dolar ihracat yapma gibi bir hedefimiz var. Bu süreçte kişi başına milli geliri de 25 bin dolara çıkarmak için çalışıyoruz. Bunlar yatırımla, üretimle olacak. İşi büyütürken değişik kaynaklar kullanılabilir. Tasarruf gibi, banka kredisi gibi. Ancak bu konuda bence en önemli adım halka arz olmaktır" diye konuştu.

'DENİZLİ'DE HALKA ARZ YETERSİZ'

SPK 2'nci Başkanı Emin Özer de, İMKB'de 5 Denizlili şirketin işlem gördüğünü, 3 şirketin ise halk açık statüde olduğunu ancak paylarının borsada işlem görmediğini söyledi. Denizli'nin halk arzlar konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Özer, "Türkiye'nin ilk 1000 sanayi kuruluşları listesine göre Denizli'den 21 şirket yer alıyor. Ancak borsada işlem gören şirket sayısının mevcut durum itibariyle Denizli açısından oldukça yetersiz olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.