IŞİD'ten kaçan her aileye 1 milyon dinar
IRAK’ta, IŞİD saldırısından kaçan ve zor koşullarda yaşam savaşı veren aileleri tespit çalışması yapan Kürt yönetiminin ilk etapta her aileye 1 milyon dinar (1600 TL) yardımda bulunacağı belirtildi.
Sincar'dan kaçan Ezilerin Fiş Habur (Simelka) Sınır Kapısı bölgesinde bir kısmı köprü altları ve inşaatlarda yaşam sürdürürken, kimileri ise hayırseverlerin kurduğu klimalı çadırlarda yaşıyor. IŞİD’in Irak’ta Kürt yönetiminin koruması altında olan Sincar ve bazı köylere saldırmasından sonra canlarını kurtaran yüz binin üzerindeki kişi Zaho, Duhok ve Erbil’e sığınırken, Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi kaçanların tespiti için çalışmalara başladı. Bölgesel yönetimin görevlileri hem BM’nin açtığı kamplar, hem sokakta yaşayanlar, hem evlere, okullara ve parklara sığınanların kimliklerini tespit edip sığınmacı sayısını bulmaya çalışırken, diğer yandan yönetimin her aileye ilk etapta bin 600 lira Türk parası karşılığı olan bir milyon dinar dağıtacağı öğrenildi. Merkezi Bağdat yönetimi ile petrol satışı konusu nedeniyle sıkıntılar yaşayan ve yaklaşık bir yıldır bütçe sorunu yaşayan Kürt yönetiminin insani yardım için uluslararası kuruluşlara da başvurduğu belirtildi.
IŞİD, BU KÖPRÜDE BİR YILDA İKİ TRAJEDİYE SEBEP OLDU
Suriye’deki çatışmalarda geçen yıl Suriye’nin Rojava bölgesindeki Kürtlere saldıran IŞİD, Rojava bölgesi ile Irak’taki Kürt yönetiminin bölgesini bir birine bağlayan Fiş Habur köprüsünde bir yıl ara ile iki trajediye sebep oldu. Geçen yıl Ağustos ayında Suriye’de Kürtlere saldıran IŞİD’ten kaçan binlerce kişi Fiş Hubur Sınır kapısındaki köprüyü kullanarak Irak’ın Kürt bölgesine geçmişti. IŞİD, tam bir yıl sonra bu Peşmergelerin koruduğu Sincar’a saldırınca buradan kaçanlar yine Suriye’ye geçtikten sonra yine aynı köprü üzerinden Kürt Bölgesinin denetiminde olan Zaho’ya geçti.
KİMİ KÖPRÜ ALTI VE İNŞAATLARDA KİMİ KLİMALI ÇADIRLARDA
IŞİD’in sebep olduğu göç trajedisinin kurbanları canlarını kurtarıp kaçtıkları Duhok’ta buldukları köprü altı, inşaat, okul ve parklarda hayatta kalma savaşı verirken, kimisi ise hayırsever işadamlarının yardımı ile kurulan klimalı çadırlarda kalıyor. Duhok’ta işadamı Ferhat Sinjari, kendi imkanı ile inşaat şantiyesinde kurduğu ve içerisinde yemekhane, fırın ve klima bulunan çadır kampta 400 kişiden oluşan 70 Sincarlı aileye bakıyor. İşadamı Sinjari, Gaziantep’i arkadaşı Cemal Çakmak’ın da kendisini arayarak yaşananlardan sonra göç edenler için para yardımında bulunduğu için kendisine teşekkür ettiğini ve ellerinden gelen imkanlar ile yerinden ve yurdundan olanlara yardım etmeye devam edeceğini söyledi. Ferhat Sinjari, kendi kurduğu çadırlarda barınan Sincarlıların IŞİD’in Telafer saldırısından kaçan Şii Türkmenleri ağırladıklarını ve IŞİD’in de hem bunun intikamını almak hem de Kürtlere saldırmak için Sincar’a girdiğini belirterek, “Dünyanın Irak’ta yaşanan bu duruma sessiz kalmaması gerekir. Kürdistan yönetimine insani yardım yapmalıdırlar" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.