İşkenceye 2300 kurban
Suriye'deki halk ayaklanmasının başlangıcından bu yana 2 bin 300 kişinin rejimin hapishanelerinde işkence sonucu öldüğü açıklandı. Ölenlerin yüzde 95'i silahsız siviller, kadınlar ve çocuklar
Beşar Esad iktidarına karşı ikinci yılını dolduran halk ayaklanmasının başlangıcından bu yana en az 2 bin 300 kişinin Suriye rejiminin hapishanelerinde işkence sonucu hayatını kaybettiği açıklandı. Suriye İnsan Hakları Veri Tabanı adlı muhalif kuruluşun verdiği bilgiye göre, ölenlerin yalnızca yüzde 5'ini silahlı muhalifler oluşturuyor. Geri kalan yüzde 95'lik kesim içinde 80 çocuk, 25 kadın ve 60 yaşının üzerinde 51 kişinin ismi geçiyor. Suriye İnsan Hakları Veri Tabanı'nın konuyla ilgili yayımladığı raporda, gerçek rakamın bundan çok daha yüksek olabileceği vurgulandı. Yalnızca resmi kayıtların ve haklarında bilgi sahibi olunan vakaların aktarıldığı raporda tecavüz, işkence ve idamların korkunç yöntemlerine dair ayrıntılı tasvirlere de yer verildi. Rapora göre, en fazla ölüm sayısı Humus (573) ve Dera'da (360) gerçekleşti.
ESAD'DAN "GENEL AF"
Muhalif kuruluş, raporda yer alan bilgiler doğrultusunda Birleşmiş Milletler'in soruşturma başlatmasını talep ederek, Arap Birliği'nin de Rusya, İran ve Çin'e Esad rejimini desteklemekten vazgeçmeleri konusunda baskı yapmasını istedi. Öte yandan, Suriye'deki savaş ve çatışma ortamına rağmen, Devlet Başkanı Beşar Esad dün yayımladığı bir kanun hükmünde kararnameyle "genel af" ilan etti. 16 Nisan 2013 tarihine kadar suça karışmış herkesin affedildiği kararname, ölüm cezası alan kişilerin de müebbet hapse ya da ağır çalışma cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Ülkenin önemli bir bölümünde fiili kontrolü çoktan kaybeden Esad'ın genel af girişimi muhalifler tarafından öfke ve alayla karşılandı. Muhalifler, yaptıkları açıklamada Esad'ın kendisinin suçlu olduğunu, insanları affetme yetkisine sahip bulunmadığını kaydetti.
HALEP EMEVİ CAMİSİ HARABEYE DÖNDÜ
Ortado ğu'da ki en eski İslâm eserlerinden biri olan Halep Emevi Camisi'nin çatışmalar sonucu harabeye döndüğünü gösteren yeni fotoğraflar yayımlandı. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Eski Kent kısmında yer alan caminin avlusuna kum torbalarından barikatlar kurulduğu görülürken, minare de kurşun ve bomba izleriyle dolu. Esad rejimi ve muhalifler, Emevi Camisi'nin tahribi konusunda birbirini suçlarken, son fotoğraflar, savaşın en acı taraflarından birini ortaya koydu. Yaklaşık 1300 yıl önce inşa edilen caminin içinde Hz. Zekeriya'ya ait olduğuna inanılan bir de kabir bulunuyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.