İşte Hulusi Akar’ın tepki gösterdiği fotoğraflar
Hulusi Akar'ın Yunanistan'a sert çıktığı fotoğrafları, ortakses.com yazarı Ümit Yalım paylaştı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal‘la birlikte Roketsan‘ı ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Hulusi Akar, önemli açıklamalarda bulundu.
Yaptığı açıklamada Yunanistan’a sert çıkan Bakan Hulusi Akar, “Yunanistan, gayri askeri statüde ada olmasına rağmen bunlardan 16’sını anlaşmalara aykırı olarak silahlandırılmıştır. Yunanistan’dan uluslararası hukuka, imzaladığı anlaşmalara ve iyi komşuluk ilişkilerine göre davranmasını bekliyoruz” dedi. Akar sözlerinin devamında da, “Hiçbir şekilde hakkımızı çiğnetmeyiz. Bu bir tehdit değil ama iyi komşuluktan yanayız dememiz de bir zafiyet değil. Şu anda ne dünyada ne de tarihte karasuları 6 mil, hava sahası 10 mil olan bir ülke var. Böyle bir garabetle karşı karşıyayız. Bunu bir doğruymuş gibi dünya kamuoyuna tanıtmaya çalışıyorlar. Bu konudaki hakkımızı hukukumuzu savunuyoruz” ifadelerini kullandı.
ÜMİT YALIM: O ADALARIN DENİZ YETKİ ALANLARI VE HAVA SAHASI TÜRKİYE'DE KALMIŞTIR
Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri ve ortakses.com yazarı Ümit Yalım da, Bakan Akar’ın Ege Denizi’ndeki ifadeleri ile ilgili açıklama yaptı.
“Bakan Akar’ın sözünü ettiği gayri askeri statüdeki 23 adadan 9’u Kuzey Ege’de bulunan Taşoz, Semadirek, Limni, Midilli, Sakız, Sisam, Ahikerya, İpsara ve Bozbaba adaları olup Lozan Antlaşması’nın 12. Maddesine göre Yunanistan’a bu adaların sadece kullanma hakkı verilmiş adaların egemenliği ile deniz yetki alanları ve hava sahası Türkiye’de kalmıştır. Lozan Antlaşması’nın 12 ve 13. maddelerine göre anılan adalar gayri askeri statüdedir. Yunanistan, bu adalara asayişi sağlayacak miktarda jandarma ve polis dışında asker yerleştiremez” diyen Ümit Yalım, “Gayri askeri statüdeki diğer adalar ise 12 ada, Rodos ve Meis olmak üzere toplam 14 adadır. 1923 Lozan Antlaşması’nın 15. Maddesine göre İtalya’nın egemenliğinde olan adalar, İkinci Dünya Savaşından sonra 1947 Paris Barış Antlaşması ile Yunanistan’ın egemenliğine verilmiştir. Paris Antlaşması’nın 14. Maddesine göre anılan adalar gayri askeri statüde olup Yunanistan, bu adalara da asayişi sağlayacak miktarda jandarma ve polis dışında asker yerleştiremez” ifadelerini kullandı.
Ümit Yalım'ın yazısının tamamını okumak için - TIKLA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.