1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 'Karla mücadele araçları taşeron için çürüyor'

'Karla mücadele araçları taşeron için çürüyor'

Yol-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Uçar, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bünyesindeki modern karla mücadele araçlarının özellikle Ankara, İzmit, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli hattında, şantiyelerinin otoparklarında...

A+A-

Yol-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Uçar, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bünyesindeki modern karla mücadele araçlarının özellikle Ankara, İzmit, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli hattında, şantiyelerinin otoparklarında çürümeye bırakıldığını ileri sürdü. Uçar, karla mücadelenin taşeron firmaların eşya ve kum taşıyan hafriyat aracı tabir edilen kamyonlarla yapılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Yeni yılın ilk günlerine kar yağışı ile giren Türkiye’de, İstabul-İzmir, Ankara-Bursa ve İstanbul-Tekirdağ yolu gibi birçok güzergah trafiğe kapandı. Konuyla ilgili Bugün gazetesine konuşan Yol-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Uçar, dikkat çeken bilgiler verdi. Kar yağışının yoğun olmamasına rağmen yolların kapanmasını yeterli çalışma yapılmamasına bağlayan Uçar, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bünyesindeki modern karla mücadele araçlarının özellikle Ankara, İzmit, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli hattında şantiyelerinin otoparklarında çürümeye bırakıldığını söyledi. Uçar, karla mücadele çalışmalarının taşeron firmaların eşya ve kum taşıyan hafriyat aracı tabir edilen kamyonlarla yapılmaya çalışıldığını kaydetti.

“Taşeron firmalardaki araçlar, rutin yol aracıdır” diyen Uçar, “Bu araçlar, buzlu yolda hareket edebilme kabiliyetine sahip özel tasarlanmış araçlardır. Kar ile mücadele eden araçlarda özel olarak patinaj sistemi var. Taşeron firmalarınkinde yok. Karayolları Genel Müdürlüğü taşeron firmaya ait araçların kar bıçağı özelliği olmadığı için kendisine ait bıçakları usulsüz ve bedelsiz olarak taşeron firmalara ihaleye açmış. Taşeron firmaların şoförleri araç kullanımı konusunda eğitimsiz uzun yol şoförleridir. Karayollarındaki şoförler ise alanında uzmandır.” şeklinde konuştu. Ahmet Uçar, kala mücadelede taşeron firmaya ait araçların kullanılmasının hukuka da aykırı olduğunu ifade etti.

'EHLİYETİ FARKLI'

Bu araçların ehliyetlerinin farklı olduğuna dikkat çeken Uçar, “Ruhsatta da bu şekilde geçiyor. Kullanan kişinin de ehliyeti de (E) sınıfı. Ancak kar küreme aracını kullanacak kişinin ehliyetinin E+G yani iş kamyonu ehliyeti olması lazım. Ruhsatta işlenmiş statüden farklı amaçla kullanılması hukuksuzdur.” ifadelerini kullandı.

'EŞYA KAMYONLARIYLA KAR TEMİZLEME'

Son dönemlerde Karayolları Genel Müdürlüğü’n de işlerin alt işverenlere verildiğini de belirten Ahmet Uçar, “Kamyonlarımızdaki kar bıçakları sökülerek taşeron işverenlere ait hafriyat kamyonlarına takıldı. Bu araçlar kar kamyonu değil. Hafriyat aracı. Eşya taşımak için kullanılan araçlar.” dedi.

Uçar, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde araç varken ihale sistemi ile piyasada karla mücadele için kar aracı kiralamanın mali açıdan da devletin zarara uğratılmasına sebep olduğunu ifade etti.

'KAMU RANTINDAN FAYDALANIYORLAR'

Karayolları envanterinde bulunan yaklaşık 11 bin aracın atıl vaziyette bekletildiğini ifade eden Uçar, “İşler taşeron firmalara verilerek lüks araçlarımız yatırılıyor. Halkın can güvenliği bu şekilde trafikte bir nevi tehlikeye de atılıyor. Devlet zarara uğratılıyor. Bu firmaların amacı sadece kamu rantından faydalanabilmek." diye konuştu.

Karla mücadele ederken kara saplanmış taşeron firmaya ait kamyon fotoğrafını paylaşan Uçar, “Kendisi kurtarılmayı bekleyen bu kamyon mu yolları açacak.” diye yakındı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.