1. YAZARLAR

  2. Bahri YILDIZBAŞ

  3. Kitap & Huzur
Bahri YILDIZBAŞ

Bahri YILDIZBAŞ

ortakses.com
Yazarın Tüm Yazıları >

Kitap & Huzur

A+A-

Aşağıdaki görseller, sadece bir tablo ve fotoğraflardan oluşmamaktadır. 

Önce, okuma tablosundan bahsetmek istiyorum. Ülkemizin bir çok bölgesinde, kurumlarda kısa süreli çalışmalarla birlikte,  eğitim programlarında, çalıştaylarda görevler almış, Ege, Karadeniz, Doğu ve Orta Anadolu bölgelerinde öğretmenlik ve eğitim yöneticiliği yaptığımdan; insanlarını, kültürlerini, değerlerini kısmen de olsa kazanıma dönüştürebildim. Doğayla muazzam ilişkilerini, yaşam biçimlerini, değişim, gelişim veya geri kalmışlık düzeylerini görebildim. Tabloda, okuma oranı en yüksek olan illerimizden, başkentimiz Ankara/Çankaya’daki okuma ve sonucunda akademik başarılar öyküsünden bahsetmek istiyorum.

bahri-yildizbas-resim-01.jpeg

Çankaya, Yenimahalle ve Ankara’nın bir çok semtindeki okullarında; Anasınıfı, İlkokul, Türkçe, Edebiyat, Sosyal Bilgiler, Tarih ve Rehber öğretmenleri ile okul yönetimleri, okullarında sadece yönetmelikte belirlendiği şekilde değil “okuma kültürü” yerleştirmişlerdir. 

Özelikle on beş yıllık eğitim yöneticiliği senaryomda, kitap okumayan çocuklar ve gençlere kitaplar verilmekte, aldırılmakta, kitap okuma saatleri sadece okulda değil, evde de devam ettirilmekteydi. Benimsenmiş olan kitap okuma kültürü, performans ve uygulama notlarına aktarılarak, teşvik edilmekteydi. Eğitim yöneticileri, öğretmenler ve veliler okuyunca, öğrenciler okuma davranışı kazanmaktadırlar. İşin net olanı; İl, İlçe Milli Eğitim, okul ve Kütüphane müdürleri ortak çalışmalarla, en çok kitap okuyanlara eğitim dergilerinde yer vermekte, yarışmalarda derece alan okullarda ödül törenleri yapılarak, öğretmenlere, öğrencilere, yöneticilere ve okula ödüller verilmektedir.  On beş yıllık çalışma süremde “Kitap Kurdu, Kütüphaneye En Çok Giden, Okul Kütüphanesini En Çok Ziyaret Eden, Sınıfta ve Okulda En Çok Kitap Okuyan, Tiyatroya ve Sinemaya Giden, Şiir Dinletilerine, Konferanslara ve Oku-Düşün-Paylaş Ortamlarına Katılan Öğrenciler” başlıklı ödüllerimizi, okuldaki törenlerde, bayramlarda ve okul günlerinde takdim ederek, belirlenen hedeflerin üzerinde performans gösterilmesini teşvik ediyorduk. 

Uzun süre çalıştığım Van’da da, bunun gibi çalışmalar yapmıştık ve meyvelerini almıştık. Kurum kültürü, okul kültürü ve kitap kültürünün sürekliliği önemli. 

Türkiyemizin sevgili; Anasınıfı, İlkokul, Ortaokul Türkçe/ Sosyal Bilgiler ile Lise Edebiyat ve Tarih öğretmenleri. Okullarımızın ve il/ilçelerimizin eğitim yöneticileri ile kütüphane yöneticileri. Türkiye’de en çok kitap okuyan, sorgulayan, anlatan, anlayabilen, tartışan, sorgulayan, özgüvenli, öz eleştiri yapabilen, saygılı, merhametli, özgür, sabırlı, vicdanlı, adaletli, başarılı ve sevgi dolu bireyleri yetiştirmek istiyorsanız; uygulanmış, hedeflerinin üzerinde başarılara ulaşmış ve mutlu bireyleri yetiştirmiş “OKUMA DAVRANIŞININ KAZANDIRILMASI ve OKUMA KÜLTÜRÜ REÇETESİ” yukarıda, bilgilerinize sunulmuştur. 

Birbirimize; sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler veya yılları sadece diliyoruz. Sağlığımız ve ruh sağlığımız yerinde değil, huzurumuz yok, mutluluk göklere havale edilmiş, barış içinde yaşama isteği ve hak arama suç olmuş. 

Kitap okuyarak büyüyen bir çocuk; tek taş yerine buzağıyı, gökdelenler ve makam sevdası yerine oksijeni, kavga yerine barışı, kardeşliği, ormanı, ağacı, okulu tercih ederek; bilgili, birikimli, erdemli, nezaketli bir birey, sağlıklı ve mutlu bir insan olur/oluruz. 

Sevgiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum