Kuran'da geçen her kelime İslami mi?
Aileler çocuklarına Kuran’dan isim koymak isterken; koyacakları ismin anlamına dikkat etmek zorundadırlar. Kuran’da geçen her kelimenin isim olamayacağının her ismin de İslami olmadığının bilincinde olmalılar. Bu kelime Kuran’da geçiyor, öyleyse isim olur mantığından uzak durmalılar. Ayyyy! Söylenişi de pek güzel diye her kelime de isim olarak konulmamalı. İsimde önemli olan; anlamının güzel, yaşadığı toplum ve kültüre yabancı olmamasıdır.
Örneğin:”Samet” hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Oysa bu sıfat Allah’a özeldir. Onun için isim olarak kullanılması şık değildir. “Sanem” put demektir. Çocuğunuza bu ismi layık görür müsünüz?
“Aleyna” sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı; üstümüze bela yağsın, sıkıntılar aksın demektir. Bu kelimeyi neden isim olarak koyasınız ki? “Bekir” deve yavrusu demektir. Hz. Ebubekir’in asıl ismi Abdullah’tır. Ebubekir takma ismidir. Kızdığınız birine “Deve” dersiniz de neden bu ismi koyarsınız?
Resul, Nebi, Azrail, Cebrail, Mikail, İsrafil kelimelerinin de isim olarak konulması dinen hoş olur mu? Bu isimlere kızmak, küfretmek uygun mu?
“Kezban” ismi Kur’an’da geçiyor diye veriliyor. Halbuki “Kezban” yalancı demektir. Çocuğunuza yalancı yalancı diye seslenmek sizce nasıl bir duygu olur?
“Asiye” isyan eden anlamına gelir. Asi bir çocuğunuz olsun ister misiniz?
“Julide” Farsça’dır; perişan, dağınık demektir. Uygun mudur?
“İrem” Cennet bahçesi olarak bilinir ama esasında: Allah’ın gazabına uğrayan sahte cennettir. Mantıklı mıdır isim olarak konması.
“Bade” hepinizin bildiği gibi içki demektir. Divan edebiyatında çok kullanılmıştır.” Gülsüm” şaşkın, gariban, zavallı, kimsesiz anlamındadır. Böyle bir isme evet denir mi?
“Hacer” taş demektir. Hacerül esved-karataş. Neden çocuğunuza böyle bir ismi Kuran’da geçiyor diye koyarsınız? “Alara”, “Rosa”, “İleyda” ise İslami değil‘gayrimüslim’ isimleridir.
“Hüreyre” kedicik demektir. Ebu Hureyre-Kedi babası manasındadır. İslami değildir
“Rumeysa” gözü çapaklı kadın demektir. Hangi kızın gözü çapaklıdır, İslam’la ne ilgisi vardır?
Eski Türk mitolojisinde: “Kayra” Tanrı demektir. Allah’tan başka Tanrı mı var ki? Çocuğa Tanrı ismi konur mu? “Allahverdi” ismi ise hiç uygun değildir. Bir başka sakat isimde:”Melisa” Sık konan bir isimdir. Fakat Yunan mitolojisinde ‘tanrıça’ demekti; şişman ve tembel manalarına da gelmektedir. Sizce bu kelime de isim olmaya uygun mudur?
Bir insanın ismi “Ücret” olur mu? Neylersin ki bilmeden oluyor ve çok rastlıyoruz “Ecrin” ismine. “Ecrin” ücret demektir.
Benim derleyebildiklerim bunlar. Buna benzer daha onlarca isim var ki, “İSİM” olarak konmaktadır. Allah’tan ki Tarsus’taki “Yedi Uyurların-Ashab-ı Kehfin” köpeğinin adı KITMİR, Kuran’da geçiyor diye isim olarak konmamış. Konsaydı da şaşırmazdım.
Şehrinizde, mahallenizde onlarca Suriyeli var. İçlerinde hiç ismi “MEHMET olan var mı? Yok! Çünkü biz Türkler, Hz. Muhammed’e saygımızdan dolayı “MUHAMMED” ismini kullanmamışız. Onun yerine Mehemmed-Mehmet adını isim olarak koymuşuz.
İsim seçerken dikkatli olunmalı. Zira çocuklarımıza iyi bir isim koymaktan da sorumluyuz.
Esen kalınız.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.