1. YAZARLAR

  2. Prof. Atila BİTİGEN

  3. KURUMLARIN TÜRKSÜZLEŞMESİ
Prof. Atila BİTİGEN

Prof. Atila BİTİGEN

platform
Yazarın Tüm Yazıları >

KURUMLARIN TÜRKSÜZLEŞMESİ

A+A-

Devlet milletin örgütlenmiş halidir, tüzel kişiliktir, kurumlar ve kurumlarda çalışanlar ona hayat verir. Modern ulus devletlerde ulusal kimlik alt kimlikleri ret etmeksizin ortak tarih kültür dil birliği ile oluşmuştur. Kurumlar bu milletin oluşturduğu organize dinamik yapılardır devleti ayakta tutan ona hayat verir.  Kurumların kimliğinin zedelenmesi toplumsal bütünlüğü zedeler. Meslek odaları ve birliklerde bir ulusun tüm doktorlarını veya avukatlarını temsil eden yapılar olduğu için Türk isminin olması bütünleştiren semboldür. Onların farklı ideolojik dinsel veya etnik temelli ayrışması toplumsal kutuplaşma ayrışmayı derinleştirebilir.

Tabipler birliği ve Barolar birliğinin savaş karşıtı açıklaması görev sınırını aşmaktır büyük hatalı yanlış bir eylemdir. Terörle mücadele tüm ülkenin güvenliği için yapıldığı için şartsız ordumuzun ve devletimizin yanında olması gerekir. Fakat bu hatayı başka hatalı tutumla telafi ederseniz fayda yerine zarar verirsiniz. Hata yapan kurumların yöneticileri yüzünden kurumların isminin başından Türk kelimesinin silinmesi yanlıştır.

Tüm meslek örgütlerine ilişkin çalışma başlatan hükümet, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği gibi kuruluşların da arasında bulunduğu tüm meslek örgütlerinin adları ve faaliyetleriyle ilgili düzenleme yapıyor. Düzenlemelerle ilgili kanun değişiklikleri de gündeme alınacak. Planlanan çalışmalar çerçevesinde söz konusu kuruluşların isimlerindeki "Türk" ibarelerinin silinmesi de bulunuyor.

Öte yandan serbest avukatlık yapmak için baroya kayıtlı olma şartı ile serbest doktorlukla ilgili Türk Tabipleri Birliğine üye olma şartları da ortadan kaldırılacak. Doktor, mühendis, avukat gibi meslek sahipleri istedikleri kuruluşlara üye olabilecek. Çalışmalarla, söz konusu kuruluşlara kamudan kaynak aktarılması gibi uygulamalara da son verilecek.

Kurumların isimlerini değiştirmek, kurum isimlerindeki Türk ve Türkiye ibarelerini kaldırmak hiç bir çözüm getirmez. Türk veya Türkiye ibarelerini kaldırmak her hangi bir meseleyi halletmez. Kurumlara mecburi üyeliğin yerine merkezi yeterlilik sınavı getirerek mesleki eğitim kalitesi artırılabilir. Etik ilkelerin belirlenmesi denetimi için kamu denetçisi devlet kurumları ile işbirliğine gidilebilir. Ama ulusal ölçekli meslek örgütü yerine her grubun oluşturduğu çoğulcu yapının denetlenmesi zordur yeni sorunlara sebebiyet verir. Bölgesel, siyasi, etnik ve ideolojik kimliklere göre Barolar, tabip odaları, esnaf odaları oluşması çok daha büyük tehlike ortaya çıkarabilir. Öfke ile karar her zaman hatalıdır, ortak aklın ürünü aklıselim bir tutumla hareket edilmelidir. Benim en çok çekindiğim doğu güneydoğuda bölücülerin kuracağı baro, tabip odası, esnaf sanatkâr odası oluşması tehlikesidir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum