1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Lütfü Türkkan’dan Basın İlan Kurumu ile ilgili soru önergesi

Lütfü Türkkan’dan Basın İlan Kurumu ile ilgili soru önergesi

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, kapatılarak İstanbul’a bağlanan Basın İlan Kurumu Kocaeli Şubesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

A+A-

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddeleri gereğince T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YILMAZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 31.07.2024

 Saygılarımla.

 

                                                                                                            Lütfü TÜRKKAN

                                                                                                                                   Kocaeli Milletvekili

 

          Kocaeli Basın İlan Kurumu, Kamuda Tasarruf Genelgesi gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından kapatılmış, Kocaeli’de bulunan yerel tüm basın ve medya kuruluşları İstanbul Basın İlan Kurumu’na bağlanmıştır. Kapatılmadan önce Kocaeli Basın İlan Kurumu, Kocaeli’deki belediyeler yerel medya organlarına borçlarını ödeyemeyince, ödemelerini yapabilme adına  kendi kurumu adına kredi kullanmış, bu krediden sağladıkları bütçeyle ilgili belediyelerin yerel medya organlarına vermiş oldukları reklam bedellerini ödenmiştir. Belediyeler ise Kocaeli Basın Kurumu’na ödemesi gereken borçlarını ödememiştir. Kapatılan Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun borçlarına istinaden yerel medya organlarının reklam gelirlerine ise hiçbir bildirimde bulunulmadan İletişim Başkanlığı tarafından el konulmuştur. Reklam gelirlerine el konulması ve Kocaeli yerel medya organlarının İstanbul’a bağlanmasıyla beraber yerel basın zor duruma düşürülmüştür.

 

           Yukarıdaki bilgiler çerçevesinde;

  1. Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun kapatılmasının gerekçesi nedir? İletişim Başkanlığı hangi gerekçeyle bu adımı atmıştır? Bu adımla kapatılan Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun belediyeler borcu ödemezken, kendi adına kredi kullanması ve ilgili belediyelerin kuruma olan borçlarını ödememesi skandalı mı kapatılmak istenmektedir?
  2. Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun belediyelerin borçlarını kapatmak adına çektiği kredi miktarı ne kadardır? Bu krediler hangi belediyelerin borçlarını kullanmak adına kullanılmıştır?
  3. Kocaeli Basın İlan Kurumu'nun kapatılmasının ardından, bu kurumun alacaklı olduğu belediyelerden ödeme alınıp alınmadığı, ödenmeyen tutarların ne kadar olduğu konusunda detaylı bir bilgi verebilir misiniz?
  4. Kocaeli Basın İlan Kurumu’na belediyelerin borçlarını tahsis yoluna niçin gidilmemiştir? Uygun değilse kapatılan kurum yöneticileri hakkında herhangi bir soruşturma ve inceleme başlatılmış mıdır?
  5. Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun kapatılmasıyla birlikte, yerel gazetelere yapılacak ödemeler üzerindeki kesintiler hukuka uygun mudur? Kocaeli’deki yerel medya organları neden borçlu duruma düşürülmüş ve mağdur edilmiştir?
  6. Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun kapatılması geçici bir durum mudur? Yeniden açılması düşünülmekte midir? Düşünülmekteyse kurumda kadro değişiklikleri yapılacak mıdır? Görevi kötüye kullanan yöneticiler kurumda istihdam edilmeye devam edecek midir?
  7. Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun kapatılmasının, yerel medyanın işleyişi ve mali durumu üzerindeki olumsuz etkisi nasıl giderilecektir? Bu durumun yerel basının bağımsızlığı ve sürdürülebilirliği akamete uğratmamak için herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?
  8. Kocaeli Basın İlan Kurumu'nun kapatılmasıyla ilgili olarak, yerel medya temsilcilerinin veya gazetecilerin görüşü niçin alınmamıştır?

nerge-1.jpg

onerge-2.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.