Mehmetçiğe yerli malı koruma
Mehmetçiği kimyasal ve biyolojik tehlikelerden yerli elbiseler koruyacak
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan, ve ilk kez kurt içinde üretilen kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı (NBC) koruyucu elbiselerin ilki bugün Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı'ya teslim edildi. Törende yapılan konuşmalarda, bu teknolojiyi şu anda sadece Almanya ve Japonya'nın kullandığı belirtildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri için daha önce yurt dışından ithal edilen NBC koruyucu elbiselerinin yurt içinde üretimi ve tedarikine yönelik 2007 yılında imzalanan sözleşme ile pilot ortak Celal Öğütoğulları, Saim Demirel ve Ali Rıza Çeliksoy’un sahibi olduğu Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'nde Çan Üretim tesisleri kuruldu. İleri bir teknolji gerektiren üretim yeni tamamlandı ve ilk üretilen elbiselerin teslimi de bugün yapıldı.
NBC-KET (Nükleer, Biyolojik, Kimyasal Koruyucu elbise takımı) sözleşmesi kapsamında geçtiğimiz yıl Kasım ayında seri üretime başlayan fabrikada bu ay sonna kadar iki bin adetlik teslimat yapılacağı, son elbise takımının paket olarak ise 2017 yılı sonunda tamamlanacağı bildirildi.
Fabrikada düzenlenen törene Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı, Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, müsteşar yardımcısı Serdar Demirel, Vali Yardımcıları Mustafa Pekdemir, Ali Sözen, Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, askeri yetkililer ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı “Bu teknolojiyi ülkemizde ilk, Dünya’da ise kullanan 3. Ülkeyiz. TSK’nın ihtiyacından yola çıkarak gelişmekte olan savuma sanayimiz Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim ettiği ürünlerde yurt dışına açılabiliyorlar. Mal teslim edemeyenin yurt dışına çıkma hayali yok. TSK’ya mal teslim etmek kolay değil. Başlangıcı zor olur ama sonu hayırlı olurö dedi.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar ise konuşmasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'ne nükleer ve biyolojik tehditlere karşı elbiselerin artık burada üretilmesinden mutluluk duyduklarını belirtti. Müsteşar Bayar şöyle devam etti:
"2007 yılından bu yana yapılan çalışmalar sonucunda seri üretime geçmiş bulunmaktayız. Askerimizi emanet edeceğimiz bu elbiseler için çok fazla tetkik yaptık. Bunu Türkiye olarak önemli bir teknolojiyi kazanmış oluyoruz. Çünkü bu teknolojiyi Almanya ve Japonya dışında yapan başka ülke yok. Bu proje 10 senelik bir proje. 2017 yılına kadar 162 bin elbiseyi TSK’ya teslim edeceğizö
Çan Üretim Tesisi ortaklarından Celal Öğütoğulları da konuşmasında, "Projenin başarısı hepimizin başarısıdır. Bu elbiseler maske hariç tamamen yerli teknoloji ile üretilmiştir. Kıyafetler dış kumaş ve koruyucu olmak üzere iki katmandan oluşuyor. Projemiz 2017 Aralık ayında bitecekö dedi.
Konuşmaların ardından ilk kıyafet Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı’ya verildi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.