1. YAZARLAR

  2. Bahattin AYHAN

  3. NATO vetosu ve ihtimaller
Bahattin AYHAN

Bahattin AYHAN

Ortak Ses
Yazarın Tüm Yazıları >

NATO vetosu ve ihtimaller

A+A-

Kamuoyunun yakından takip ettiği, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya kabul edilmemelerini Türkiye veto edeceğini ilan etti. Sonuç alınır veya alınmaz şu kesinki siyasi iktidar bunu seçim malzemesi yapacak ve oya tahvil edecektir. Etmemesi için de hiç bir neden yoktur. Türkiye’nin vetosu önemsenmez ve NATO bildiğini okursa bunun sonuçları ne olur, Türkiye nasıl etkilenir?.

Türkiye vetosunun bir çok haklı nedenleri vardır. Türkiye NATO tarafından terörle mücadelede yalnız bırakılmıştır. Tam aksine Türkiye’deki bölücü örgüt ve mensupları İsveç ve Finlandiya’yı kendilerine üs olarak seçmişlerdir. Türkiye bu ülkelerden teröristlerin iadesini istemişse de geri verilmemişlerdir. Ayrıca NATO ülkeleri Türkiye’ye silah ambargosu uygulamasına destek vermişler, ABD bedeli ödenen silah ve uçakları Türkiye’ye vermemiştir. Suriye-Irak sınırı boyunca kurulacak olan devlete lojistik destek sağlayarak Türkiye’nin bölünmesine yardımcı olmaktadır. Ne yazık ki çoğu NATO ülkesi müttefiki olduğu Türkiye’yi hep yalnız bırakmışlardır.

Türkiye vetoyu kaldırmak için bazı koşullar ileri sürmektedir. Türkiye’nin güvenlik kaygıları vardır ayrılıkçı teröre destek verilmemesi en başta gelen talepleri arasında bulunmaktadır. Silah ambargosunun kaldırılması, ABD’ye parasını ödediği savaş uçaklarının verilmesi gibi talepler yanında Kıbrıs ve Adalar sorunları da mutlaka görüşülecek konular arasında bulunmaktadır.

Bütün bunlara karşı NATO Türkiye’nin taleplerini karşılamaz ve Finlandiya ile İsveç’î üyeliğe alma girişimlerine devam ederse elinden geldiğince direnecek ve vetosunu kaldırmayacaktır. Buna karşılık NATO, Türkiye’yi izole etmek gibi bir uygulamanın içine girebilir. Rusya’dan S-400 leri aldığı için NATO ülkelerinin tepkisine ve güven bunalımına neden olmuştur. Hatta NATO’nun bazı toplantılarına davet dahi edilmemiştir.

NATO İsveç ve Finlandiya’ya söz vermiş, NATO’ya kabulleri için işlem başlatılmıştır. NATO: Türkiye’yi karar alma süreçleri dışında bırakabilir mi? Bırakırsa ne olur? Türkiye NATO’dan çıkarılır mı? İşte bu aşamada Türkiye için çok sıkıntılı bir dönem başlamış olur. Türkiye bu riski göze alabilir mi?

Türkiye’nin ABD’den de istekleri olacak, burada terör örgütlerine destek vermesini, Kürt devleti kurulması çalışmalarını sonlandırması istenecek. ABD böyle bir teklifi kabul eder mi? Kestirmek zor. Bu arada belki adalar ve Kıbrıs konularını da gündeme getirecek olan Türkiye’nin teklifleri önemsenmeyecektir.

Biraz daha beyin jimnastiği yapalım, batı basınında yer alan olasılıklara bakalım. Biden Türkiye’ye gidecek misiniz sorusuna Hayır yanıtını vererek Türkiye’den gelebilecek tekliflere kapıyı kapatmış oldu. Bütün bunlara rağmen Türkiye ABD’ye güvenlik endişelerini iletmiş olması Türkiye’nin beklenti içinde olduğunu göstermektedir. Verilecek yanıtlar ve eylemler Ortadoğu’da yeni dengelerin ortaya çıkacağının göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Güçlü bir Türkiye’yi kimse istemez.

Türkiye çok kritik bir dönemece girmiştir. Cumhurbaşkanı kibiri bırakarak TBMM'de temsil edilen muhalefet partileri ile el ele vererek sorunun çözümü yoluna gitmeyi tercih etmelidir. Milli duruş sergilemeli ve Dünya’ya birlik beraberlik mesajı vermelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.