Orhan Erinç: "İfade Özgürlüğü Konusunda Sorunlarımız Var"
TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Sinop'ta katıldığı yerel basın seminerinde konuştu.
TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Sinop'ta katıldığı yerel basın seminerinde, ifade özgürlüğü konusunda sıkıntılar olduğunu belirterek, "Herkesin terörist olarak suçlanabildiği, özellikle gazetecilerin terörist sıfatıyla yargılandıkları bir ülkede gerçek terörizmin ne olduğunu, onunla nasıl mücadele edileceğini de sanırım yeniden düşünmek gerekiyor" dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Konrad Adenauer Stiftung'un ortaklaşa düzenlediği 2 gün sürecek olan yerel basın seminerlerinin 63'üncüsü Sinop'un Gerze ilçesinde başladı. Seminere Sinop Valisi Ahmet Cengiz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirelin yanı sıra bir çok ilden 100'ün üzerinde gazeteci katıldı.
Gerze North Star Hotel'de yapılan seminer de bir konuşma yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Türkiye'de gazeteciler ikiye ayrıldığını söyleyerek, "Birincisi hukuken ve fiilen gazeteci sayılanlar. İkincisi fiilen gazetecilik yapanlar, ama hukuken gazeteci sayılmayanlar. Hukuken sayılmamayı çalışma mevzuatına göre söyledim. Yoksa ceza yasalarına göre hukuken gazeteci sayılmayan meslektaşlarımız bir kovuşturmaya uğradıklarında gazeteci olarak sayılmak durumundalar" dedi. Orhan Erinç konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Son dönemde Türkiye'de en kolay suçlama idolu terörist olarak ortaya çıktı. Türkiye'yi yönetenler terör kavramındaki bu yozlaşmanın gerçek terörle mücadelede olumsuzluk doğurup doğurmadığını da incelemeliler diye düşünüyorum. Çünkü herkesin terörist olarak suçlanabildiği, özellikle gazetecilerin terörist sıfatıyla yargılandıkları bir ülkede gerçek terörizmin ne olduğunu, onunla nasıl mücadele edileceğini de sanırım yeniden düşünmek gerekiyor. Bu ifade özgürlüğü konusunda çeşitli sorunlarımız var. Biz Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak Adalet Bakanlığı ile Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu ile çalışmalar yapıyoruz. Ama bu konuda olumlu bir sonuç alınacağını düşünmek şimdilik biraz yanlış olur. Çünkü Türkiye'de siyasetle hukuk, çok sık karşıya karşıya geliyor. Ve bu sorunun çözümü için hukuk dikkate alınacakken geleneksel anlayışla siyaset ağır basan bir tercih yolu oluyor. O nedenlede yasalara baktığımızda yasa maddelerini dikkate alırsak Türkiye dünyanın en demokrat ülkesi demek mümkün. Ama o gerekçelerinin ardından gelen yasa maddelerinin yazılışı Türkiye'nin demokratik durumunu ne yazık ki iyi olarak ortaya koymuyor."
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Türkiye'nin ifade özgürlüğü yönünden 197 ülke arasında 148'ci olduğunu dile getirdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.