Ortodoks ve Heterodoks ekonomi modeli
Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'nde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yaptığı konuşma ülkede tartışma konusu oldu.
Maliye Bakanı Nebati’nin "Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi ile daha fazla önem kazanmaktadır" sözleri Türkiye’de uygulanan ekonomi politikasının "heterodoks" olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.
Ekonomi uzmanlarınca ve insanlar tarafından genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına ‘ortodoks ekonomi’ politikası adı veriliyor. Heterodoks ise ‘farklı inanç’ anlamına gelen bir sözcük. Ekonomi alanında geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki uygulamaları adlandırmak için kullanılıyor.
Ülkemizde yaşayan çalışan ve üreten insanlarımız son yıllarda yaşamakta olduğumuz ekonomik sıkıntılar karşısında büyük şaşkınlık ve panik içindedir.
İnsanlarımız "Mutfak boş, tencere boş" diyor,
Bakan Nebati; Epistemolojik kopuş demekte…
İnsanlarımız "Yüksek enflasyon" diyor,
Bakan Nebati; "Heterodoks yaklaşım" demekte…
İnsanlarımız "Üretim yok" diyor,
Bakan Nebati; "Nöro ekonomi" demekte…
İnsanlarımız "Alım gücümüz çok aşağıya düştü" diyor,
Bakan Nebati; "Neo klasik ekonomi" demekte…
Bereketli toprakları ve doğal zenginlikler olan ülkemizde resmi rakamlara göre enflasyon oranı yüzde 83,45, enflasyon araştırma gruplarına göre yüzde 186 seviyesine ulaşmıştır. Ülke insanları olarak gördüğümüz manzara Maliye Bakanı Nebati’nin ve ekonomi dümeninde olanların yanlış ekonomik arayışlar içerisinde olduklarıdır.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.