PKK mafyalaştı
ABD Kognresi Araştırma Servisi'ne göre 1990'lı yıllarda siyasi bir terör örgütü olan PKK, 2000'li yıllarda değişmiş.
ABD Kongresi Araştırma Servisi’nin hazırladığı terör raporunda, PKK’nın 1990’lı yıllarda siyasi bir terör örgütü olduğu ancak bu durumun 2000’li yıllarda değiştiği belirtildi.
Rapora göre, PKK bugün, organize bir suç örgütüne dönüştü ve ideolojisinden uzaklaştı.
ABD Kongresi Araştırma Servisi tarafından pazartesi günü yayınlanan bir raporda PKK’nın, Abdullah Öcalan’ın yakalanması ve daha önce destek gördüğü devletlerin elini çekmesi sonrasında yeni kaynak arayışıyla bir suç örgütü haline geldiği belirtildi. Rapora göre PKK, uyuşturucu trafiği, silah kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, gasp eylemleri, kara para aklama, kalpazanlık ve yasa dışı sigara kaçakçılığı gibi “uluslararası organize suç faaliyetlerine” odaklandı.
PKK TÜM KARA LİSTELERDE VAR
ABD Kongre üyelerine sunulan ulusal güvenlik uzmanı John Rollins ve uluslararası suç ve narkotik analisti Liana Sun Wyler tarafından hazırlanan “Terörizm ve Uluslararası Suç” başlıklı raporda, PKK’nın 1990’lı yıllarda çoğunlukla dış destek ve kaçakçılıkla faaliyetlerini finanse eden siyasi bir terör örgütü iken bu durumun 2000’li yıllarda değiştiği kaydediliyor. Rapora göre, bu dönemde Sovyetler Birliği, Suriye, Irak, İran ve Yunanistan’dan aldığı desteği kaybeden PKK, terör ya da gerilla örgütünden çok, bir organize suç örgütüne dönüştü ve ideolojisinden uzaklaştı. Örgüt söz konusu suçları genellikle Kürt diasporasının oluştuğu Avrupa ülkelerinde işliyor.
PKK, ABD’nin hem uyuşturucu kaçakçısı örgütler hem de terör örgütleri listesinde yer alıyor. Örgüt, ABD’nin 2008’de çıkardığı özel yasaya göre “Özel Olarak Belirlenmiş Uyuşturucu Kaçakçısı” (SDNTK) ilan edildi. PKK ayrıca ABD Kongresi’nin “terör örgütü” olarak kabul ettiği 19 örgüt arasında sayılıyor. Araştırma Komitesi’nin raporu ile PKK, ABD’nin “organize suç örgütü” listesinde de anılmış oldu. Bu tanımlamada adı geçen örgütler arasında Ebu Seyyaf Grubu (ASG), El Kaide ve bağlı örgütler, D-Company, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), Hakkani Şebekesi ve Lübnan Hizbullahı yer alıyor.
BOL KAZANÇ UNUTTURUYOR
Suç örgütlerinin zaman içinde siyasi hedefleri ve ideolojik motivasyonları benimseyebildiği, ancak bunun tersine terör gruplarının yapısal karakterlerinin suç örgütü olmaya yönelik değiştiği belirtilen raporda, bazı terör gruplarının suç aktivitelerinin de ideolojik hırslarının arkasında ikinci sırada kalabileceği belirtildi. Bol kazanç nedeniyle, siyasi özlemlerin ve ideolojilerin geride kalabileceği vurgulandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.