Rusya da Silahların imha ettiği açıklandı
Rusya’nın kabul ettiği “Uluslararası Kimyasal Silahlar Konvansiyonu”na uygun olarak, kimyasal silahlarının yüzde 70’ini imha ettiği açıklandı.
Interfax’a açıklamada bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı uluslararası anlaşmalar departmanı direktörü Viktor Holstov, Rusya’nın anlaşmayı imzalayan diğer ülkelerden çok daha fazlasını yerine getirdiğini söyledi.
Sadece geçen yıl 4 bin ton kimyasal silah imha ettikleri bilgisini veren Holstov, 2015’e kadar alınan ek süre ile birlikte yükümlülüklerinin tamamını yerine getirmeyi planladıklarını ifade etti. Rusya Aralık 2011 olarak belirlenen son tarihi Aralık 2014 olarak revize etmişti. Revizenin Rusya’ya yönelik herhangi bir yaptırım olmadan gerçekleştiğini hatırlatan Holstov, sürenin uzatılması ile ilgili yeni bir talepte bulunmayacaklarını belirtti.
Holstov, “Rusya 29 bin ton kimyasal silah imha etti. Bu rakam toplam deponun yüzde 73’üne denk geliyor. Konvansiyona imza atan diğer ülkelerin hepsinden daha çok kimyasal silahımızı imha ettik.” dedi.
Rusya kimyasal silahların üretimi, geliştirilmesi, depolanması, taşınması ve kullanımını yasaklayan Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’nu 1993’te imzalamış ve 1997’de de onaylamıştı. İmha programı çerçevesinde, Rusya’nın 1997’den bu yana 230 milyar ruble (7,18 milyar dolar) harcama yaptığı ve Udmurtia Cumhuriyeti’ndeki Kambarka tesisleri dâhil kimyasal imha çalışmaları için 6 ayrı tesis inşa edildiği belirtildi.
Dünya genelinde 31 Ocak 2012’ye kadar toplam 50 bin tonluk kimyasal silah imha edildi. Bu miktar toplam stokun yüzde 73’ünü oluşturuyor.ABD ise daha önce, 27 bin tonluk kimyasal silah stokunun imhası için 2021 olarak belirlenen süreyi 2023’e ertelemişti.
Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’nu bugüne kadar toplam 188 ülke imzalamış durumda. Bu ülkeler toplam kimyasal silah kapasitesinin yüzde 98’ini elinde bulunduruyor. Suriye, Mısır, Angola, Güney Sudan, Somali ve Kuzey Kore ise anlaşmaya dâhil olmayan ülkeler.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.