1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Rüyasını çalan'ları AİHM'ye dava etti

Rüyasını çalan'ları AİHM'ye dava etti

Rüyasının çalındığını iddia eden emekli öğretmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

A+A-

SAMSUN'un Alaçam İlçesi'nde 2000 yılında gördüğü bir rüyayı noterde onaylattıktan 6 yıl sonra bir meşrubat firması tarafından rüyasının reklam filmi olarak çekildiğini öne süren emekli öğretmen 57 yaşındaki Hasan Sancak, 'Rüyam çalındı' iddiasında yargıya başvurdu. Açtığı 7 bin liralık tazminat davası reddedilince itiraz ettiği Yargıtay'ın da kararı onadığı Sancak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

Alaçam'da oturan 3 çocuk babası emekli öğretmen Hasan Sancak, gördüğü rüyayı 1 Aralık 2000 tarihinde reklam senaryosu olabileceği iddiasıyla Samsun'un Bafra İlçesi'nde 2'nci Noterliği'nde tutanakla tespit ettirdi. Sancak, başkalarının rüyasını kullanmaması için "İş bu rüya metninin hiçbir bilgisayar, internet ve benzeri şirket tarafından, tamamı ya da bir bölümü sahibinden izin alınmadan televizyon ya da radyoda reklam haline getirilerek oynanamaz ve oynatılamaz" şerhini koydurttu. Aradan 6 yıl geçtikten sonra rüyasını anlatan metnin bir meşrubat firması tarafından reklam filminde kullanıldığını öne süren Sancak, 2006 yılı Nisan ayında Samsun Cumhuriyet Savcılığı'na giderek noter onaylı rüyasının çalındığı ileri sürerek suç duyurusunda bulundu. Ayrıca, Samsun 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 7 bin liralık tazminat davası açtı. Mahkeme, geçen yıl Eylül ayında dava konusu olan rüya hakkında Ankara Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi'nden görüş istedi. Mahkemeye gönderilen raporda, "Davacıya ait noter onaylı metnin FSEK (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) hükümlerine göre eser vasfını haiz olduğu, davacının eser sahibi sıfatı bulunduğu, dava konusu reklam filminin senaryosunun davacı eseri ile aynı veya benzer olmadığı, bu nedenle davacının mali haklarına tecavüz vuku bulmadığı kanaat ve sonucuna ulaşılmıştır" denildi.

Samsun 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, bu rapor üzerine emekli öğretmen Hasan Sancak'ın davasını reddetti. Hasan Sancak, karara itiraz ederek dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Ancak, Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi meşrubat firmasına ait reklam senaryosunun 2003 yılında yabancı bir şirket tarafından çekildiğini, Meksika, ardından Arjantin ve daha sonra da 2005 yılında Türkiye'de yayınlandığını belirterek yerel mahkemenin verdiği kararı onadı. Notere onaylattığı rüyası ile reklam filminde çok benzerlikler olduğunu söyleyen Sancak, şöyle konuştu:

"Dosyada inceleme yapan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda çelişkiler vardır. Bilirkişi, taraflara ait senaryoları mukayese ettiklerini ileri sürülüyorlar. Oysa meşrubat şirketinin verdiği reklam filminin içinde bulunduğu CD'nin boş olduğunu da kendilerini söylüyor. İncelemeyi reklam filmi çekimi sırasında çekilen fotoğraflarla yapıyorlar. Bu büyük bir skandaldır."

Strasbourg'taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bugün başvuruda bulunan Hasan Sancak, şöyle dedi:

"Türkiye'de hakkımı alamadım. Hakkımı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde arayacağım. Eğer bilirkişi raporunun çakma, düzmece, çelişkilerle, skandallarla dolu olduğunu ispat edemezsem, 7 yıldır verdiğim bu mücadele nedeniyle rahatsız ettiğim kamuoyundan, Yargıtay 11'nci Hukuk Dairesi'nden ve bilirkişilerden özür dileyeceğim. Ama ben haklılığımı ispat edeceğim. Bilirkişiler için de Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunacağım."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.