Saydamlık ve hesap verebilirlik...
Belediyeler ve belediye şirketleri açısından önemli olan bu konuyu kısa bir şekilde örneklerle yazmaya çalıştım.
Başlığın sahibi ben değilim, Ankara BB Başkanı sayın Mansur Yavaş. Ankara BB web sitesine girdiğimizde, tam da orta yerde bu sekmeyi görüyoruz. 2020 Kasım ayında incelediğimizde karşımıza çıkan;
- Meclis faaliyetleri.
- Stratejik yönetim araçları; (Stratejik planlar, Performans programları, Bütçeler, Kesin hesaplar, Faaliyet raporları, Kurumsal mali durum ve beklentiler raporu, İç kontrol eylem planı, Vergi-resim-harç tarifesi)
- Denetim raporları; (Dış denetim/Sayıştay raporları, İç denetim/ Kamuoyunu bilgilendirme raporu.)
- İhale ve satın alma raporları
- Sosyal yardım ve hizmet raporları.
- Mali rapor ve tablolar tarihlerine göre dosyalanmış.
Öyle laf olsun diye konmuş başlıklar değil. İçleri dopdolu. Belli ki ciddi emek verilmiş/ veriliyor. Ben yine de bir eksiklik bulup mail gönderdim. Aslında tüm belediyelerin faaliyet raporlarında eksik olan bir konu. Personel dağılımında engelli ve hükümlü sayıları verilmemiş. Ertesi gün cevaplayıp ilgileneceklerini söylediler.
Rapor zenginliği açısından İzmir BB, Samsun BB, Adana BB, Mersin BB ve bazı bilgileri eski tarihli olsa da Diyarbakır BB benzeri ciddiyetle raporlarını web sitesinde yayınlamışlar. Bir vatandaş ve araştırmacı olarak hepsine emekleri için teşekkür ediyorum.
Bursa BB, Konya BB ve Mardin BB’de hiçbir rapor yok. Bu üç belediyenin sayın başkanlarına e-posta atarak bilgi verdim. Umarım gereğini yaparlar. (Bursa BB ÖKM geri arayarak teşekkür etti ve raporların çoğunun web sitesine koyulacağını söylediyse de Mart 2021 itibariyle hala yok.)
Yanlış anlaşılmazsa Ankara BB web sitesi örnek alınabilir.
Bu raporların yayınlanması kanuni zorunluluktur. Sayıştay denetçileri tarafından da eleştirilmektedir. Halka hesap vereceğiz, şeffaf olacağız sözünü veren sayın başkanlardan beklenen performans budur.
“Efendim biz zaten faaliyet raporu içinde birçok raporu ve mali tabloları veriyoruz” demek yeterli değildir.
Benzeri hassasiyeti belediye şirketlerinin yayınlaması gereken Faaliyet Raporlarında da görmek istiyoruz. Bazı şirket yöneticilerinin “Biz bağımsız denetime tabi olmadığımız için yayınlamak zorunda değiliz” türü cevapları kabul edilemez. Kamu kaynağı kullanan ve Sayıştay denetimine tabi şirketler halkı bilgilendirmek zorundadır.
Yerel yönetimler liyakatli yöneticiler tarafından yönetildiği takdirde, kamu kaynaklarının verimli kullanımıyla vatandaşların sosyal, kültürel, ekonomik ve refahlarının artışında merkezi hükümete göre çok daha etkin olabilirler.
Özellikle salgınla mücadele ve afet zamanlarında buna fazlasıyla tanık oluyoruz.
Bu raporların yayınlanmasıyla toplumdaki aydın kesim, akademisyenler, basın ve medyada görev yapan yazar ve habercilerin katkıları da sağlanmış olur. Sevgiler ve saygılar sunarım.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.