Bakan Kılıç, gezi ve incelemelerle temel atma törenine katılmak üzere geldiği Kahramanmaraş’ta Vali Şükrü Kocatepe’yi ziyaret etti. Tören mangasını selamlayıp valilik şeref defterini imzalayan Bakan Kılıç, bakanlığının Kahramanmaraş’ta yaptığı yatırımlar hakkında bilgi verdi.
Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Kılıç, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın geçen yıl Bakanlar Kurulu kararıyla Gençlik ve Spor Bakanlığına verildiğini anımsattı. Kutlama etkinliklerinin bu yıl ve ilerleyen yıllarda daha da iyi kutlanacağını dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:
“19 Mayıs’ı birkaç saatlik resmiyet icabı kutlama formalitesinden çıkardık. Gençleri bayramın baş aktörü haline getirdik. Beden eğitimi hareketleriyle bayram kutlaması yapan gençlerin yerini, 19 Mayıs 1919’da ne olduğunu sorgulayan gençler aldı. Atatürk Samsun’a çıktı, niye çıktı? Amasya’da ne oldu, Erzurum’da ne oldu, Sivas’ta ne oldu, Ankara’da ne oldu, Dumlupınar’da ne oldu, İzmir’de ne oldu? Cumhuriyet'in kuruluşuna giden kilometre taşları nasıl döşendi? Şuurlu, milli tarihini bilen, milletine memleketine sevdalı, bayrağın hangi koşullarda özgür kaldığını bilen bir neslin inşası için biz çaba sarf ediyoruz ama birileri bunun siyaseten istismarını yapmak isteyecektir. Oralara bizim kulaklarımız da kapalı, kapılarımız da kapalı. Biz milletin birliğini temsil eden herkesle bu bayramda, 19 Mayıs 1919’un yıl dönümü olan 2013 yılının 19 Mayıs tarihinde ülkemizin her tarafından gelen gençlerle Anıtkabir’den başlayarak Türkiye’nin 81 vilayetinde çok coşkulu kutlamalar gerçekleştireceğiz.”
Bakan Kılıç, çözüm sürecine ilişkin yöneltilen bir soruya ise, “Her gittiğimiz yerde tek vatan, tek devlet, tek bayrak, tek millet diyoruz. Bu değerlerden taviz verilerek bir çözüm süreci içerisine girmiş değiliz” yanıtını verdi. Başbakan Erdoğan’ın, “Hakkari’deki cümlem neyse Muğla’daki cümlem de odur. Samsun'daki cümlem neyse Diyarbakır’daki cümlem odur. Kahramanmaraş’taki cümlem neyse Şırnak’taki cümlem odur” sözlerini anımsatan Kılıç, kendilerinin de bu doğrultuda hareket ettiğini belirtti. 76 milyon memleket insanının birliğini bütünlüğünü bu değerler etrafında sağlamak üzere bu yola çıktıklarını dile getiren Kılıç, şöyle konuştu:
“Hiç kimse annesinden duyduğu ilk dilini tayin etme hakkına sahip olmadı. Ben annesi de babası da Türk olan bir siyasetçiyim. Anne ve babası Kürt olan bir vatandaşımız da olabilir. Hiç kimseye bu konudaki takdir hakkının ne olduğu sorulmadı. Hiç kimseye bu konuyla ilgili seçim hakkı sunulmadı. Yaradan'ın takdiri. Dolayısıyla önemli olan şudur Türkiye’nin her yerinde aynı cümlelerle siyaset yapabiliyor muyuz? Türkiye’nin her yerinde aynı değerler etrafında birbirimizle kenetlenebiliyor muyuz? Türkiye’nin her yerindeki siyasi faaliyetlerimizi gerekse devlete dair resmi faaliyetlerimizi bayrağımızın altında ve gölgesinde yapabiliyor muyuz? Bizim açımızdan bakıldığında mevzu budur. Hakkari’de de mitinglerimizi bayrağın gölgesinde yaptık. Kahramanmaraş’ta da, Konya’da da Sivas'ta da. Bizim açımızdan bakıldığında Kahramanmaraş’ta yapılan neyse Diyarbakır’da yapılan da odur. Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi Kampüsü'nde Çanakkale şehitlerini anma etkinliği düzenlendi. Bizzat oradaydım. Van’da düzenlendi, bizzat oradaydım. 81 ilin tamamında bizim hazırladığımız projelerin hepsi içerik olarak aynıdır çünkü İstiklal Marşı bu ülkedeki bütün gençlerin İstiklal Marşı'dır. Türk'üyle, Kürt’üyle, Gürcü’süyle, Arnavut’uyla herkes, yürekleri yakan yangını sona erdirmek üzere bir çözüm sürecinin içerisine çekilmiştir. Herkesin sabırla bu sürecin neticelenmesini beklemesi lazım.”
Vali Kocatepe, ziyaretin anısına Bakan Kılıç’a üzerinde isminin yazılı olduğu ceviz oyma sandık hediye etti.
Ziyarete; AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Dr. Yıldırım Ramazanoğlu ve Sıtkı Güvenç ile MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy ve ilgililer katıldı.