Türkiye'nin en büyük konteyner ihracat limanı olan İzmir Alsancak Limanı'nda 2010 yılında başlayan yatırımlar hız kazandı. Özelleştirme kapsamında bulunan limanın kapasitesini ve verimliliğini arttırmak üzere 2015 yılına kadar 450 milyon liralık yatırım yapılacak. TCDD tarafından işletilen limana toplam değeri 10 milyon doları bulan dört adet konteyner istifleme (transtainer) makinesi alındı. Alım ihalesi yapılan üç mobil vinç de önümüzdeki yılbaşında gelecek. Limana yeni nesil gemilerin gelmesi için de, "Post Panamax Gantry" tipi vinç siparişi verilecek. Yatırım programının tamamlanması sonucu limanda 11 adet Gantry vinci, 3 adet mobil vinç, 36 adet transtainer olmak üzere toplam 65 adet çekici hizmet verecek. Yeni devreye girecek vinçlerle beraber konteyner istiflemesi beşten yediye çıkacak. Böylece limanda ilave 109 bin metrekare yükleme boşaltma alanı açılacak ve toplam alan 653 bin metrekareye ulaşacak. Bu genişleme sonucunda limanın konteyner kapasitesi yüzde 80 oranında artacak. Gemi trafiğinin de yoğunlaşmasıyla ardiye ve konteyner geliri yükselecek. İzmir ve Ege Bölgesi'ne büyük katma değer sağlayacak limanın kapasitesi üç kat artırılarak, 830 binden 2,5 milyon TEU'ya çıkacak.
Yatırım programı devam ederken rıhtım düzenlemesi, Ro-Ro rıhtımının TMO rıhtımına kadar uzatılması ve geri saha kazanılması çalışmaları da sürüyor. Tevsi projesinin tamamlanması, su derinliklerinin arttırılması, basen, yaklaşım, manevra ve rıhtım önlerinin taranması limanın cazibesini daha da artıracak. Bu arada ikinci kısım konteyner terminali inşaatına ilişkin ÇED süreci de devam ediyor. Yaklaşık 360 milyon liraya mal olacak terminal ve yanaşma kanalı taraması, limanı işleten TCDD tarafından yapılacak. Projenin 2015 yılında tamamlanması bekleniyor. Bu taramalardan sonra yeni nesil gemilerin düzenli ve emniyetli bir şekilde rıhtımlara yanaşabilmesi, manevra yapabilmesi ve bağlanabilmesine imkanı sağlanacak. Projenin tamamlanmasıyla 350 metre uzunluğunda ve 10 bin TEU kapasiteli gemilerin limana yanaşması sağlanacak. Şu anda limana gelen konteyner gemileri, ortalama 200 metre uzunluğunda ve 4 bin TEU kapasiteye sahip.
İkinci kısım (tevsi) inşaatının tamamlanması ile de yaklaşık 380 bin metrekarelik ilave saha hizmete açılacak. Liman, yaklaşık 1,1 milyon metrekare saha büyüklüğüne ulaşacak. Kapasitenin artmasıyla liman gelirleri, yaklaşık 100 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkacak. İzmir Limanı, dünyanın ilk 50 ve Avrupa'nın ilk 20 konteyner limanı arasında yerini alacak. Limanla Yenikale Geçidi arasında yaklaşma kanalının taranması ile liman gerçek kapasitesine kavuşacak, iç limana giremeyen yeni nesil konteyner gemileri emniyetle yanaşabilecek. İzmir Limanı'nın ana liman olarak hizmet vermesiyle, ithalat ve ihracatçının zaman kaybı ve taşıma maliyetleri azalacak, Türkiye üzerinden yapılacak taşımalarla katma değeri artacak. Kruvaziyer limanı projesinin tamamlanmasıyla da yolcu sayısı 3 milyonu aşacak.