Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Twitter hesabını takip edenler konuya hakimdir. Gül, dün ve bugün Silikon Vadisi’nin önemli oyuncularıyla bir araya geldi. Büyük oyunculardan kastımınız Apple, Google, Facebook ve Twitter gibi teknoloji camiasının devleri.
Cumhurbaşkanı Gül’ün Silikon Vadisi’deki ilk durağı Apple oldu. Gül ilk olarak Apple CEO’su Tim Cook ile görüştü. Ancak bu görüşmeye Türkiye’den Silikon vadisine giden gazeteciler alınmadığı için ayrıntılı bir bilgi yok. Öğrendiğimiz bilgilere göre toplantının ana maddesi doğal olarak ‘FATİH’ projesiydi. Bilindiği üzere pilot illere uygulanan ihalede Apple işletim sistemi olan iOS yer almıyordu. Abdullah Gül’ün Apple’ı ziyaret etmesi FATİH projesine iPad’in gireceği sinyalini de veriyor. FATİH projesinin tablet kategorisi 8 milyar dolarlık bir bütçe anlamına geliyor.
İlginç noktalardan bir diğeri Gül’ün Apple’ı FATİH projesi için üretim işi de dahil olmak Türkiye’ye davet ettiği yönünde. Tim Cook’un ise bu konuyla yakından ilgilendiklerini ve projeye hazırlandıklarını söylediği iddialar arasında.
Gül’ün, Cook’a Türkçe klavye için bir sitemde bulunduğu söyleniyor. Bilindiği üzere iOS 5 işletim sisteminin beta versiyonunda hem Q hem de F klavyelerde Türkçe seçeneği bulunuyordu. Ancak daha sonra son versiyonda Türkçe klavye seçeneği kaldırılmıştı. Cook, Gül’e bu sorunu en kısa zamanda çözeceklerini söylemiş.
Gül, Google’ın gözlüğünü denedi
Gül’ün ikinci durağı Google oldu. Gül, en keyifli anlarını Google’da geçirdi diyebiliriz. Bütün dünyanın sabırsızlıkla beklediği ürünler olan Google Glasses ve Google Sürücüsüz Otomobil bizzat Gül tarafından test edildi. Google’ın kurucularından Sergey Brin’in gözünden hiç çıkartmadığı Google Glasses’ı Gül hemen denemek istedi. Gözlüğü kullanan Gül’ün ilk yorumu “Gözlüğün üst köşesindeki küçük ekranda canlı bir video var” oldu.
Gül daha sonra Google’ın dikkat çeken diğer bir ürünü olan ‘sürücüsüz otomobili’ denedi. Sergey Brin, Abdullah Gül ve Hayrunnisa Gül otomobilin arka koltuğuna oturarak, kısa bir deneme sürüşü gerçekleştirdi. Gül bu kısa test sürüşünü Twitter’a yazdığı şu sözlerle aktardı: “Otobana çıktık, araba 80 mile yakın sürat yaptı. Harikaydı. Otobana aniden çıkınca güvenlik ekipleri epey bir telaş yaşadı.”
Gül sürücüsüz otomobil hakkında bilgi alıyor.
Brin-Gül buluşmasında konuşulan konuların başında vergi olduğunu düşünüyoruz. Bilindiği üzere Türkiye, geçen sene Google’ı 71 milyon TL’lik vergi cezasına çarptırmıştı. Çünkü Google, Türkiye’de vergi mükellefi değildi. Ancak torba yasayla beraber Google, vergi mükellefi olmuştu. Ancak Google’ın Türkiye’de ödediği vergi hala tartışılan konuların başında geliyor. Gül-Brin görüşmesinde bu konunun öncelikli olarak konuşulduğunu tahmin ediyoruz.
Bunun yanı sıra Gül ile Sergey Brin’in sunucu konusunu konuştuğunu ifade edebiliriz. Google, Türkiye arama motorları pazarında yüzde 99′luk paya sahip. Kullanılan trafiğin neredeyse yüzde 100′ü yurt dışındaki sunuculardan sağlanıyor. Gül, bu konuda sunucuların Türkiye’ye getirilmesi konusunu gündemine aldığını söyleyebiliriz. Geçen sene Eric Schmidt Türkiye’yi ziyaret etmişti ve hemen hemen aynı konuların toplantı gündemlerine alındığı iddia edilmişti.
Aynı gün Abdullah Gül Microsoft merkezini de ziyaret etti. Buradaki konuşulan konu malum yine FATİH projesi oldu. Hatta Gül’ün Windows 8′li bir tablet bilgisayar denediğini de paylaşmak istiyoruz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi FATİH için açılan ilk ihalede sadece Android işletim sistemi yer alıyordu. Ancak açılacak yeni ihalede Microsoft’un tablet bilgisayar işletim sistemine de yer verilebileceğini söylemek mümkün.
Gül: “Facebook kampüsü muhteşem”
Gül’ün üçüncü gün durağıysa Facebook oldu. Gül’ün Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ile görüşmediğini belirtmek istiyoruz. Facebook COO’su Sherly Sandberg ile görüşen Gül, Twitter’dan Sandberg için “Facebook’u bugünkü haline getiren kişi” diye bahsetti. Diğer şirketlere oranla kısa süren Facebook ziyareti, şirketteki Türkiye’li çalışanlarla bir araya gelinerek sonlandırıldı. Cumhurbaşkanı’nın Facebook kampüsü hakkındaki yorumuysa ‘muhteşem’ oldu.
Gül’ün Silikon Vadisi ziyaretlerini iki konuda değerlendirmek gerekiyor. Birincisi 8 milyar dolar değerinde olan FATİH Projesi. Öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarlar için harcanacak olan bu para küresel anlamda da büyük bir proje. Bunun için Gül, Silikon Vadisi’nde tablet bilgisayar şirketlerini Türkiye’de üretim gerçekleştirmeye davet ediyor. Bu bilgiyasarların Türkiye’de üretilmesi vergi açısından önemli. Bunun yanı sıra üretici şirketlerin istihdam yaratması ve çalışanlara know-how yani bilgi-tecrübe sağlamasını söyleyebiliriz.
İkinci olarak değinmek istediğimiz konu vergi. Facebook, Twitter ve Google gibi şirketler, Türkiye’den ciddi bir trafik sağlıyor. Bu trafik sayesinde ciddi reklam kazançları elde ediliyor. Ancak Google’ı kısmen olarak hariç tutarsak, sosyal ağ şirketleri Türkiye’ye vergi ödemiyor. Abdullah Gül’ün internet şirketlerini bu konu hakkında Türkiye’de vergi mükellefi olmaya davet ettiğini ifade edebiliriz.
Abdullah Gül, Silikon Vadisi ziyaretlerine bugün Twitter ile devam edecek. Twitter yetkilileriyle görüşmelerini bu haberi güncelleyerek devam edeceğiz.