Temmuz başında ilaç fiyatları için kullanılan avro kuru 6,29 liradan 7,86 liraya yükseldi. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Savaş Malkoç, "Şubat’ta açıklanan ilaç kurunun, piyasadaki kurun altında kaldığını, şirketlerin maliyetleri tutturmakta zorlandıklarını, bu nedenle piyasaya ilaç verilemediğini, firmaların aynı bantta fiyatı yüksek ilacı üretmeyi tercih ettiklerini, ilaç bulunamama sorununun artık sektör için kronik hale geldiğini” belirtti.
Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Tarkan Bir ise; “İlaç fiyat kurunda güncelleme yapılmazsa bulunamayan ilaç yüzdesinin yüzde 23’ten yüzde 30-35’lere tırmanacağını” söyledi.
Çocuk şurupları, bazı antibiyotikler, tansiyon, mide, migren, depresyon, onkoloji, karaciğer, safra rahatsızlıkları, hiperaktivite bozukluğu, mantar enfeksiyonları tedavisinde kullanılan, kan, diyabet ilaçları bulunamazken bunlara yeni ilaçlar da ekleniyor.
Eczacılar, eczane çalışanları, eczacılık fakülte öğrencileri, ilaç yokluklarına, ilaç fiyat farklarına ve plansız kontrolsüz açılan Eczacılık Fakülteleri'ne dikkat çekmek ve "dur” demek için 16 Ekim 2022 Pazar günü "Eczacıya hak ettiği değer verilmelidir” diyerek "Büyük Eczacı Mitingi"ne hazırlanıyor.
Tabi ki kurdaki sürekli durdurulamayan artış ile üretim maliyetlerindeki artışlar ve ilaçta dışa bağımlılık bu sorunun artmasında büyük rol oynuyor. Yüzde 4 civarına kadar ilaç yokluğu ilaç sektörü açısından kabul edilirken yüzde 23’e kadar çıkması ciddi bir sorun. Bu yüzden raydan çıkan ekonominin bir an evvel düzeltilmesi gerekiyor.
Öte yandan kız kardeşimiz Mahsa Amini eylemine İran’da petrol işçileri de katılarak, rejimi protesto ettiler. Bu protestolarda ölen 185 kişiden 19’u çocuk. Tüm hak ve özgürlükler için insanca yaşam için insana yakışır yaşam için önce istemelisin. Sesin çıkmalı, gerekirse yüksek perdeden. Yoksa kimse ağlamayan bebeğe emzik vermez…