Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, katılım bankalarının da bir parçasını teşkil ettiği bankacılık sektörünün, pek çok büyük finans kuruluşunun ve gelişmiş ülkenin iflas noktasına geldiği, merkez bankalarından sağlanan olağanüstü likidite imkanlarıyla yüzdürüldüğü bir dönemde gerçekten büyük bir başarı ortaya koyduğunu kaydetti.
Bütün bu finansal kriz döneminde, hala safhalar değiştirerek krizin devam ettiği dönemde tek bir finans kuruluşunun dahi sıkıntı yaşamadığını belirten Babacan, "Bankacılık sistemimize nereden bakarsanız bakın güzel bir büyüme ivmesi yakalamış durumdayız. Bankacılık sisteminin bu kadar sağlam olmasında 2004, 2005 ve 2006 yıllarında yapılan reformların çok önemli katkısı var. Bankacılık mutlaka rekabetin olması gereken bir alan ama düzenlemeler yerli yerinde değilse, riskleri önleyici perspektif ile yapılmadıysa o rekabet ortamında bazen hırs ve yarış bankaları hatalar içerisine düşürebiliyor" diye konuştu.
"Merkez Bankası, BDDK ve SPK iyi iş çıkarttı"
Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDKK) ile Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) bu dönemde iyi iş çıkarttığını belirten Babacan, insan kaynağı ve gerektiğinde korkmadan doğru karar alabilme noktasında sektöre büyük katkıda bulunduklarını söyledi.
Babacan, Türkiye'deki geleneksel bankalar ve katılım bankalarının insan kaynağı açısından çok iyi noktaya geldiğini vurgulayarak, "Bırakın Türkiye'yi, dünyanın neresine giderse gitsin birinci sınıf bankacılık yapar duruma gelmişlerdir. Türkiye'de bankacılık sistemiyle ilgili alt yapı, özellikle bilgi işlem alt yapısı dünyada parmakla gösterilen noktaya geldi. Pek çok Avrupalı ve Rus banka, Türkiye'nin bankalarındaki bilgi işlem sistemini nasıl taşıyabilirizin araştırmasına girmiş durumdadır" ifadelerini kullandı.
"İslami bankacılığının dünyadaki payı tatmin edici değil"
Babacan, katılım bankacılığının tüm dünyada önemi ve ağırlığı giderek artan ve dünyanın en büyük finans kuruluşlarının dahi kayıtsız kalamadığı bir alan olduğuna işaret ederek, "Günümüzde katılım bankacılığı ya da İslami bankacılık dünyanın pek çok ülkesinde yüzlerce kuruluşun faaliyet gösterdiği alan haline geldi" dedi.