Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliğinde Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Global Alkol Politikaları Sempozyumunun açılışında yaptığı konuşmada, alkol ve alkolizmin, insanlığın dünü, bugünü ve geleceği açısından önemli bir problem olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, zararlıalkol kullanımının, başlıca bulaşıcı olmayan hastalıklar açısından müdahale edilebilir ve önlenebilir bir risk faktörü olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"Alkol, obezite ve sigara, insan sağlığının bozulmasına ve erken ölüme neden olan 3 temel faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Alkol kullanımı, hem bulaşıcı hem de bulaşıcı olmayan hastalıkların ortaya çıkışında ve tedavisinde olumsuz etkiye sahiptir."
Müezzinoğlu, son zamanlarda yapılan çalışmalarda alkolün kanser riskini ciddi oranda arttırdığının görülmesinin, zararlı alkol kullanımıyla kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirdi.
Alkol, uyuşturucu maddelerden sonraki en büyük tehlikedir
Bakan Müezzinoğlu, alkol tüketimi için bilimsel olarak kanıtlanmış güvenli bir sınır olmadığını ifade ederek, "Bugün alkol, bağımlılık konusunda yasaklanmış uyuşturucu maddelerden sonraki en büyük tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine aşırı alkol kullanımının çevreye verdiği ekonomik ve sosyal zararları, tütün kullanımının çevreye verdiği zararlardan fazladır.
Alkol, aile içi şiddet ve çocuk istismarı gibi önemli sosyal sorunlara sebebiyet vermesi, üretim ve iş gücü kaybına sebep olması gibi nedenlerle de ulusal ve uluslararası düzeyde ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarının bir kısmında alkolün önemli bir etken olduğunu görmekteyiz. İş yerlerinde ve evlerde olan kazaların bir kısmında da alkol başroldedir" dedi.