Cumhuriyet, hükûmet ya da devlet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının karşıtıdır. Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı seçim yöntemi olarak milletin belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla yapmıştır.
Ülkemizde 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanıyla Cumhurbaşkanlığı makamı kuruldu. Aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan oylamada Mustafa Kemal ATATÜRK oybirliğiyle genç ülkemiz Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanı seçildi.
Cumhuriyetin ilanından 10 Ağustos 2014 tarihine kadar, Kenan Evren dışındaki tüm Cumhurbaşkanlarını TBMM üyeleri tarafından aday gösterildi ve yine TBMM üyeleri tarafından seçildi.
1960 Yılında yapılan askeri darbe sonrası 1961 Anayasası ile Cumhurbaşkanı olan kişinin partisi ile olan ilişiğinin kesilmesine karar verildi.
2007 Yılında yapılan Anayasa değişikliği referandumuyla Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi ve üyesi olduğu siyasi parti üyeliğinin devam edebilmesi kararı alındı. Bu yapılan referandum sonucunda milletin çoğunluk oyu ile seçilen Cumhurbaşkanı 2018 yılından itibaren aynı zamanda hükümetin de tek karar alıcısı durumuna geldi.
Cumhurbaşkanı'nın ülkemizi tüm dünya ülkeleri karşısında temsil etmesi dışında ülke içinde hükümetinde başı olması ve ülke geleceğini hayati durumda ilgilendiren konularda dahi tek karar alıcı noktası konumuna getirdi.
2018 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonunda Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin başı ve TBMM’de bulunan en büyük siyasi partinin de genel başkanı olması durumuyla ülke yönetiminde denetimsiz tek karar verici durumuna geldi. Demokrasimiz için bu durum önce ülke içinde sonrada uluslararası oluşumlar ( AİHM, BM, AB, NATO…) içinde kabul edilemeyecek olumsuzluklar yaratmaya başladı.
İçerisinde bulunduğumuz 2022 yılının son 4 ayına girdiğimiz bu günlerde sürekli 2023 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi gündeme gelmekte ve tartışılmaktadır. 2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur ittifakını oluşturan AK Parti, MHP ve BBP’si yöneticileri 2023 yılında da Cumhurbaşkanı adaylarının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu beyan etmektedirler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’da 2023 Cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olduğunu geçtiğimiz günlerde kamuoyuna kendisi de nihayet açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce 2 dönem Cumhurbaşkanlığı yaptığını ortaya süren birçok hukukçu ve siyasi parti yetkilileri de olsa bur durum seçim dönemi başlayana kadar kesinlik kazanmayacaktır. Bu konu zaten bir başka makale konusu olacak kadar önemlidir.
2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefet partileri ayrı ayrı aday göstermişlerdi. 2023 Cumhurbaşkanlığı için ise CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde altılı masa adı ile bir seçim ittifakı oluşturuldu. Bu ittifakta CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi bulunmaktadır.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun teklifi ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’in oluruyla altı siyasi partinin oluşturduğu altılı masa 2022 yılında altı liderler toplantısı yaptı. Bu toplantılar sonrası yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçiminde birlikte hareket etmeye ve seçimden sonra Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi’ne geçme kararı alındı. Altılı Masa toplantıları sonrası altı liderin ortak imzasıyla ülke siyaseti hakkında görüş ve çözüm önerilerini ortak basın açıklamaları ile kamuoyuna duyurdular.
Altılı Masa liderler toplantıları haricinde parti yöneticileri de toplantılar yaparak birlikte yürütülecek olan seçim stratejileri ve seçim sonrası için hazırlıkları yapmaktalar.
2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bugün itibarıyla daha 8 aydan çok süre olduğundan Altılı Masa liderleri almış oldukları ortak karar ile adayın ismi üzerinde değil nasıl bir aday olması gerektiği ortaya konmuştur. Bu adayında ülkeyi mevcut Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden bir an önce ve en az tahribatla kurtulmayı millete vaat etmişlerdir.
Cumhur ittifakında bulunan AK Parti ve MHP Genel Başkanları ve iktidar yanlısı basın olmak üzere tüm yöneticileri millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayını merak etmekte ve bir an önce açıklanması için çeşitli söylemler geliştirmektedirler.
Millet İttifakı bu siyasi kışkırtmalara ve dolduruşlara gelmemek adına ortak alınan karara sadık kalmaktadır. Altılı Masa liderleri ve parti yetkilileri ile birlikte hedeflerini Cumhurbaşkanlığı seçimini ortaklaşa belirleyecekleri ortak adayın kazanmasına ve seçimden sonra süratle yapılması gereken işlerin hukuki ve siyasi hazırlıklarına ağırlık vermektedirler.
Ayrıca ülkenin içerisinde bulunduğu siyasi, hukuki ve ekonomik sorunlar her geçen gün büyümekte olup iktidarın almış olduğu yanlış kararlar neticesinde daha da büyümektedir. Altılı Masa etrafında bulunan siyasi parti liderleri milletin sıkıntılarına çözüm önerilerini gerek sokaklarda gerekse basın yoluyla ülke insanlarına duyurmaktadırlar.
Altılı Masa etrafında bulunan liderler tarafından bu alınan ortak kararlar doğru kararlar olup, millet nezdinde kabul görmektedir. Altılı Masa etrafında toplanan Millet İttifakı'nın ortak adayı olacak olan Cumhurbaşkanı adayının seçimi kazanacağı milletçe aşikârdır.