Asgari ücret mi, azami ücret mi?

Eray ERTÜRK

Asgari ücret tartışmalarını, yalnızca, ücretin miktarı üzerinden değerlendirerek günlerce havanda su dövmek ülkemize, işçimize, işverenimize ne kazandırır?

Asgari ücret arttıkça Türkler işsiz kalacak, Suriyeliler iş yapacak, kayıtdışılık ve sigortasızlık artacak. 

Ayrıca, ücretleri artırdıķça alım gücünün düştüğünün farkında mıyız? Artık bu konuya farklı bir perspektiften ve bilimin ışığında bakmanın zamanı gelmedi mi? 

Ekonomik parametrelerin bu denli çeşitlilik arzettiği bir çağda tek parametremizin asgari ücret olması karamizah...

Anlamıyor musunuz, bu da bir tiyatro... Çözüm odaklı, sonuç almaya dönük bir çalışma değil kesinlikle... Koca koca sendikalar, işvereni, işçisi, bürokratı, siyasetçisi medyanın spot ışıkları altında rol yapıyor da, gerçek senaryoyu yazan kim?

Neden bu konuda uzmanca kafa yorup, doğru dürüst bir yol haritası ile toplumun yararına birşeyler ortaya konulmuyor? Daha da ilginci, böyle bir fikir kimsenin aklına bile gelemiyor. Böyle bir niyet de yok.

Avrupa ülkeleri arasında asgari ücretle çalışma oranları karşılaştırıldığında; Türkiye yüzde 43 ile açık ara önde ve şampiyon... En yakın takipçimiz sonraki ise yüzde 19,1 ile Slovenya... Düşünmeye buradan başlayalım mı?

Asgari ücret; Aslında vasat, vasıfsız, katma değeri düşük işlerde çalışanlar için yapılan bir ödeme şekli... Bizler Türk Milleti olarak vasıfsız mıyız, yoksa ücretlerimiz mi vasıfsız? Neden yeterince ekonomik değer üretemiyoruz? İş hayatının gereklerine uygun, çağı yakalayan bir meslekî eğitim bu sorunun çözümünün temel taşı olmalıdır. Örneğin bir mühendisin iş bulması demek, beraberinde onlarca kişiye istihdam sahası açmak demektir. Kaç mühendis, öğretmen, v.b. asgari ücretle çalışıyor? Ya da sigortalı ücreti bu şekilde gösterilerek kalan maaş elden ödeniyor da SGK'nın bundan haberi mi yok? Bu konuda muhalefet bir soru önergesi vermeli...

İşte bakanlık ve STK'lara ödev başlığı... En azından bu konularda çalıştay yapsalar ya...