Yunanistan'ın ikinci büyük şehri Selanik'te geçen cumartesi günü tarihi Yeni Cami'nin 90 yıl aradan sonra ibadet için bir günlüğüne Müslümanlara tahsis edilmesinin ardından, yıllardır gündemi meşgul eden Atina'ya cami yapılması konusunda son viraja geriliyor. Yunanistan'ın saygın gazetelerinden Kathimerini'de yayınlanan habere göre inşaat ihalesine bugün çıkılacak.
Başbakan Antonis Samaras'ın ihaleye çıkılması için talimat vermesinin ardından Kalkınma Bakanlığı, Votanikos semtinde inşa edilecek cami için gerekli çalışmaları tamamladı. Öte yandan Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalantzis, Attika bölgesinde oturum iznine sahip 30 bin Müslüman'ın yaşadığını söyledi. Atina'da caminin yapılması ile birlikte Müslümanlar tarafından bordum, garaj ve dairelerde açılan mescitlerin kontrolden geçirileceklerini söyleyen Din İşleri Genel Sekreteri Kalantzis, Atina'da 120 civarında yasadışı hizmet veren mescit bulunduğunu, bunların yasal izne sahip olması ya da kapatılmaları için kontrolden geçirileceklerini açıkladı.
Cami için daha önce tahsis edilen Atina merkezine yakın Votanikos semtindeki 17 dönümlük arsa içerisinde yer alan ve eski Deniz Kuvvetleri’nin kara araçlarının tamirhanesi olarak kullanılan bin metrekarelik eski bir bina, restore edilerek 350 kişilik bir ibadethaneye dönüştürülecek. Ta Nea gazetesi, yaklaşık 1 ay önce yapılacak caminin planını yayınlamıştı.
MALİYET 1 MİLYON EURO
Atina camisi için tahsis edilen arsa içerisindeki bina, Deniz Kuvvetleri’nden alınmadan önce “Ford-Nissan-Mercedes” kamyonlarının tamirhanesi olarak kullanılıyordu. Mekan, toplam bin metrekarelik geniş bir binadan oluşuyor. Tompazi mimarlık bürosu tarafından yapılan projeye göre binaya demir iskelet giydirilerek yalıtımı yapılacak. Yaklaşık 350 kişinin ibadet yapabileceği bir mekana dönüştürülecek. Kriz öncesi sıfırdan yapılması planlanan cami için 15 milyon Euro bütçe ayrılmıştı. Eski binadan dönüştürülecek cami-mescitin maliyeti ise 846 bin Euro olacak. Yaklaşık 150 bin Euro ise proje için kullanılacak.
Etrafındaki diğer binalar ise imam odası, yönetim yeri, abdesthane, tuvalet ve depo olarak düzenlenecek. Çevre düzenlemesi, camiye sığmayan cemaatin dışarıda namaz kılabilmesine olanak verecek şekilde planlandı. Etraf yeşillendirilecek. Ayrıca araba parkı da yapılacak. Cami-mescide ise çevre ile uyumlu olması için minare yapılmayacak. Cami arazisi sınırında daha önce askerlere hizmet vermek için inşa edilen Aziz Hristoforos adlı küçük bir kilise de yer alıyor. Kilisenin dinler arası hoşgörüyü yansıtması için yıkılmayacağı ifade ediliyor.
GEÇİCİ CAMİYE ULAŞIM OLDUKÇA KOLAY
Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğunda olacak cami, 2’si Müslüman toplam 7 kişi tarafından yönetilecek. Caminin yapılacağı 17 dönümlük arazi, Atina’nın ünlü Sintagma Meydanı ile parlamentoya yaklaşık 4 kilometre mesafede. Votanikos bölgesinde yer alan camiye ulaşım hem metro hem de toplu taşıma araçları ile çok kolay. Cami arazisi, Eleonas metro durağına yaklaşık 500 metre uzaklıkta yer alıyor.
Atinalı Müslümanlar, inşa edilmesi düşünülen 350 kişilik caminin talebi karşılamayacağını belirterek, yasadışı şekilde daire ve bodrum katlarda hizmet veren 100'den fazla mescidin kapatılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.
Samaras hükümeti tarafından inşa edilecek cami ile Atina’da İslam dini, ilk defa resmen kamusal alanda Müslümanlar tarafından temsil edilmiş olacak. Avrupa’daki tek camisiz başkent olan Atina’ya da cami inşa edilmiş olacak. Caminin bu yıl Ramazan ya da Kurban bayramında Müslümanlar'ın hizmetine sunulması bekleniyor.
Yunanistan'da bir asrı aşkın süredir tartışılan Atina’ya cami yapılması konusunda 1890, 1934, 2006 ve 2011 yıllarında 4 farklı yasa yapılmıştı.