İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, son aylarda süt üretiminde yaşanan düşüşü Meclis gündemine taşıdı. Sezgin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, TÜİK tarafından açıklanan veriler doğrultusunda inek sütü üretiminde yapısal bir düşüş olduğunu belirterek, süt üretimindeki düşüşün sebebinin açıklanmasını talep etti.
Aydın Milletvekili Sezgin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” verilerine göre Aralık 2018’de ülkemizdeki süt üretiminin, 2017 yılının aynı ayına göre %5,3 oranında düşüş gösterdiğini vurgulayarak, Ekim 2018’de başlayan düşüşün asıl nedeninin ekonomik kriz olduğunun altını çizdi ve ekonomik kriz nedeniyle süt arzının yetersiz kalmasına yönelik herhangi bir tedbir alınıp alınmadığının açıklanmasını istedi.
Ekonomik krizin etkilerini artırdığı sonbahar aylarından bu yana hayvancılık sektörünün de diğer sektörler gibi krizden etkilendiğinin altını çizen Aydın Sezgin, 2018 yılının Eylül ayından sonra iflas eden ya da konkordato ilan eden süt ve süt ürünleri işletmelerinin ve hayvancılık tesislerinin sayısının da kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.
İYİ Parti Milletvekili Sezgin, “etkisini artırmakta olan ekonomik kriz nedeniyle süt arzının yetersiz kalmasına yönelik herhangi bir tedbir alınmış mıdır” ifadelerini kullanarak, süt ve süt ürünlerinin fiyatlarında yaşanan artışa karşı tüketicileri korumaya yönelik olarak “tanzim satış merkezleri” kurulup kurulmayacağının da Tarım Bakanı tarafından açıklanmasını istedi.
Soru önergesinde şu sorular yer aldı:
1) İnek sütü üretiminde mevsimsel değil yapısal bir düşüş olduğu görülmektedir. İnek sütü üretimindeki düşüşün kaynağı nedir?
2) Ülkemizde 2017 ve 2018 yıllarında aylık bazda büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayıları nedir?
3) Ülkemizde 2017 ve 2018 yıllarında inek, koyun ve keçi sütü üretimi yapan işletme sayısı nedir?
4) Ekonomik krizin etkilerini artırdığı sonbahar aylarından bugüne iflas eden ya da konkordato ilan eden süt ve süt ürünleri işletmelerinin sayısı nedir?
5) Sonbahar aylarından bu yana iflas eden ya da konkordato ilan eden hayvancılık işletmelerinin sayısı nedir?
6) 2017 ve 2018 yıllarında toplam kaç ton süt ve süt ürünleri ithalatı gerçekleştirilmiştir?
7) 2019 yılı için planlanan süt ve süt ürünleri ithalatı miktarı ve menşei ülkeler nedir?
8) Etkisini artırmakta olan ekonomik kriz nedeniyle süt arzının yetersiz kalmasına yönelik herhangi bir tedbir alınmış mıdır?
9) Süt üretimindeki dalgalanmanın önlenmesi ve diğer sorunların üstesinden gelinmesi amacıyla, süt üretiminde kooperatifleşmenin teşviki düşünülmekte midir?
10) Süt ve süt ürünlerinin fiyatlarında yaşanan artışa karşı tüketicileri korumaya yönelik “tanzim satış merkezi” uygulamaları planlanmakta mıdır?