İsveç’teki Gothenburg Üniversitesi’nden bilim adamlarının ak yanaklı kazlar (Branta leucopsis) üzerinde yaptığı araştırma, az yavrulayan bu kuşların daha uzun yaşadığını ortaya koydu.
Bilim adamları, yaşam süresinin, DNA’nın yer aldığı kromozomların uçlarında bulunan "Telomer" adlı yapıların uzunluğu tarafından belirlendiğini, kromozom uçlarının hasar görmesini engelleyerek yaşam süresini artıran bu yapıların, yaşlanmaya bağlı olarak kısaldığını belirtti.
Ak yanaklı kazların, telomer uzunluklarını yaşam süresi kısa olan kuş türlerinden daha iyi koruduğunu ifade eden bilim adamları, kazların üremekten çok, vücut işlevlerinin korunmasına "daha fazla bağlı olduğunu" vurguladı.
Araştırmacılardan Angela Pauliny, hayvanlar aleminde üreme ve yaş arasında bağlantı bulunduğunu belirterek, fillerin az yavruladığı ancak yaşam süresinin uzun olduğu, farelerin ise kısa süre yaşadığı ancak çok yavruladığı örneğini verdi.
Pauliny, en iyi erkeklerde korunan telomerlerin uzunluğunun dişilerde daha hızlı kısaldığına da dikkati çekti. Araştırmada farklı yaş gruplarından birçok kazın iki yıl arayla iki kez incelendiği belirtilirken, telomer uzunluğunun dişi ve erkekler arasında farklılık gösterdiği bildirildi.