ST. PETERSBURG - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Rusya olarak bulundukları bölgede önemli yükleri üstlendiklerini belirterek, “Gerek Azerbaycan - Ermenistan arasındaki konularda gerekse Suriye ile ilgili konularda, Irak’daki gelişmelerde müşterek atabileceğimiz adımlar olduğuna inanıyorum ve bu konularda yaptığımız görüşmelerin geleceğe yönelik iyi bir çerçeve oluşturmasını temenni ediyorum” dedi.
Türkiye-Rusya 4. Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı (ÜDİK), St Petersburg’daki Konstantinovski Sarayı’nda, Başbakan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığında yapıldı.
Toplantı öncesinde konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Rusya arasında son yıllardaki gelişmelerin birçok ülkeyi kıskandıracak noktaya geldiğini ve farklı alanlardaki işbirliğinin her geçen gün artarak devam ettiğini ifade etti. Erdoğan, askeri, siyasi, ekonomik, kültürel alandaki gelişmelerin devam ettiğini söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 35 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Erdoğan, 2013 yılının eylül ayına kadar ticaret hacminde yaşanan düşüşün de küresel ekonomik krizden kaynaklandığını dile getirdi.
Erdoğan, 2020’de iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefleri bulunduğunu bildirerek, “İnanıyorum ki bizim girişimcilerimiz bu konuda hazırlar. Sürekli kendilerini teşfik ediyoruz, birçok alanlarda kendilerine bu teşfikimizi sürdürüyoruz” dedi.
Rus Siberbank’ın Türkiye’ye gelmiş olmasının finans alanındaki ilişkileri farklı konuma taşıdığını vurgulayan Erdoğan, beraberindeki heyette Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün de bulunduğunu, muhataplarıyla yapacakları çalışmalarla karşılıklı yatırımlar konusunda geleceğe yönelik persfektifi de ortaya koyacağını söyledi. Türk firmalarının Rusya’daki toplam yatırım bedelinin 10 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Erdoğan, “İkili görüşmemizde Türkiye - Rusya arasındaki konuları A’dan Z’ye ele alma imkanımız oldu” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 4 milyona ulaştığına işaret ederek, “Biraz daha gayret edilirse birinci sıraya Rusya’dan gelen dostlarımız çıkacaktır. Bu halklarımızın kaynaşması için çok çok önemli. Temennim odur ki Türkiye’den de Rusya’ya gelen vatandaşlarımın sayısı her geçen gün daha da artsın. Bu kültürel etkinliklerle daha da artacak diye düşünüyorum. Kültür ve Turizm Bakanım da seyahatte bizimle beraber, bu çalışmaları karşılıklı yürüteceklerdir” değerlendirmesinde bulundu.
Görüşmelerde bölgesel meselelerin de ele alındığını bildiren Erdoğan, “Bölgede şu anda Rusya ve Türkiye olarak üzerimizde önemli yüklerin olduğuna inanıyorum. Gerek Azerbaycan - Ermenistan arasındaki konularda gerekse Suriye ile ilgili konularda, Irak’daki gelişmelerde müşterek atabileceğimiz adımlar olduğuna inanıyorum ve bu konularda yaptığımız görüşmelerin geleceğe yönelik iyi bir çerçeve oluşturmasını temenni ediyorum” dedi.
Putin: Türkiye dış politika ortaklarımızdan
ÜDİK toplantısınının açılış konuşmasını yapan Vladimir Putin, “Bazı konularda görüş ayrılığımız olsa da bu, ilişkilerin soğuması anlamına gelmez. Tam tersi daha yakın temas kurarak ortak çözüm oktaları bulmaya çalışıyoruz. Türkiye dış politika ortaklarımız arasındadır” dedi.
İkili ilişkilerdeki gündemin detaylı bir şekilde ele alındığını belirten Putin, Rusya’nın Türkiye ile işbirliğinin her alanda geliştiğini vurgulayarak, “Düzenli siyasi diyalog içerisindeyiz. BM ve G20 kapsamında bölgesel ve uluslararası problemlerin çözümü konusunda ortak işbirliğimiz var” diye konuştu.
Putin, Soçi’de düzenlenecek 2014 Kış Olimpiyat oyunlarının ülkesi için önemine değinirken de buradaki katkılarından dolayı Türk inşaat firmalarına teşekkür etti. Putin, Rusya ile Türkiye arasında sanayi, otomotiv, mali ve sosyal alanların yanı sıra askeri işbirliği, hukuk ve terörle mücadele alanlarında da yakın işbirliği yaptıklarını belirtti.
Erdoğan’dan, Putun’e: Bizi Şanghay İşbirliği Teşkilatı’na alın
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Konstantinovski Sarayı’nda düzenlenen Türkiye-Rusya 4. Üst Düzeyli Stratejik Konsey toplantısının ardından, mutabık kalınan anlaşmalarının imza törenine katıldı ve ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, 2012 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 35 milyar dolara yaklaştığını, 2013 yılının Eylül ayına kadar bu rakamın biraz düşüşe geçtiğini belirterek, “Her iki ülkede siyasi irade, hedef olarak 2020’de 100 milyar dolarlık belirlemiş bulunuyor. Farklı alanlarda atacağımız adımlarla bunu yakalamada önümüzde engel göremiyorum” dedi. Bölgesel sorunları ele almak suretiyle bölgesel konuları da enine boyuna değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, Suriye’de kimyasal silahlarla öldürülen bin 500, bin 600 kişinin araştırıldığını, ancak konvansiyonel silahlarla öldürülen 100 binlerce insanın araştırılmamasının manidar olduğunu ifade etti. Erdoğan, “Temennimiz kalıcı barışın dünyada tesisi için biz siyasiler olarak üzerimize düşenin yapılmasıdır” dedi. Erdoğan, Cenevre 2’yi başından itibaren desteklediklerini belirtirken de “Fakat üzülerek şunu söyleyeyim ilk toplantıdan ne yazık ki hiçbir netice alınamadı. Yine destekliyoruz, temenni ederiz ki netice alalım. Kaybedecek vakit yok. Bütün bu kaybolan vakitler sadece Suriye’deki rejime zaman kazandırmaktadır” diye konuştu. Erdoğan, bir soru üzerine, Greenpeace üyesi Gizem Akhan’ın serbest bırakılmasının önemli olduğunu ifade etti. Erdoğan, basın toplantısında Putin’e “Şanghay İşbirliği Teşkilatı’na gelin Türkiye’yi alın. Bizi de bu sıkıntıdan kurtarın. Biz bunun yanında Avrasya’daki ülkelerle ilgili de serbest ticaret anlaşmasına varız. Ama dediğim gibi Şanghay İşbirliği Teşkilatı olayını daha öncede Sayın Başkana izah etmiştim. Bunu önemsiyoruz” diye seslendi.