PEKİN - Çin 'de yapılan 12'inci Ulusal Halk Kongresi sürerken, başkent Pekin'de gazetecilere konuşan Çin Kamu ve Personel Komisyonu Başkan Yardımcısı Vang, "Ülkede nüfus ve insan kaynakları meselelerinin çözümü noktasında halen baskı oluşturucu unsurların yer aldığını fakat mevcut aile planlama ve tek çocuk politikalarında düzenlemeye gidilmesinin söz konusu olmadığını" belirtti.
Vang, aile planlama politikasında gevşemeye gidilmeyeceğini söyleyerek "bu husustaki çalışmaların yoğunlaştırılacağını fakat değişimin öngörülmediğini" ifade etti.
Çin'in yoğun nüfusu ve nüfus ile insan kaynakları arasındaki karşılıklı baskı unsurlarının halen büyük olduğuna dikkati çeken Vang, "Parti yönetiminin, henüz tek çocuk politikasında gevşemeye gidilmesi yönünde bir takdirinin olmadığını" dile getirdi.
Çin'de yaşlanan nüfus ve iş gücü sıkıntısının yol açtığı problemler nedeniyle tek çocuk politikasında gevşemeye gidilmesi yönündeki görüşler çoğalmıştı. Son zamanlarda ülkede farklı alanlarda çalışan birçok akademisyen ve araştırmacı, merkezi hükümete tek çocuk politikasında gevşemeye gidilmesinin gerektiği uyarısında bulunmuş ve aksi takdirde Çin'de ekonomik ve sosyal bağlamda gelecekte yaşanabilecek zorlukların anlatıldığı kapsamlı raporlar sunmuştu.
Öte yandan bazı ekonomi uzmanları ise 1,34 milyarlık nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi konumunda olan Çin'in politikada gevşeme yaptığı takdirde kişi başına düşen milli gelir ve ekonomik büyüme hızında yavaşlama yaşanacağı endişesinde bulunarak, bu durumun sosyal ve ekonomik yaşamı olumsuz etkileyeceği görüşünü savunuyor.
60 yaş ve üzeri nüfusu 180 milyona ulaşan Çin, halen dünyada yaşlı nüfusu 100 milyonu aşan tek ülke konumunda. 2033 yılına kadar Çin'in 60 yaş ve üzeri nüfusunun 400 milyonu bulmasından endişe ediliyor.
Çin'in eğer son 30 yıldır tek çocuk politikasını uygulamadığı varsayılacak olursa, nüfusunun şu ankinden 400 milyon daha fazla olabileceği ifade ediliyor.