Depremden bu yana 13 yıl geçti ama...

17 Ağustos depreminde yerle bir olan Kocaeli'nde vatandaşlar hasarlı binalarda oturmaya devam ediyor.

KOCAELİ'DE 13 YILLIK SORUN: 3 BİN 756 HASARLI BİNA

Geçtiğimiz Yüzyılın en büyük falaketlerinden biri olarak kabul edilen ve yaklaşık 18 bin can alan 17 Ağustos 1999 Depremi'nin 13'üncü yıldönümünde, aradan bu kadar süre geçmesine rağmen hala 3 bin 756 hasarlı bina bulunması ve bunlarda da binlerce vatandaşın oturması yetkilileri kara kara düşündürüyor. Bugüne kadar yasal engeller ve çeşitli nedenlerle hasarlı oldukları halde yıktırılamayan ve 9 bin 900 civarında bağımsız daire ve işyeri bulunan bu binaların yıkımı için "balaştma" tebligatları gönderilmesine rağmen bu sürecin de çok uzayacağı belirtiliyor. Kocaeli Valiliği'nin son tesbitlerle kesin şeklini alan il genelinde 17 Ağustos Marmara Depremi'nde hasar gören, onarımlarının yapılmasına karar verildiği halde onarılmadığı anlaşılan 3 bin 756 bina olduğu belirlenmişti. Tek tek belirlenip raporları çıkarılıp fotoğraflandıoğı da belirtilen bu binalarda 9 bin 900 civarında bağımsız konut ve işyeri bulunduğu, 4 bin 200 konutta da kiracılar oturduğu anlaşılmıştı. Kocaeli Valisi Ercan Topaca bu binalarda ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun da katılımıyla ve tüm ilçe belediye başkanları ile toplantı yaparak onlarla gelişmeleri ve teknik konuları paylaştı. Bu toplantdıda da alınan kararlar gereği, önce bu hasarlı binalardaki dairelerde oturan 4 bin 200 kiracıya, "Oturduğunuz bina hasarlı ve tehlikelidir. 60 gün içinde boşaltın" şeklinde tebligatlar gönderilmeye başlandı.

Kocaeli'nin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğunun bilinmesine, olası İstanbul depreminden bu bölgenin de etkileneceğinin sık sık dile getirilmesine rağmen bu binalarla ilgili 13 yıldır çalışma yapılmaması eleştrilirken, şu anda yıkım için başlatılan sürecin de uzun zaman alacağı görüşü hakim.

Listesi ilçe ilçe, sokak sokak Kocaeli Valiliği'nin web sitesinde de yayınlanmaya başlanan bu binaların sahipleri, kendilerine tanınan yeni bir hakla binalarında yeniden tesbit yaptırma telaşına düştü. Bir kısmı da ellerine tebligat ulaştırtan sonra, binaları kendi imkanlarıyla güçlendirdiklerini ileri sürüp yeniden yasal yollara başvuru yapacaklarını belirtiyor.Alınan karar gereği, tebligatlar ellerine ulaştıktan sonra boşaltılmadığı takdirde elektrik, doğalgaz ve suları kesilecek olan bu binaların yıkımnı da ilçe belediyeleri üstlenecek. Belediyeler, yıkım işini müteahhitlere ihale ile verecek.