DÜNYAYA BORU SATIYORUZ AMA İTHALAT DA HIZLA ARTIYOR!

Türkiye’nin çelik boru ithalatı 600 milyon dolara ulaştı

Türk çelik boru sektörü, sahip olduğu üretim gücü ile uluslararası pazarlarda rakipleri ile kıyasıya mücadele ederken, Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen 600 milyon dolarlık ithalatın baskısından rahatsız. Aynı dönemde çelik borucular üretimini de yaklaşık yüzde 3 oranında artırarak 3,2 milyon ton üretime imza attı. Üretim kapasiteleri ile ülke ihtiyacını karşılamaya yeterli olan sektör, boru ithalinin hem çelik boru sektörü hem de ülke ekonomisi açısından yarattığı olumsuzluklara dikkat çekiyor.

Çelik boru sektörü Ocak-Ekim 2013 döneminde ihracatını miktar bazında 2012 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 3,11 artırarak 1,5 milyon tona ulaştı. Bu dönemde sektörün ihracatı değer olarak yüzde 1,8 azalarak 1 milyar 384 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Ekim 2013 döneminde çelik boru ihracatının en fazla yapıldığı 3 ülke değişmeyerek Irak, ABD ve Cezayir olarak sıralandı.  

Türk çelik boru sektörü, Ocak-Ekim 2013 döneminde ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine yönelik ihracatta bir azalma yaşadı. Ancak bu azalışı Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki talep artışı ile dengeledi. Avrupa Birliği ülkelerinin toplam çelik boru ihracatındaki payı yüzde 30’lara kadar gerilerken, Kuzey Afrika ülkelerine yapılan ihracat iki kattan fazla oranda arttı.

Türk çelik boru sektörü Ekim ayında, 2012 yılının aynı ayına göre hem değer hem de miktar bazında gerileme yaşadı. Bu dönemde çelik boru ihracatı miktar olarak yüzde 6,6 düşüşle 156 bin tona geriledi. Sektörün değer bazındaki ihracatı ise yüzde 15 azalma ile 130 milyon dolar olarak gerçekleştirdi. Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve İngiltere oldu.

Sektörün 2013 yılının on aylık performansını değerlendiren Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, üretim kapasitesi, ürün kalitesi ve maliyet yapısı ile ihracat kabiliyeti çok yüksek olan sektörün, ithalat baskısı altında olduğunu söyledi. 2013 yılı içerisinde ülkemizin ithalata yaklaşık olarak 600 milyon dolar harcadığını belirten Zeren, rekabetçi yapısı ile uluslararası pazarlarda önemli bir yere sahip olan çelik boru sektörünün, iç pazarda ithal boruların kullanılmasından son derece rahatsızlık duyduğunu belirtti.

Çelik boru yerli üretim kapasitesinin iç talebin çok üzerinde olduğunu, bununla birlikte çelik boru ithalatının gümrük vergisinden muaf olması ve buna karşılık hammadde olarak kullanılan yassı sac ithalatında yüzde 9 gümrük vergisi uygulanması nedeniyle ithalatın sürekli bir artış kaydettiğini belirten Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, bir diğer önemli sorunun da su iletim hatlarında çelik boru kullanılmaması olduğuna dikkat çekti. Zeren, “Ülkemizin coğrafi şartları göz önüne alındığında, su iletim hatlarında işletme ve kullanım güvenliği açısından en uygun boruların çelik borular olduğu görülüyor. Üstelik son yıllarda hammadde fiyatlarının düşmesi ile birlikte, çelik borular ekonomik olarak da en uygun borular haline geldi. Buradan hareketle, belediyelerimizin ve kamu kuruluşlarının su iletim hatlarının planlanmasında çelik boru kullanımını göz ardı etmemesi büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz günlerde Bodrum’daki bir su iletim hattında meydana gelen patlama,  malzeme seçiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bodrum’da yaşanılan bu tatsız olayın gösterdiği gibi, su iletim hatlarında doğru malzeme seçimi, hem ekonomik açıdan hem de işletmenin güvenliği ve kullanım ömrü açısından çok büyük önem taşıyor. Yerel yönetimlerin boru seçiminde maliyet hesaplarının yanı sıra işletme güvenliği ve kullanım ömrü kriterlerini de dikkate alması gerekiyor.” diyerek açıklamalarını bitirdi.