Eğitim hangi şartlarda başlıyor?
Uzaktan ve seyreltilmiş yüz yüze yöntemle başlanacak, duruma göre değişiklikler olabilecek. Bir anlamda “kervan yolda dizilecek”... Sadece bizde değil tüm dünyada durum aynı. İlk kez böyle bir salgınla karşı karşıyayız ve hiçbir deneyimimiz yok.
EĞİTİMİN ŞARTLARI:
İşin bilimsel yanına girmeden önce var olan şartların altını çizmek gerek.
Özel okullar kendi uzaktan eğitim programlarını oluşturdular. EBA’ya göre görece daha kaliteli programları var. Genelde orta ve üstü sosyoekonomik düzeye sahip ailelerin çocukları olan özel okul öğrencilerinin büyük çoğunluğunun internet, televizyon ve bilgisayardan yana sorunları yok.
Devlet okullarının özellikle yoksul ailelere mensup öğrencileri için durum hiç de öyle değil. Milyonlarca evde internet ya da televizyon olmadığını biliyoruz. Bu çocuklar eğitime nasıl ulaşacak? Yüz yüze eğitimde bile devasa bir fırsat eşitsizliği söz konusuyken uzaktan eğitimde bu makas daha da açılıyor.
Okulların hijyen şartları tartışmaya açık. Devlet okulları velilerden bağış topluyor. Velilerin yoksul olduğu okullarda bu bağışlar öğretmenlerden bekleniyor.
EĞİTİM EKONOMİSİ:
Mevcut şartlarda okulların açılması zorunlu görünüyor. Eğitim öğretim başlı başına dev bir sektör. Kırtasiye malzemesi ve kitap üretenler/satanlar, okul kıyafeti üreten ve satanlar, servisçilik, catering, öğretmen ve hizmetliler vs. liste uzar. Bunların ayakta kalması için okullar açılmak zorunda.
ÖĞRENCİLERİN GEREKSİNİMLERİ:
Uzmanlara göre özellikle okul öncesi eğitim ve 1. sınıfların eğitim/öğretiminin başlaması gerekli. Bu yaş gruplarının sosyalleşmeyi öğrenmeye ihtiyaçları var. Ailelerinde aldıkları davranış eğitiminden bilişsel eğitime geçişlerinin öğretmenlerce yürütülmesi çok önemli. Bu yaş gruplarında eğitim/öğretimden uzak kalmak onlara uzun vadede zaman kaybettirecek, olası yetenekleri yeterince gelişemeyecek.
Üst sınıfların öğrencilerinin farklı ihtiyaçları var. Çoğu öğretmenin belli zaman dilimleri içinde ders anlatma, sınav yapma dışında öğrenciler için önemli işlevleri var. Öğretmen onlar için zaman zaman sırdaş, akıl danıştıkları ve dertleştikleri ağabey-abla demek.
OKULLAR AÇILINCA HASTALIK YAYILMAZ MI?
Evde oturan öğrenci görmedim. Zaten bir şekilde sokaktalar. Bu anlamda okul gibi daha kontrollü yerlerde olmaları bana daha güvenli görünüyor.
Bu noktada sürecin yönetilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Süreç Merkezden / Bakanlıktan değil, Vali ve Kaymakamlarla işbirliği ile İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak yürütülmeli. Her ilin ve ilçenin vak'a durumu birbirinden farklı. Vak'a artışı ve azalışına göre okul günleri yerel yönetimlerce düzenlenmeli. Nasıl ki kar tatili kararı her ilde Valilikler tarafından alınıyorsa eğitim planlaması da yerel olmalı.
Başlayan eğitim öğretim sezonunun öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve tüm eğitim çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum...