Tehlike çok büyük.. Geleceğimizi emanet edeceğimiz Türk Gençliği maalesef ehil ellerde değil..
Eğitimi yönetenler ve bunlara danışmanlık yapanlar kafalarını kuma gömmüşlerdir.. Deve kuşu misali.. Sabah erken kalkan Milli Eğitim Bakanlığında gece gördüğü rüyayı eğitim kurumlarında uygulamaya koyuyor..
Yalova da ve diğer illerde tespit edilen “”NİTELİKLİ OKUL” örneklerine baktığımda en niteliksiz okullar seçilmiştir. Bir kaç okul hariç.. Birkaç okul dediğim de FEN LİSELERİ ve SOSYAL BİLİMLER LİSESİ.. Diğer okullara baktığımda hiç bir özelliği ve bilimsel başarısı olmayan birkaç yıllık okullar..
Nitelikli okul tercihinin kriterlerinin neler olduğu hiç kimse tarafından bilinmiyor.
- Anadolu Lisesi olarak öğrenci yetiştiren okullar sıradanlaştırıldı. Bu okullarımızın öğretmen kadroları deneyimli , bilgili ve çağdaş eğitiminden haberdar olan meslektaşlarımız idi...Hiç Kimse okullar arasında ayrım yaptığımı düşünmesin Ben sadece yılların deneyiminden bahsediyorum…Olgunlaşmış ,tecrübe sahibi olmuş ,hatta kendilerini öğrencilerine göre hazırlamış eğitim kadrolarından bahsediyorum..
Kendi yaşadığım ildeki Milli Eğitim Yöneticilerine sormak hakkım değil mi?
Ey Eğitim yöneticisi ve ya uzman yönetici arkadaş Yalova da nitelikli okul tespiti yaparken ölçünüz neydi?
Öğretmen kadrosu mu?
Öğrenci sayısı Mı?
Okul Binasının kalitesi mi?
Okulun bulunduğu yer mi?
Okulun çevresi mi?
Okulun bulunduğu semtte yaşayan ahalinin ,halkın sayısı mı?
Okulun çevresinde ki canlı ya da cansız varlıklar mı ölçü alındı? Çık kardeşim cevap ver…
- sorulara cevap vermeye mecbursunuz. Şunu anlayabilirim..
“”HASBELKADER BİR KOLTUK SAHİBİ OLDUM..BU SORULARI YANITLARSAM KOLTUĞUM ALTIMDAN KAYAR.”” Diyebilirsiniz... Bu düşüncenizi de saygıyla karşılarım. Ben anlayışla insanım…
Amacınız nedir? Diye sorduğumuzda en yetkili anlı şanlı makamlarda oturanlardan “”TIK ”yok.. Söyleyecek sözleri olsa dahi korkudan ve ya koltuk sevdasından susuyorlar. Ancak bu vatandaşlarla bire bir konuştuğunuzda alçak sesle doğruları söylüyorlar.. Yeter mi ? asla…
- neden önemlidir? Modern dünyanın en önemli parametresi eğitimdir. in önemi her geçen gün artmaktadır.. in önemini zamanında algılayamayan Koskoca Osmanlı İmparatorluğunun sonunu her Türk vatandaşı biliyor. kısa süreli bir çalışma değildir. Uzun ve planlı bir program dahilinde eğitimi uygulayan ülkelere lütfen herkes baksın.. Bu ülkeler her alanda çağın gereklerini yaparak dünyanın önde gelen milletleri konumunadırlar…Bundan dolayı diyorum ki “”EĞİTİM ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİLDİR.. ”i oyuncak zannedenler bu gün ülkemizde iş başında.. Şu gerçeği anlamakta zorlananlar eğitimi planlarlarsa sonuç vahim olur. eskiden hayata hazırlık süreci ve meslek edinme uğraşı olarak görülüyordu. Günümüzde ise hayatla bağ kurmanın en önemli yolu eğitimdir.. İnsan oğlu ilk çağlardan beri araştırmak , öğrenmek , öğrendiklerini hayatında uygulamak istemiştir.. İnsan oğlunun bu arzusu onu insan yapan temel özelliklerinin başında yer alır.. Bundan dolayı in önemi tartışılmazdır. Yaşadığımız çağın bilgi çağı olması; bilginin kişide son derece büyük farklar oluşturduğunun icat edilmesi eğitimin önemini kat kat arttırmıştır…in insan hayatındaki önemiyle ilgili bir çok bilim adamı;düşünür,yazar,edebiyatçi,eğitimci oldukça anlamlı yazılar yazmışlardır.. Ülkemizde eğitimin önemi şuurlu olarak kabul eden bir çok insan var…Bunları eğitimle ilgili uyarılar var. Ne yazık ki bu uyarılar hiç dikkate alınmıyor.. Son on beş yıl içinde bir çok defa değiştirilen sınav sistemleri ve ders müfredat programları bilim adamlarının uyarılarının önemsenmediğini göstermektedir. Gelinen son nokta yazımın başlığında ifade ettiğim “”EĞİTİM ÇÖKTÜ.” Sözcükleriyle özetlenmiştir…
Bir öğretmen olarak yıllarca görev yaptığım okulların bu günkü durumuna baktığımda içim sızlıyor. Eğitimin önemi vurgulamak için aşağıdaki maddeleri lütfen okuyunuz ve düşününüz..
İnsan olmak ve insanca yaşamayı eğitime borçluyuz.
Mutluluğumuzu ve kaliteli hayatımızı ancak eğitimle planlayabiliriz.
Ekonomik hayatımızı eğitimle düzenleyebiliriz.
Bağımsız bir millet olarak yaşamamızı ancak ve ancak eğitimle sürekli hale getirebiliriz.
Hak -hukuk-bireyler arası eşitliği ve adaleti sağlamanın tek yolu kaliteli bir eğitimdir.
Bu topraklarda sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşamamızın tek yolu çağdaş bir eğitim sistemiyle gençlerimizi yetiştirmeye ve olgunlaştırmaya bağlıdır..
Kendimize güvenin ve ya öz güvenimizi sağlam temelleri oturtulmuş eğitimle sürekli kılabiliriz..
Medeni bir millet olmamızı ancak eğitim yoluyla sağlayabiliriz.
Millet olarak kalkınmamızın yolu eğitimden geçer..
Demokrasiyi;özgürlüğü;insan hak ve hürriyetleri eğitimin dışında hiçbir yolla öğrenemeyiz..
İnsanca yaşamanın özü ,eğitimin sonucudur..
Eğitim önemi sadece bunlarla yeterli değildir. Eğitimin insanlara sağladığı o kadar çok fayda var ki binlerce sayfa kitap yazsak bile bu faydaları tamamıyla anlatamayız..
Sonuç olarak diyorum ki eğitimin önemini insan olmamızın bir gereği olarak görmek zorundayız..
Türk Milli Eğitimini yönetenler bu şuurda mı derseniz? Size olumlu bir cevap veremem..
Eğitim çöktü derken uygulamaları düşünerek bu ifadeyi kullandım. Umarım yanlıştan bir an önce dönülür..
Eğitim alanında yapılan hatalardan vaz geçilir de dünya gerçekleri düşünülerek akılcı, bilimsel ,milli ve manevi değerlerimizi bünyesinde barındıran bir planlamayla çökmüş eğitim yeniden canlandırılırsa kaybettiğimiz yılları geri kazanamayız ama yanlıştan dönülmüş olur.
İlgililere seslenmek istiyorum..
Eğer vatanınızı, devletinizi ve birlikte yaşadığınız milletinizi seviyorsanız bu hatalı uygulamalardan vaz geçiniz. Yanlıştan dönmek erdemliliktir. Eğitime önem vermelisiniz. Milletinizin, toplumunuzun ya da aidiyet duyduğunuz hangi siyasi görüşe sahip olursanız olunuz her vatandaşımızın eğitimli olması için çaba göstermeniz gerekir. Bu çabanın ilk ve en büyük adımı insana hizmettir..
Bugün ekonomik kalkınma hızı ile toplumun eğitim düzeyi arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bunu göz ardı ederek gelişmiş toplumları yakalamaya olanak yoktur.