Ülke ekonomisine katkı sağlamak ve üretim gücü oranını yukarı çekmek adına 8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı Kanun ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu.
2008 yılına gelindiğinde ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayacaklar için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65’e yükseltildi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999’dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsar.
Kendilerine "EYT Mağduru" diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Bakanlıkça tam resmi rakam açıklanmasa da ülke yetkililerince ve konu uzmanlarınca konuşulan rakamlara bakıldığında ise Türkiye’de yaklaşık 6 milyon kişinin EYT’li olarak sayılabilir.
2022 Aralık ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT’lilere müjdeyi verdi ve bu ayın sonuna kadar meclise getirileceğini duyurdu. EYT mağdurları yıllardır verdikleri haklı mücadelelerinde sonuca ulaştıkları için adeta bayram ettiler. Verilen bu müjde sonucu 1999 öncesi sigortalı çalışıp eksik prim günü olanlar askerlik ve doğum borçlanmaları için Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurular yaptılar ve yüksek miktarda borç altına girdiler.
Aralık ayı bitti ama EYT kanun tasarısı Meclis'e sunulmadığı gibi tekrar bir detaylı açıklama da yapılmadı.
Beştepe'de gerçekleştirilen 2023 yılının ilk kabine toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı; "Geçtiğimiz yılın sonunda EYT düzenlemesini duyurduk. Emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen, milyonlarca vatandaşımızın uzun yıllardır dile getirilen sorunlarını herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında Meclisimizin takdirine sunuyoruz." Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yasal düzenlemenin de ayrı bir teklif olarak önümüzdeki hafta Meclis gündemine getirileceği kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrası AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, düzenlemenin bu ay sonuna doğru Meclis’e gelebileceğini söyledi. Turan açıklamasında, “EYT en geç Ocak sonu Meclis'te olur, Şubat ortasında yasalaşır” ifadelerini kullandı.
Dün akşam saatlerinde AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM’de yaptığı basın açıklamasında, “Bakanlığın EYT’yle ilgili düzenlemeyi kendilerine henüz göndermediğini söyledi. EYT ile ilgili çalışmayı bitireceğiz ama bizden bir tarih istemeyin" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2022 yılı Aralık ayında müjde olarak duyurduğu ve bu mağduriyetin yılsonuna kadar bitirileceğini duyurduğu günden bu güne bir aydan fazla bir süre geçtiği halde EYT kanun tasarısı daha Meclis'e bile sunulmadı.
Yapılan açıklamalara ve çalışmalara bakarak EYT düzenlemesinin kanunlaşıp Resmi Gazete ’de yayınlanmasının Mart ayı başına ancak yetiştirilebileceği anlaşılıyor.
EYT mağdurlarının bir diğer önemli sorunu da Aylık Bağlanma Oranı (ABO)’nun yüzdelik değerlerinin çalışma hayatına başladıkları oranlara bakarak yüzde 50 oranında düşürülmesidir. Bu ABO oranı çalışanların emeklilik hayatı boyunca yaşamlarını idame ettirmek için alacakları maaşlarını olumsuz yönde etkilemektedir.
Bu uzatılan EYT sürecinden elbette hali hazırda çalışmayan ve hiçbir geliri olmayan vatandaşların etkilendiği görülmektedir. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, EYT mağduriyeti için onlarca yıl mücadele eden ve bunun sonucu hükümetin harekete geçmek zorunda kaldığı yasal hakları olan emeklilik haklarının bir an önce yasallaşmasını bekliyorlar.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Aralık ayında yasal hakları olanın tekrar onlara müjde olarak duyurulduğu EYT kanun tasarısının bir an önce mağduriyetlerinden önceki hali ile yasallaşmasını ve ABO oranlarının da çalışma hayatına başladıkları zamandaki oranlara döndürülmesini sabırsızlıkla bekliyorlar...