Fırat Boru, zoru başardı

Dev boruların; Ar-Ge, mühendislik, üretim ve denetimi de yüzde yüz Türk markası Fırat tarafından gerçekleştiriliyor. Fırat'ın ürettiği dünyanın en uzun polietilen borularıyla önümüzdeki 50 yılda Kuzey Kıbrıs'ın içme suyu hasreti sona erecek.

KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak Anamur'da yapımı süren Asrın Projesi'nde sona gelindi. Denizin 250 metre altında askıda kurulacak 80 kilometre uzunluğundaki su hattı için kullanılacak 160 borudan 150'ncisinin kesimi Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Taşucu Beldesi'nde tamamlandı. Kalan 10 borunun ise, bu ay sonunda tamamlanması planlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Asrın Rüyası' olarak nitelendirilen KKTC Su Temin Projesi'nde deniz geçişi için kullanılacak boruların imalatı Taşucu Beldesi'nde Fırat Boru üretim tesislerde devam ediyor. Her biri 500 metre uzunluğunda toplam 150 borunun üretiminin yapıldığı tesiste Fırat Boru'nun Altyapı Pazarlama Müdürü Dr. Mehtap Uluceviz çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Uluceviz, 500 metre uzunluğunda boru üretiminde dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip olduklarını söyledi. Asrın Projesi'nin gündeme gelmesi ile birlikte kendilerinin de harekete geçip ekip içinde yer alarak çalışmalara dahil olduklarını ifade eden Uluceviz, şöyle dedi;

"Şu anda bu tip boru üretiminde dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahibiz. Yurt dışındaki tek rakibimiz, proje başlamadan önce yılda sadece 14 kilometre boru üretebileceklerini beyan etti. Bu da şu anki maliyeti yüzde 25 arttıracaktı ve projenin hayata geçmesi 5-6 yıl ötelenecekti. Biz tamamen angaje olduk. Dünyanın en büyük kapasiteli makinesinin yatırımını yaptık. Makinenin Ar-Ge'si de, geliştirilmesi de bize aittir. Bu, Fırat'ın kendi öz sermayesiyle yaptığı, hiçbir yabancı yatırımcı ya da ortağın olmadığı, büyük bir başarı öyküsüdür" dedi

Projenin başlatma, planlama ve tasarım, yürütme ve inşaat aşamalarında titizlikle çalıştıklarını da kaydeden Uluceviz şunları söyledi:

"Başlatma aşamasındaki hedeflerimize, bugün geldiğimiz bitirme aşamasında yüzde yüze ulaştık. Üstelik boru başına yüzde 25 daha az maliyetle bunu başardık. Uygulama projesi hazırlık safhasında PE 100 borularda yapılması gerekli tüm testler, bizim ürettiğimiz borularda yapıldı. Bu aşamada sırf bu projenin gerçekleşme ihtimali olduğu için büyük bir yatırım kararı aldık. Dünyada PE 100 borunun üretilebildiği en büyük çap olan 2 bin 500 çapta boru üretilebilecek üretim hattının siparişini verdik. Böyle bir öngörü ile zamanında bu yatırım firmamız tarafından yapılmamış olsaydı toplamı 80 kilometre olan bin 600 mm çapında 500 metre uzunluğunda boruların 1 yılda üretim şansı dünyada hiçbir firmada olmayacaktı. Aynı zamanda bütün olasılıkları göz önüne alıp bir üretim hattı daha sipariş verdik. Bütün ekibin özverili çalışmaları sonunda proje sahibi DSİ ve proje üstlenici firmalarına verdiğimiz sözü tutarak 19 Kasım 2012 günü ilk borunun üretimine başladık. Kesintisiz 500 metre boru üretiminde oluşabilecek tüm riskler; gerek elektrik, ekipman, hammadde, gerekse işçilik bakımımdan değerlendirilmiş olup bütün bunlar için gerekli yatırımlar planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Bütün proje ekibi olarak dünyada bir ilki gerçekleştirerek 80 kilometre ve standartların üzerinde kalite performansına sahip boruların üretimini gerçekleştirmenin gururunu paylaşıyoruz."

Dr. Uluceviz, konuşmasının ardından basın mensupları ile birlikte üretim tesisini gezdi. Gezi sırasında üretimin tüm aşamalarını gösteren Uluceviz ve beraberindekiler daha sonra ise 150'nci boruya imza attı.

3 AYAKLI PROJE

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve DSİ'nin ortaklaşa yürüttüğü KKTC Su Temini Projesi'nin Türkiye, Deniz Geçişi ve KKTC olmak üzere 3 ayağı bulunurken bu dev projesinin en önemli bölümü olan "Deniz Geçişi" Fırat'ın PE Boru üretimindeki yüksek mühendislik bilgisi, tecrübesi, üretim hızı ve dünya plastik literatürüne girmiş başarıları ile hayata geçiyor.

KTC'NİN İÇME SUYU HASRETİ SONA ERİYOR

KKTC'nin yüzyıllardan bu yana süren içme suyu sorununu çözmek amacıyla hayata geçirilen "Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a İçme Suyu Temini" projesinde sona gelindi. Fırat tarafından bu proje için özel olarak üretilen, kesintisiz 500 metre uzunluğunda dünyanın en uzun polietilen borularıyla, deniz dibinden yılda 75 milyon metreküp su taşınması hedefleniyor. Dev boruların; Ar-Ge, mühendislik, üretim ve denetimi de yüzde yüz Türk markası Fırat tarafından gerçekleştiriliyor. Fırat'ın ürettiği dünyanın en uzun polietilen borularıyla önümüzdeki 50 yılda Kuzey Kıbrıs'ın içme suyu hasreti sona erecek. İmkânsız gibi gözüken 1 yıl gibi kısa sürede tamamlanan boruların üretim ve kaynak işlemleriyle birlikte, "basınç" ve dayanıklılık" testlerini de gerçekleştiren Fırat, bu önemli üretimin her aşamasında bizzat yürütücülük görevini de üstlendi. Böylece Fırat, nesilleri etkileyecek bu çalışmanın hem hayata geçmesi hem de uzun soluklu, dayanıklı ve kalıcı olmasının temini adına vazgeçilmez bir görevi de yerine getiriyor.

Deniz altından yılda 75 milyon metreküp içme suyunun taşınacağı dünyanın en büyük borularının üretimi için geçen yıl, Taşucu Beldesi'nde 4 bin 400 metrekare üretim alanı kuruldu. Her biri 182.5 ton ağırlığında boruları üreterek Türkiye'de ve dünyada bir ilki gerçekleştiren Fırat, üç ayrı ekstrüksiyon hattı kurarak bu üretimi gerçekleştirmeye başladı. Fırat'ın Taşucu Beldesi'ndeki üretimi ayı sonundaki 160'ncı boru ile son bulacak.

Mustafa ERCAN-Mehmet OKUR/SİLİFKE(Mersin), (DHA)