Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) tarafından 'Kentsel Güç Küresel Rekabet' başlığı altında düzenlenen Dayanışma Fuarı'nın açılışı ve İş Formu yapıldı.
Şehitkamil Kültür ve kongre Merkezi'nde GAGİAD tarafından düzenlenen etkinlik konukların katıldığı kokteyl ile başladı. Daha sonra protokol üyeleri ve katılımcılar Dayanışma Fuarı'nın açılışını gerçekleştirdi. Protokol üyeleri ve davetliler daha sonra firmalar tarafından açılan stantlar ziyaret edildi. Vali Erdal Ata ve beraberindekiler stantları tek tek ziyaret ederek firmaların çalışmaları hakkında bilgiler aldı.
Fuar açılışının ardından Mehmet Akif Ersoy Toplantı salonunda düzenlenen İş Formu'nun açılış saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından GAGİAD'ın 20 yılını anlatan film gösterimi yapıldı. Gösterimde GAGİAD ruhunun girişimcilik, dayanışma, öncülük, memleket sevgisi ve ortak akıl üzerine inşa edildiği anlatıldı.
Gaziantep Valisi Erdal Ata panelin açılışında yaptığı konuşmada Gaziantep'in marka bir kent olduğunu ifade ederek, "Bu kentin ortak akıl ve girişimciliğiyle ülke ve Gaziantep menfaatleri söz konusu olduğunda herkes ortak bir fikir etrafında toplanarak birlikte hareket ediyor. Gaziantep geçmişinde girişimcilik ruhuna işlemiş. Geçmişte olduğu gibi bugünde Gaziantepliler girişimcilik ruhunu sürdürüyor. Kentsel gücümüzü 2023 yılında 30 milyar doları hedefliyorsak katma değeri yüksek ürünlere önem vermemiz gerekiyor. Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş ülkeler seviyesine çıkmak istiyorsak mutlaka iyi beyinler yetiştirmemiz gerekiyor. 20-30 yıl sonra ileri teknolojiye yönelerek üretime devam etmemiz gerekiyor" dedi.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, bir toplumun ileri gidebilmesi için sivil toplum örgütlerinin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Bu şehrin insanlarının misyonu bölgesinin ve ülkesinin önünü açmaktır. Gaziantep'in 7 milyar dolar ihracata ulaşması 200 ülkeye ihracat yapması gibi bir çok potansiyel küçümsenemez. Bu şehir diyalogdan öte dezavantajı avantaja çevirme yeteneği çok büyüktür. Örneğin Suriye'de yaşanan sıkıntı sürecinde dezavantajlar hemen avantaja dönüştürülüyor. Bu şehir ortak akılla daha iyi hedeflere gideceğine inancımız tamdır" dedi.
TÜGİK Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gürel, "Türkiye ekonomisi büyüyor ve gelişiyor. Özellikle bu bölgeler büyümeye paralel olarak kendi imkanlarıyla tr ekonomisine katkı sağlıyorlar. Gaziantep tr ekonomisinden daha fazla büyüyen bir kent. Gaziantep ülkemizin ender marka şehirlerinden biridir. Gaziantep'in bu birlik ve beraberliğiyle sağlanan başarıdan gurur duymalısınız. Şuanda 5. OSB için çalışmalar başlatıldı. Bölgemizin önemli sorunlarından bir tanesi çözüm süreci çalışmalarıdır. Bizde konfederasyon olarak üyelerimizle bazı çalışmalar yapıyoruz. Başlattığımız beyaz mendil çalışması ile bir ay önce Diyarbakır'a yaptık. Biz bu girişimlerimizi genişletmeye çalışırken 'Akil insanlar' gündeme geldi. Onlar da bu süreci Türkiye'nin her bölgesinde dile getiriyorlar. Ülke insanımızın da bu sürece destek vereceğine inancımız tamdır. Bu sürecin tamamlanmasıyla Gaziantep'ten Van'a kadar önemli sanayi yatırımları olacağını düşünüyoruz. Sanayici huzur ve güven bulduğu yerde yatırımlarını yapar. Bu süreç herkesin katkıları ile sağlanabileceğini düşünüyor ve katkılarınızı mutlaka bekliyorum" dedi.
GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak konuşmasının başında GaziantepValiliği tarafından eğitime destek amacıyla kurulan '4027' SMS hattına salonda bulunan herkesi katılmak üzere bir mesaj göndermeye davet etti.
Başkan Özdurak, konuşmasında Gaziantep'in hızlı trene de ihtiyaç duyduğunu belirerek, "Gaziantep Milletvekilimiz Nejat Koçer beyden Gaziantep'e hızlı tren yapımı için çalışmaların başlatılmasını istiyoruz. Biz de bir sivil toplum örgütü olarak bu süreçte kendilerine gereken desteği vereceğiz. Gaziantep'in bunu hak ettiğini düşünüyoruz. Gaziantep'in 2023 hedefi olan 30 milyar dolar olduğu bir dönemde, bunu daha önce tamamlayabileceğimizi düşünürken ulaşımın her şey olduğu zamanın kıymetli olduğunu ve nitelikli ulaşımın ön plana çıktığı bir dönemde bunun vazgeçilmez olduğu bir gerçek" diye konuştu.
Denizin Gaziantep'e getirilemediğini ancak Gaziantep Sanayi Odası Başkanı aynı zamanda GAGİAD kurucu Başkanı Adil Konukoğlu'nun girişimleri sonucuGaziantep'in denize götürülmeye çalışıldığına işaret ederek, "Gaziantep'i denize götürmeye çalışırken neden hızlı treni de Gaziantep'e getirmeyelim? Bunu sadeceGaziantep'e değil hat üzerinde bulunan bütün iller fevkalade faydalanacaktır. İnsanlarla diyaloga girerek her türlü sorunun çözülebileceğini biliyoruz ve biz bugünlere bu diyaloglarla geldik. Barış ve kardeşlik şehri Gaziantep bu diyaloglarla ortak aklın temellerinim yıllar önce attı ve huzura kavuştu" şeklinde konuştu.
Genç girişimciler olarak kadının ekonominin en önemli aktörü olarak gördüklerini anlatan Özdurak, "Üye açısından bakıldığı zaman Gaziantep'te en fazla bayan üyeye sahip bir derneğiz. Türkiye'de ilk kadınlar kurulunu hayata geçirmiş bir derneğin başkanı olmaktan gurur duyuyorum. Günümüzde kadınlar şiddete maruz kalıyor ve bundan öte canlarından bile olabiliyorlar. Biz kadına yönelik şiddete kesinlikle karşıyız ve bayanlara tam pozitif ayırımcılıkla yanlarında olduğumuzu onları desteklediğimizi bir kez daha buradan hatırlatmak istiyorum" dedi.
Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyeti gençlere emanet ettiğinin de altını çizen Özdurak, "Mustafa Kemal Atatürk, emanete sahip çıkacak kudretin damarlarımızdaki asil kanda mevcut olduğunun işaretini o günlerde vermişti. İşte bu asil kana layık olmamız ve atalarımızın açmış olduğu yolda hiçbir şeyden çekinmeden var gücümüzle çalışmamız gerekiyor. Çünkü devir çalışma devri ve ekonomi devridir. Canla başla çalışarak kentimize ve ülkemizin gelişmesine katkı sağlamalıyız. Bugün bu ülke ekonomisine katkı sağlayan firmaların ve kurumların bir araya getirmek istedik. Amacımız Gaziantep'in ve ülkenin ekonomisine katkı sağlayan firmalarımızı bir araya getirmek ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşların temsilcilerini buluşturup verimli tartışmalar yapabileceği ve bir birlerini daha iyi tanıyabileceği bir ortam oluşturmaktır. Hedefimiz Gaziantep'in Türkiye ekonomisinde sahip olduğu önemli payı tartışmak, başarılı markalara sahip kentimizin başarısını irdelemek, gazi şehrimizin kentsel gücünü küresel rekabete nasıl taşınabileceğinin önünü açmaktır" diye konuştu.
Panele ve fuar açılışına protokol üyelerinin yanı sıra çok sayıda işadamı, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, öğretim görevlileri ve üniversite öğrencileri katıldı. - GAZİANTEP