Teknolojinin dünyayı herkes için daha eşit kılacağı düşünülür. Ancak günümüzde teknolojiye herkesten daha çok ihtiyaç duyan engelli insanların hayatı kolaylaştırabilecek yeniliklerden yeterince yararlanabildiğini söylemek pek mümkün değil. Örneğin; modern iletişim araçları arasında belki de ilk sırada yer alabilecek akıllı telefonlar tüm dünyada alışkanlıkları değiştirirken, onlar için geliştirilmediği için görme engelli insanlar bu son teknoloji ürünü cihazlardan faydalanamıyorlar.Her ne kadar TalkBack gibi görme engelliler için üretilen ve sesli geri bildirim sağlayan uygulamalar bulunsa da bu alana yönelik kullanım kolaylığı ile fark yaratan herhangi bir akıllı telefon modeli bulunmuyor. Ancak milyarca dolar ciro ve kara sahip teknoloji devleri olmasa da engelli kişiler için akıllı telefon projeleri üreten şirketler de yok değil.
Hintli etkileşim tasarımcısı Sumit Dagar, Indian Institute of Technology Delhi ve L V Prasad Eye Institute yardımı ve Rolex’in de desteğiyle dünyanın görme engelliler için geliştirilen ilk akıllı telefonunu üretmeyi başardı. Görme engeli bulunan kullanıcılara SMS ve e-posta metinlerini okuyabilme fırsatı veren telefon temel olarak Braille alfabesinden yararlanıyor.
Haptik bir dokunmatik ekrana sahip olan akıllı telefon, verileri dokunulabilir bir yüzeye aktararak görme engelli kullanıcılara bilgi sağlıyor. Telefon, metinleri öncelikle Braille alfabesine dönüştürüyor. Görme engellilerin okuyabileceği hale getirilen metinler daha sonra elle hissedilebilen yüzeye aktarılıyor.
Görme engelliler için büyük bir yenilik sağlayacak akıllı telefon Dagar’ın ifadelerine göre üç yıldır geliştiriliyor. Henüz diğer özellikleri hakkında bilgi verilmeyen akıllı telefonun yakın bir zamanda Hindistan’da piyasaya sürüleceği belirtiliyor.